GÜNDEM
'Çıkaracağımız Yasa Bütün Çalışanları Kapsayacak'
Soma’da 301 madencinin hayatını kaybettiği maden faciasıyla ilgili araştırma komisyonu kurulması ile ilgili önerge TBMM Genel Kurulu’nda görüşülüyor. Genel Kurul’da kürsüye gelen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı eleştirilere yanıt verdi. Taşeron sistemini “emeğin sömürüsü” olarak niteleyen Çelik, İLO Sözleşmesi’nin ilgili maddelerinin imzalanmaması ile ilgili eleştirilere de “Mevcut yasalarımız daha ileri” yanıtını verdi.Soma'daki maden ocağının daha önce denetlendiğini kaydeden Çelik, “Denetimlerin denetlenmesi ile ilgili olarak da düğmeye bastık” dedi. İşte Çelik’in sözleri:
"MAGAZİN KADAR İLGİ ÇEKMİYOR"
Üzülerek ifade etmek istiyorum. Bütün kesimler için geçerli, magazin haberlerine gösterilen ilginin ne kadar iş sağlığı güvenliğine gösterildiğini bütün kesimlere sormak gerekiyor.
Çıkardığımız yasa bütün çalışanları kapsamı altına alıyor. Risk değerlendirme zorunluluğu getiriyor. Bir yerde risk varsa orada faaliyette bulunamazsın. Acil durum planı ve tatbikatı yapılacak. Bütün çalışanlar iş sağlığı, güvenliği eğitiminden geçecek. Esas mühim olan düzenleme şu: Tehlikeli işlerde çalışanların eğitim zorunluluğu var. İşyeri hekimliği uygulaması bu dönemde geldi. Teknik gelişmelere uyum zorunluluğu getirildi. Bu önlemlerin işveren tarafından takip edilmesi zorunlu. Bareti vermek çözüm değil kullanılıp kullanılmadığı denetlenmeli.
"YASALARIMIZ İLO'NUN İLERİSİNDE" İLO'nun bazı sözleşmeleri var deniyor. 176, 167 maddeli sözleşmeler var, diğer maddeler gibi parlamentoya gelecek. Çıkardığımız iş sağlığı ve güvenliği yasası bu sözleşmelerin ilerisinde bir düzenlemedir. Maden ile ilgili sözleşmeler 12 Avrupa ülkesi tarafından onaylanmamış.
“HER YIL İKİ KEZ TEFTİŞ EDİLİYOR”
Teftiş konusuna gelince… 2010 yılından itibaren madenlerle ilgili yeni bir teftiş politikası hayata geçirdik. Her yıl yeraltı kömür madenlerinin teftişini yapıyoruz. 160 maden ocağı her yıl iki kez teftiş ediliyor. Bunun yanından ihbar üzerine yaptığımız teftişler var.
Müfettişlere ne gibi yetkiler vermişiz? Demişiz ki ocakta ikinci çıkış yolu yoksa burası kapatılır. Mekanik havalandırma yoksa işletme kapatılır. Yeraltı makine ve teçhizat patlamaya karşı korunaklı değilse kapatılır.
Bahse konu olan ocakla ilgili 8 kez teftiş yapmışız. 8 kez de şikayet üzerine teftiş yapılmış ve noksanlıklar giderilmiş.
160 ocaktan bahsediyoruz. Aslında bizim bu mevcut kömür çıkarma sistemimizin nasıl bir tablo ortaya koyduğunu gösteriyor.
Denetimlerin denetlenmesi ile ilgili olarak da düğmeye bastık.
Taşeron denilen emeğin sömürüsü uygulamalar maalesef bu sistemin içinde var. Enerji ve madencilik ile ilgili politikalar mutlak suretle masaya yatırılmalıdır. (habertürk)