EĞİTİM
Ders Dışı Egzersizleri 2010/49 Sayılı Genelgeye Göre Yapılacak!
GAZETEKAMU / ÖZEL HABER - ZEKİ KARA
Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü, 2010/49 No’lu genelgeyle ders dışı eğitim çalışmalarına yönelik esasları belirlemişti. 2011,2012,1013,2014 yıllarında yeni bir genelge yayımlanmadığı için mevcut genelgeye göre iş ve işlemler yapılacaktır. Ders dışı egzersiz çalışmalarının yürütülmesinde görev alacak öğretmenler ve etkinliğe katılacak öğrenci sayısı ile daha birçok husus belirlenmiştir.
Ders Dışı Egzersizlerde Dikkat Edilecek Hususlar
1)Ders dışı egzersiz çalışmalarının planlanması sene başı öğretmenler kurulunda yapılmalıdır.
2)Okul müdürlükleri edebiyat-resim-spor alanlarında ve TÜBİTAK projelerine dengeli bir şekilde dağıtmalıdır.
3)Egzersiz çalışmalarına daha fazla öğrencinin katılımı sağlanmalıdır.
4)Okulun 1 yıllık ek ders saati tespit edilerek egzersiz yapacak öğretmenin kaç saat egzersiz yapacağı çıkarılmalıdır. Egzersiz yapan tüm öğretmenlerin egzersiz saati toplamı % 6’lık dilimi aşmayacaktır. Her öğretmene düşen egzersiz saati toplamı belirlenmelidir.
5)Egzersiz planları 3 nüsha halinde düzenlenmelidir. Planlarda haftalık ve aylık egzersiz saat ve günleri belirtilmelidir.
6)Egzersizler 2+2+2 veya 3+3 şeklinde günlere bölünecektir. Yani egzersiz çalışmaları en az 2 gün en fazla 3 gün olacaktır.
7)2013 Toplu sözleşmesinde egzersiz saati toplamı % 5’ten % 6’ya yükseltilmiştir. Buna göre planlama yapılmalıdır.
8)Egzersiz planına “Bu plan 25/07/2010 tarih ve 27632 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğü giren MEB Yönetici ve Öğretmenlerin Ders ve Ek Ders saatlerine ilişkin kararın 17. Maddesine ve 19/08/2010 tarih ve 52578 sayılı 2010/49 No’lu Milli Bakanlığı Genelgesi hükümlerine göre hazırlanmıştır.” İbaresi yazılmalıdır.
9)Okul müdürleri veya ilgili müdür yardımcıları egzersiz planlarını inceleyerek “Tarafımdan incelenmiştir.” İbaresi kullanılarak onaylanmalıdır.
10)Egzersizin onaylanmasının ardından egzersiz etkinlikleri başlatılacaktır. Söz konusu ek ders ücretleri de egzersiz başlangıcında yazılmaya başlanacaktır.
11)Öğrenci seçimi ve plan hazırlama gibi çalışmalar egzersiz konusu değildir. Öğrenciyle yüz yüze yapılan çalışmalar egzersiz konusu olarak yazılmalıdır.
12)Hangi alanlarda kimlerin egzersiz yapacağı 2010/49 sayılı genelgeyle belirtilmiştir. Bu alanlar dışında ders işlemeye yönelik yöntemler egzersiz çalışması sayılmazlar.
13)Egzersiz çalışmalarında öğrenci sayısı asgari sayının altına düşerse veya etkinlikten beklenen amaçlara ulaşılması mümkün olmayacağının saptanması halinde etkinlik hemen durdurulacaktır.
14)Aynı egzersiz etkinliğine birden fazla öğretmen görevlendirilmesi yapılmayacaktır.
15)Egzersiz planlarının uygulanmasında ve takibinden okul idaresi sorumludur. Egzersiz saatlerinde öğretmenlerin görevlerinin başında olması gerekmektedir.