EĞİTİM
Bu okulda zil çalmıyor
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Organize Sanayi Bölgelerindeki (OSB) özel mesleki ve teknik eğitim liselerine ilişkin, "Burada gerçekten büyük hikaye var. Türkiye'nin daha önce pek çok orijinal eğitim teşebbüsleri olmuştur, başarılı oldukları, başarısız oldukları olmuştur. Burada yeni bir tecrübe var. Başarılı olacağı çok açık bir tecrübe var" dedi.
Bakan Avcı, 2012-2013 yılında 1. Organize Sanayi Bölgesinde açılan Özel Ankara Sanayi Odası (ASO) Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesini ziyaret etti. Lise öğrencileri, okul kapısında bekledikleri Bakan Avcı'yı çiçeklerle ve alkışlarla karşıladı.
Nabi Avcı, okul konferans salonunda düzenlenen törende, okulun tanıtım filmini izledi, ASO Başkanı Nurettin Özdebir ve Okul Müdürü Mustafa Daşçı'nın okulu anlatan konuşmalarını dinledi.
Daha sonra konuşan Bakan Avcı, salonda bulunan okul yöneticilerine, "Türkiye'de mesleki ve teknik eğitimin gelişmesine, yeniden yapılandırılmasına örnek olabilecek, model teşkil edebilecek bir tecrübeyi gerçekleştiriyorsunuz. Bunun için size çok teşekkür ediyorum" sözleriyle seslendi.
Bulundukları okulun benzeri okul sayısının 18 olduğunu dile getiren Avcı, "Aynı kulvarda koşan ve her biri, birbirinden yetkin ve orijinal okullarımız bunlar. Bunların en orijinallerinden ve ilklerinden birindeyiz. Buradaki çalışmalar, sadece müfredat itibariyle değil, hem öğrenci profili itibariyle, hem eğitici, hem yönetim modeli, hem çevre ilişkileriyle, organize sanayi bölgelerimizin ve sanayicilerimizin, müteşebbislerimizin katkıları nedeniyle bu modeli bizim Türkiye'de yaygınlaştırmamız gerekiyor" diye konuştu.
Okulun ziyareti için geciktiklerini, ancak 4 günlük Ürdün seyahatinin iptal edilmesiyle bu fırsatı duyduklarını aktaran Avcı, "Ne kadar iyi oldu. Çok iyi etmişiz programlarımızı iptal etmekle" değerlendirmesinde bulundu.
-"OSB'lerdeki tecrübe herkese iyi anlatılmalı"
Basın kuruluşlarının buradaki başarıları ve heyecanı kamuoyuyla paylaşmasını arzu ettiğini ifade eden Avcı, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İyi örnekler, ne kadar paylaşılırsa o kadar kolay yaygınlaşabiliyor. Burada ne olup bittiğini insanların bilmesi lazım. Belki bu tecrübelerin belgeselini yapmamız lazım.
Yabancı televizyonların yaşanan en küçük başarıları bir hikayeye kavuşturmakta ne kadar başarılılar. Buna karşılık biz nedense kendi başarılarımızı önce kendimize ve sonra başkalarına anlatmakta, takdir etmekte ve alkışlamakta nedense tutuk davranıyoruz. Burada gerçekten büyük hikaye var. Türkiye'nin daha önce pek çok orijinal eğitim teşebbüsleri olmuştur, başarılı oldukları, başarısız oldukları olmuştur. Burada yeni bir tecrübe var. Başarılı olacağı çok açık bir tecrübe var. Bu tecrübeyi göğsümüzü gere gere kendimize alçakgönüllük adına haksızlık yapmadan herkese tanıtmalıyız."
Avcı, konuşmasında Türk kültüründe öldükten sonra da amel defterine sevap yazdıran sadakai cariye kavramını hatırlatarak, şöyle devam etti:
"Öldükten sonra insanların amel defteri kapatılıyor artık. Ne yaptıysanız onunla gidiyorsunuz. Ama bunun istisnalarından bir tanesi de geride hayırlı hizmetler bırakmış olmak ve eğitim bunların başında geliyor. Bir eğitim kurumu yaptığınızda, oradaki çocukların kazandıkları sizin arkanızdan hep geliyor. Bunlar sabahları defterlerini açıp bir harf yazdıklarında sizin amel defterinize de bir harf yazılıyor. Bundan güzel yatırım olmaz. Onun için sizlere imreniyoruz. Çok tebrik ediyor ve teşekkür ediyoruz. Bunun bütün hayırseverlerimize, iş adamlarımıza, sanayicilerimize örnek olmasını istiyoruz."
ASO Başkanı Nurettin Özdebir de sanayi bölgelerindeki işletmelerin nitelikli eleman sorununu çözme amacıyla bir araya gelip yurt dışındaki uygulamaları incelediklerini ve Erkut Eğitim Merkezi ile ASO Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin bu temellerle açıldığını anlattı.
Organize sanayi bölgelerindeki çıraklık eğitimlerinin verildiği eğitim merkezinde karşılaştıkları bir takım sorunları dile getiren Özdebir, bu okulları bitirenlere bir diploma verilemeyip kalfalık belgesi verilmesinin okula öğrenci bulmakta zorluklara neden olduğunu ifade etti.
-Bu okulda zil çalmıyor
Okul Müdürü Taşçı'nın sunumunda okulda uygulanan bazı konular dikkati çekti. Taşçı, öğrencilerin kendi kendilerine bir kayıt tutarak istedikleri zaman kullanabildikleri 6 bin 500 TL'nin bulunduğu "okul sandığı"nı Bakan Avcı'ya tanıttı.
Daşçı, diğer yandan başarılı olan öğrencilerin İngiltere'ye dil eğitimine gönderileceğini, yurt dışında staj imkanı verileceğini anlatan Daşçı, "Bu okulun hiçbir kapısı kapalı değil, gece 11.00'e kadar çalışıyoruz. Bu okulda öğrencilerin zaman yönetimini kavramaları için zil de çalınmıyor" diye konuştu. Lisede öğrenim gören 274 öğrencinin burslu okutulduğunu dile getiren Taşçı, ücretsiz öğle yemeği ve ücretsiz servislerden faydalanan öğrencilerine OSB'de 330 fabrikada iş garantili eğitim görme imkanı sunulduğunu aktardı.
-Bakan Avcı, atölyede çelik parlattı
Konuşmaların ardından Bakan Avcı, okul yöneticileriyle birlikte lisenin uygulama atölyelerini gezdi.
Avcı, torna ve tesviye atölyelerini gezerken, bir tesviye masasının başına geçerek eline aldığı eğeyle çelik bir parçanın yüzeyini parlattı.
Sınıfları da ziyaret eden Bakan Avcı, burada "Bu okul, öğrencilerine yüzde yüz istihdam garantisini peşinen sağlayan Türkiye'nin en seçkin eğitim kurumlarından biri. Nerede olduğumuzun farkında olalım diye söylüyorum" değerlendirmesini yaptı.
Bakan Avcı'nın lise ziyaretine Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin, Hayatboyu Öğrenme Genel Müdürü Kemal Biçerli, İl Milli Eğitim Müdürü Erol Bozkurt da katıldı.