Zeki Kara
Memur Adayları Cumhurbaşkanı Adaylarına Soruyor!
10 Ağustos 2014’te Cumhurbaşkanımızı seçmek üzere sandık başına gidiyoruz. Türk demokrasi tarihinin önemli dönemeçlerinden biri olarak kabul edilen bu seçimde Halkın oylarıyla ilk defa Cumhurbaşkanı seçilecek. Cumhurbaşkanı adayları; dış politikadan ekonomiye, iç politikadan sosyal meselelere, yeni anayasadan eğitime dairbirçok konuda fikirlerini Halkla paylaşıyor. Peki Cumhurbaşkanı adayları, kamuya memur alımında uygulanan sözlü sınav (mülakat) hakkında ne düşünüyor? Sözlü sınavlar konusunda nasıl bir adım atmayı planlıyorlar? Şeffaf bir şekilde, haksızlık olmadan memur atamaları yapılacak mı? Yüzbinlerce memur adayı bu soruların cevaplarını arıyor.
1 Milyon Kişi Memur Olmak İstiyor!
5-6 Temmuz’da 2014 KPSS yapıldı. ÖSYM verilerine göre 05 Temmuz 2014 Cumartesi günü sabah oturumundaki Genel Yetenek Genel Kültür Testine 1.117.697 aday başvurdu, sınava giren aday sayısı 1.128.032’dir. Sınavı geçerli aday sayısı ise 1.127.777’dir. Yani 1 Milyon 127 Bin 777 kişi kamuda memur olmak istiyor.
SÖZLÜ SINAV NE ZAMAN KALKACAK?
23 Nisan 1920’den beri TBMM’de önemli kanunlar görüşüldü. 61 Hükûmet zamanında önemli kanunlar, KHK’lar, tüzükler, yönetmelikler çıkarıldı.90 yılda 11 Cumhurbaşkanı zamanında önemli kanunlar onaylandı.Bugüne kadar kamuoyunda hiç konuşulmayan konu ise Devlet memurluğuna atamalarda sözlü sınavların kaldırılması olayıdır. Sözlü sınavlar atamalarda adaleti sağlayamıyor, torpilin ve adam kayırmanın önüne geçemiyor. Halkımızın devlete olan güveni, adalete olan inancı derinden sarsılıyor. Ülkemizin demokratikleşmesi, milli birlik ve beraberliğimizin tesisi için yönetmeliklerde sözlü sınavlarla ilgili düzenleme yapılacak mı? İşe alımlarda, atamalarda, görevde yükselmelerde, görevlendirmelerde sözlü sınav kaldırılacak mı? Memur adayları, Halkın seçeceği Cumhurbaşkanı adaylarından sözlü sınavlarla ilgili bir açıklama beklemektedir.
Sözlü Sınav Mağdurumuz Çok!
Binlerce mağdur insanımız var. Sözlü sınavlarda elenen kişiler, ayrımcılığa en ağır şekilde uğruyor. Demokrasimiz zarar görüyor. Anadolu’nun her yerinde torpili olmayan, atama bekleyen hayattan bezmiş, bunalımda olan binlerce gencimiz var. Sözlü sınav için yüzlerce insan boş yere Ankara’ya gitmek zorunda kalıyor.Polislik alımlarında haksızlığa uğrayan binlerce insan vardır, SYDV alımında, Uzman Yardımcılığı alımlarında, sözleşmeli personel alımlarında ve daha birçok alımda haksızlığa uğrayan memur adayları vardır. Bazı alımlarda hem yazılı sınav hem de sözlü sınav yapılıyor. Devlet teşkilatında bir yandan gereksiz yazışma ve kırtasiyeciliği önlemek için adımlar atılırken diğer yandan personel alımlarında kırtasiyecilikle uğraşılıyor. Sözlü sınavlar için komisyonlar kuruluyor, gereksiz yazışmalar yapılıyor, kamu kurumları enerjisini, mesaisini personel alımlarına ayırıyor.
1 MİLYON MEMUR ADAYI CUMHURBAŞKANI ADAYLARINA SORUYOR:
Sözlü Sınav Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?
Atletizmde koşu yarışmalarında dereceler elektronik kronometre ile saptanır. İpi göğüsleyen atlet, saniyenin yüzde birini saptayabilen "Foto Finiş" aletiyle tespit edilir. Kimseye haksızlık yapılmaz. En hızlı koşan birinci olur. Bitiş çizgisine en önce ayak basanı birinci ilan etmezsek o sporun da yarışın da bir anlamı olur mu? Koşu sonunda sporcuları mülakata alıp sıralamayı değiştirmek mantıklı geliyor mu?
Futbolda , normal şartlarda 90 dakika sonunda kim daha çok gol atarsa maçın galibi o takım olur. Takımın adı, takımın renklerine bakılmaksızın rakibini skor olarak geçen takımlar ve futbolcuları galip sayılır. Maç bittikten sonra futbolcular mülakata mı alınıyor? Şampiyonlar Ligi’ne Türkiye şampiyonunu değil de 15. sıradaki takımı göndermek mantıklı geliyor mu?
Genel Seçimler 4 yılda bir yapılır, yerel seçimler 5 yılda bir yapılır. 30 Mart’ta yerel seçimler yapıldı. Seçim sonunda hangi partinin oyları birinci geldiyse , o partinin adayı belediye başkanı seçildi. Seçimlerden sonra başkan adaylarını mülakata alarak belediye başkanını belirlemek mantıklı geliyor mu?
Gelelim asıl sorumuza. Kamu Personel Seçme Sınavı sonuçlarına göre devletin öğretmen ve memur ihtiyacı karşılanmaktadır. Ancak KPSS puanı dışında yapılan mülakatlar (sözlü sınavlar), mağduriyet yaratmaktadır. Yüksek puan alan aday değil de düşük puan adayın memur yapılması mantıklı geliyor mu? Sözlü Sınavla (mülakat) ilgili ne düşünüyorsunuz?Sınavda daha fazla net yapan, daha fazla doğru yapan, daha yüksek puanı olan kişiler, memur olmayı hak etmiyor mu?En cahil insanlar bile sözlü sınavla alım yapıldığında torpil olduğunu anlamıyor mu? Mağdur olanlar hakkını nasıl savunacak? Devlet, vatandaşın hakkını yerse sosyal adaleti sağlayabilir mi? BİMER’e kimi kime şikayet edeceğiz? Cumhurbaşkanı olduğunuzda sözlü sınavlarla ilgili ne yapmayı düşünüyorsunuz?
Bu yazının tüm hakları GazeteKamu.com'a aittir. "www.gazetekamu.com" biçiminde bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir.