GÜNDEM
Davutoğlu'ndan önemli açıklamalar / video
Başbakan Davutoğlu, katıldığı televizyon programında Oğuz Haksever, Mustafa Karaalioğlu ve Murat Yetkin'in sorularını yanıtladı.
Davutoğlu'nun açıklamalarından satır başları;
"7 Haziran seçimlerini okuma konusunda farklı tavırlar gördük. Doğru okunmadı veya yüzeysel olarak hissi tepkiler oldu. AK Parti'yi hezimete uğrattık, AK Parti döneminin sonu geldi, Cumhurbaşkanını yenilgiye uğrattık gibi. Bu doğru değil siyasetin mantığına göre. O andan bugüne kadar AK Parti'nin net iktidarı, az iktidarı veya tek başına iktidar olamaması vardı ihtimaller arasında. En sonuncusuna doğru gittiğini görünce ihtimalleri canlandırdım kafamda."
BLOK TARTIŞMALARI
"Kılıçdaroğlu biz blok dediğinde bizde karşı tarafız deseydik Türkiye'de nasıl bir çalkalanma olurdu. Ama biz bunu demedik, uzlaşma için çabaladık. Türkiye'nin sükunete ve uzlaşmaya ihtiyacı var."
KOALİSYON GÖRÜŞMELERİ
İlkesel olarak üç partiye de eşit yakınlıktayım. Süreç olarak ise koalisyon ihtimallerinde daha fazla gerçekleştirilebilir olan seçenekler var. Ben görüşmelere dosya açmaya gitmedim. Müzakere için değil niyet beyanı için gittiğimi masaya oturduğum anda söyledim. Bu müzakerelerin büyük çoğunluğu psikolojiyi doğru yönetmekle olur. Bu açıdan ilk turu başarılı buluyorum. Tur öncesi Kılıçdaroğlu, Bahçeli ve HDP ile olan psikolojik farklar azalmış durumda.
3 lidere giderken 3 ayrı grup kurduk. Arkadaşlar bunlarla ilgili raporlar hazırladı. Bütün partilerin beyannamelerini karşılaştırdık. Çalışmalarımız sonucunda görüşmelerde hiç yanılmadık.
CHP İLE YÖNTEMDE ANLAŞTIK
"İlk temasları müzakere süreci olarak değildi, İlk turu çok başarılı buluyorum. Süreç açısından olasılıklar belirginleşiyor. CHP ile yöntem konusunda anlaşmış durumdayız. CHP'de daha ileri bir aşamadayız olduğumuzu söyleyebilirim. Yöntemde anlaştığımız için de CHP uygun gördü ve 'başlayabiliriz' dedi. Bu CHP'ye yakın HDP'den koptuk anlamına gelmez. MHPkapıyı kapattı başlıkları benim algımda doğru değil. Bahçeli ile gerekirse tekrar bir araya geleceğiz."
CHP'NİN 14 MADDESİ
"Kılıçdaroğlu ile görüşürken 14 maddeleri etüt ettiğimi söyledim. 8-9 tanesi anlaşabileceğimiz hususlar, bir kaç tanesi ise zorlaştırabilecek hususlar. Bunları bildirdim.
Bizim de yol haritası olarak atacağımız 10 adım var. Şeffaflık ve imar yasası olarak da gündeme getirdiğimiz maddeler oldu. Ben de bu maddeleri CHP'ye hatırlattım. Ortak maddelerimizi konuştuk."
"MHP İLE TEKRAR GÖRÜŞÜLEBİLİR"
"Bahçeli yeni bir şey söylemedi, aksine muhalefette kalmayı tercih ediyorum dedi. Arkadaşlarımızın temas etmesinde fayda var dedi. Burada kapı kapama tavrı yok. Onun için her iki lidere de teşekkür ediyorum."
"ONLARLA ARAYIŞ İÇİNDE OLMAYIZ"
"HDP'ye gelince; sayın Demirtaş ilk gün AK Parti ile işbirliği içinde olmayacağız dedi. Biz de böyle dendiğinde illa ki onlarla arayış içinde olmayız.
"YÜZDE 41'NİN NE DEMEK OLDUĞUNU YENİ ANLIYORLAR"
"Yüzde 41'nin ne alamana geldiğini bazı arkadaşlar yeni anlıyor. HDP ile ilgili bugün gördüğüm değişen tutumda ise dünkü açıklamasından farklı bir tutum vardı. Tabloyu yeni yeni yüzde 41’in ne anlama geldiğini yeni fark ediyor bazı arkadaşlar. HDP ile konuştuk şiddetle terörle aralarına net bir tavır koyma ihtiyacı var. Net olarak biz parti olarak Türkiye'de halktan meşruiyetini almış hükümetin elinde olan silahlı güçlerden başka silahlı güç kabul edilemez demeleri lazım. Sayın Demirtaş'a samimi olarak görüşmede şunu sordum; Seçimde kendi adına bir başarı sağladınız, ama bunu kaleşnikoflarla kutlamak gerekir mi dedim. Havai fişekle veya şenlikle kutlanamaz mıydı? Net bir tavır alın kimin evinde silah varsa teslim etsin dedik."
BAYRAMDA GÖRÜŞME OLMAYACAK
"Bayramlaşma görüşmeleri olacak. Ramazan'a girdik ve iç muhasebe fırsatı oldu. Bayramdan sonra Ömer Çelik ile Haluk Koç temaslara başlayacaklar. Süreci takip ediyoruz. Hükümet kurma aşamasına geldiğimizde en son hamlemi düşünüp geriye doğru geliyorum. Bu tabloyu gördüğüm andan itibaren koalisyon konusundaki ciddiyetim ortaya çıktı. Erken seçim isteseydik ikircikli bir tavır sergilerdik. Oyunun sonu olarak gördüğüm hükümet ortaklığı. Şuanda erken seçimi düşünmek hükümet ortaklığını öldürür. Hedefimiz samimiyetle bu ortaklığı kurmak."
AK PARTİ TABANI HANGİ PARTİYİ İSTİYOR
"Parti tabanımız, 'Hiç bir şekilde hükümet ortaklığı kurmayalım' demiyor. En doğru yolu bulmaya çalışacağız."
CUMHURBAŞKANI'NIN KONUMU
"Cumhubaşkanlığı'nın meşruiyetini tartışmam. Bunun altını çizmek isterim. Görevlendirilmemiz dahi o makam tarafından yapılmış. Bu nedenle tartışılamaz. Cumhurbaşkanlığı halk tarafından seçildi. Devletin üst makamıdır. Ama hesap verecek olansa hükümet. Bu bizim ürettiğimiz bir sistem de değil. Gelin rayına oturtacaksak oturtalım. Ama Sayın Cumhurbaşkanımıza sürekli dönük olarak eleştirmek de sistemi zorlaştırır. Sistemin çarpıklığını Cumhurbaşkanımıza yükleyemeyiz."
BAKANLIK SAYISI ARTACAK MI?
Başbakanken bakanlıkları gezerken bazı hususlar tespit ettim. Tek parti iktidarı olmuş olsaydık dahi bazı değişiklikler düşünebilirdik. Şimdi böyle bir ihtiyaç varsa dağılım kolay olsun yaklaşımı içinde olmayız. Muhatabımız ki olursa onunda söyleyecekleri vardır. Ama tek başımıza olsaydık dahi kafamdaki değişiklikler vardı. Pazar günü oturdum 1961’den bu yana yapılan koalisyonların bütün protokollerini okudum. Çokta güzel şeylerde gördüm. 39-40 bakanın olduğu dönemler var. Bu ağır bir külfet. AK Parti bunları azaltarak önemli bir tasarruf sağladı. Ama ihtiyaç varsa yeniden yapılanma çerçevesinde bazı bakanlıkların kurulması veya birleştirilmesi düşünülebilir. Belki hiçbir değişiklik yapmayız.
AYM'NİN DERSHANELER KARARI
"Hukuki karara saygı duyarız. Gerekçeli karar açıklanmadığı için şuan bir şey söyleyemeyiz.Dershanelerle ilgili kararımızın değişeceğini kimse beklemesin. Ancak dönüştürülmüş dershaneler de mağdur edilmemeli. AYM'nin kararını istismar edenlere izin vermeyiz. Eğitim politikasının nasıl olacağına biz karar veririz AYM değil. Bizde bu gücü milletten alırız."
Kaynak : Haber7