EĞİTİM
Dershane dönüşümünde sona gelinmişti. Şimdi ne olacak?
Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) iki yıl önce dershanelerin dönüşümü ile ilgili başlattığı süreç, Anayasa Mahkemesi'nin dershanelerin kapatılmasını öngören yasayı iptal etmesiyle durdu. Okula dönüşmek için hazırlıklarının tamamlayan binlerce dershane, eğitime başlayan yüzlercesi ise gerekçeli kararı bekliyor.
MEB, konuyla ilgili henüz açıklama yapmadı. Okula dönüşenlerin, okul olarak. dönüşmeyenlerin ise dershane olarak yoluna devam edebileceği belirtiyor. Yeni sisteme göre eğitim planlarını değiştiren öğrenciler, okula dönüşüp bu yıl eğitim vermeye başlayan, okul olmak için son hazırlıklarını tamamlayan dershaneler bu karardan nasıl etkilenecek? Dershaneciler mahkemenin gerekçeli kararı ve MEB’in yeni bir süreç başlatmasını bekliyor.
"Okula dönüşen dershaneler yeniden dershane olabilir"
Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği (TÖDER) Başkanı ve Final Dergisi Dershanesi Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Taşel, kararın dönüşüm sürecinin sonuna gelindiği noktada çıkmasının karışılıklara neden olabileceğini söylüyor:
"Milli Eğitim Bakanlığı’nın en kısa süre içinde yeni bir süreç oluşturacağına inanıyorum. Öğrencilerin, çalışanların ve kurumların mağdur olmayacağı adımlar atılacağına inanıyorum. Temel liseye dönüşen dershaneler yoluna böyle devam edebilir ya da yeniden dershaneye dönüşebilir. Ancak bunun için gerekçeli kararın açıklanması ve yol haritası çizilmesi lazım. Okula dönüşenlerin yeniden dershane olması çok zor değil. Binaları , öğretmenleri zaten aynıydı. Öğrencilerin önemli bir bölümü ön kayıt yaptırdı. Kesin kayıtlar değildi. Ciddi bir mağduriyet olacağını düşünmüyorum. Temel liseye geçmiş bir öğrencinin eski okuluna geri dönmesini sınırlayıcı bir unsur yok."
Final Dergisi Dershanesi’nin Türkiye genelindeki 206 şubelerinin 175’i için dönüşüm içinde olduğunu, 35 şubelerini de 1 Eylül’de kapatacaklarını da anlatan Taşel, kararın bu kadar geç verilmesinin bakanlığı da kurumları da zora soktuğunu söylüyor.
GÜVENDER Başkan Yardımcısı Eyüp Kılcı da, Anayasa Mahkemesi’ne yaptıkları sunumda dönüşüm okullarının kalmasını ama 1 Eylül 2015’te dershanelerin faaliyetlerinin durdurulması maddesinin kaldırılmasını talep ettiklerini anlatıyor.
"İptal karararı kısmi mi yoksa tümden bir iptal mi ? Eğer yasa tümden iptal edildiyse yeni bir düzenleme ihtiyaç var. Zor bir süreç. Sektör temsilcileriyle görüşülerek bir yol haritası hazırlanması lazım."
"Çok geç verilmiş bir karar"
Birey Dershanesi Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Kaldırım, 50’ye yakın şubelerinin dönüşüm aşamasında olduğunu, birçoğunun ruhsatının alındığını söylüyor:
"Hem okul hem dershane formatında ‘temel lise’leri talep eden öğrenci kesimi de var. Çok geç verilmiş karar. 1 ay sonra temel liselerde eğitim başlayacak. Çocuklarınızı dershanelere göndermeyin gibi baskıcı bir ortam olacaksa temel lise olacaklar geri adım atmaz. Çünkü son iki yıldır yaşanan süreci yaşamak istemeyiz. Gerekçeli karara göre nasıl bir yol haritası çizilecekse ona göre karar vereceğiz."
CHP Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştu
Dershanelerin dönüştürülmesine yönelik adımlar, tartışmalar arasında iki yıl önce atılmaya başladı. Milli Eğitim Bakanlığı, tüm illerde dershanecilerle ve toplantılar düzenledi. Sektör temsilcileriyle Ankara’da toplantılar yapıldı. Kimi toplantılar hararetli tartışmalara neden oldu. Mart 2014’te dershanelerin dönüşümünü içeren yasa meclisten geçti ve yasalaştı. CHP, yasanın iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.
Ancak süreç resmi olarak başladı. Dönüşüm süreciyle dershanelerin 1 Eylül 2015 itibariyle faaliyetlerine son verileceği açıklandı. Dershaneler okulöncesi kurumlara, ilkokul, ortaokul veya liseye dönüşebileceklerdi. MEB 4 yıllık dönüşüm sürecinde okula dönüşecek olanlara bir takım kolaylıklar tanıdı.
2240 dershane dönüşümdeydi
Pek çok dershane ‘temel lise’ adı altında ortaöğretim veren eğitim kurumuna dönüşmek için başvurdu. Bu okullar dört yılı tamamlayınca, yani 2018-2019 eğitim öğretim yılı sonuna kadar, diğer okulların bağlı olduğu standartlarda özel okula dönüşmek zorundaydı. Geçiş süresi boyunca ise dönüşen okullara bahçe ve müstakil bina şartı yoktu. Temel liseler sabahçı-öğlenci olmak üzere ikili eğitim yapalabiliyordu. Zaten dershanelerin pek çoğu da temel liseye dönüşmek için başvurdu. Dershane dönüşüm süreci öncesinde sayıları 3 bin 500’ü bulan dershane sayısı hızla azaldı. 401 dershane kendi isteğiyle kapandı. Anayasa Mahkemesi, uzun bir süre ‘yasanın iptali’ ile ilgili karar vermeyince, dershanelerin umutları azaldı. Sonuçta 2240 dershane ise okula dönüşmek için başvuruda bulundu. Yaklaşık 900 kurum okula dönüştü.
Temel liselere öğrenci göçü başlamıştı
Dönüşüm sürecinin eğitime soktuğu yeni bir okul türü ‘temel lise’ler ilk kez 2014-2015 eğitim öğretim yılında ders başı yaptı. Dershane binalarında, dershane öğretmenleriyle eğitim veren okulların hepsi ‘hem dershane hem okul’ sloganı ile ders yapmaya başladı. Yeni dönüşecek okullar tanıtımlarını bu yönde yapmaya başladı. Sınava hazırlık kaygısı yaşayan pek çok öğrenci, ‘hem okul hem dershane’ eğitimi vereceğini söyleyen bu kurumlara kayıt yaptırmaya başladı. Özellikle devlet okullarının lise son sınıf öğrencilerini kayıtlarını bu okullara taşımaya başladı. Hatta temel liselere göç eden öğrenciler arasında yüksek puanlı ve köklü Anadolu liselerine giden öğrenciler de çoğunluktaydı.
Dershane değişim sürecinin getirdiği bu değişikliklerin olumsuz sonuçları olabileceği tartışılırken, dershane öğretmenlerinin çoğu da kendine iş aramaya başladı. Şartları tutan 3 bin öğretmenin, mülakatla, KPSS şartı olmadan Milli Eğitim Bakanlığı kadrosuna alınmasına dair başvurular ise devam ediyor. Dönüşüm süreci eğitim sisteminde pek çok değişikliğe sebep oldu.
Kaynak: Al Jazeera