EĞİTİM
Dershane şart değil
Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyelerinden eğitim uzmanı Yrd. Doç. Dr. Murat Özoğlu'nun hazırladığı "Yükseköğretime Geçi ve Özel Dershaneler" başlıklı raporda, "dershane gerçeği" masaya yatırıldı.
DERSHANECİLER SUNİ BİR ALGI OLUŞTURUYOR
Raporda, dershanelerin eğitim sisteminin olmazsa olmazı gibi görülmesinde, dershane sektörü temsilcilerinin oluşturduğu suni algının etkili olduğu vurgulanarak şöyle denildi: "Bu algının oluşmasında, dershanecilik sektörünün piyasaya sunduğu ihtiyaç söylemlerinin büyük katkısı vardır. özel dershaneler, gizli veya açıktan, sürekli olarak, soru çözme, sınav pratiği kazanma vb. gibi özel dershanelerin temel metotlarını sınavlarda başarılı olmanın sırrı olarak yansıtmakta, öğrenci ve velilerin nazarında bir ihtiyaç retoriği oluşturmaktadır. İşte bu toplumsal algı neticesinde aileler 'daha iyi gelecek' sunmak gayesiyle çocuğunu dershaneye yönlendirirken, çocukları zaten başarılı aileleri de, ileride çocuklarının başarısız olabileceği ve bu durumda çocuklarına karşı eziklik yaşamamak amacıyla ihtiyaç yokken de dershaneleri tercih ediyorlar. Suni algı sadece bu da değildir. Öğrenci ve veliler birbirilerini baskılamaktadır. Veliler, genellikle çevrelerindeki başarısız örnekleri öğrencinin kendisiyle, başarılı örnekleri ise öğrencinin dershaneye gitmesiyle ilişkilendirmektedir. Ayrıca, özel dershaneye gitme, toplumumuzda adeta üye olunan bir özel kulüp gibi prestij meselesi haline gelmiştir. Hatta ailelerin yarışı, öğrencilerinkini geçmiştir. Ortagelir ve altı aileler, çocuğunu iyi - kötü bir dershaneye gönderebilmeyi gönderemeyen ailelere karşı elde edilen büyük bir başarı saymaktadır."
ÖĞRENCİ OKULU ÖNEMSEMİYOR
Dershane sisteminin bir diğer olumsuz etkisinin de, öğrencinin, eğitimin temel kurumu olan okulu önemsememesi olduğu kaydedilen raporda, "Sınavlara odaklanan öğrencilerin dershaneleri sınavlarda başarılı olmanın anahtarı olarak algılaması ve ayrıca sınav sorularının okullarda işlenen müfredatın tamamını kapsamaması, öğrencilerin okullarda verilen eğitimi önemsememesine sebebiyet vermektedir. Ayrıca dershanelerin öğrenciye analiz ve sentez yeteneği kazandırmadığı, ezbere teşvik ettiği de tartışılan bir pedagoji sorunudur" denildi.
DARBECİLER KAPATTI AMA...
Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Murat Özoğlu'nun hazırladığı "Yükseköğretime Geçi ve Özel Dershaneler" başlıklı raporda, tartışmalarda çokça dile getirilen, "12 Eylül yönetimi de dershaneleri kapatmıştı" konusuna açıklık getirdi. Raporda, "Özel dershanelerin kapatılması ilk olarak, 12 Eylül darbesi sonrasında kurulan ihtilal hükümeti tarafından açık bir şekilde gündeme getirilmiştir. Hükümet programında, özel dershanelerin genellikle şehirlerde yapılanmasından dolayı kırsal kesimde yaşayan öğrencilerin kendilerinden yararlanamadığı, dolayısıyla özel dershanelerin fırsat eşitsizliği oluşturduğu belirtilmiştir" değerlendirmesinde bulunuldu.
Akit