GÜNDEM
Bu nasıl restorasyon?
Her gün binlerce kişinin ziyaret ettiği Eyüp Sultan Türbesinin restorasyonun bir türlü tamamlanamaması vatandaşları rahatsız etti. İstanbul`un en önemli manevi miraslarından birisi olan türbenin restorasyon çalışmalarına 28.01.2011 tarihinde başlandı ve çalışmaların 6 ay sonra sona ereceği kamuoyuna duyuruldu.
HANİ 6 AYDA BİTECEKTİ
İstanbul Türbeler Müze Müdürü Hayrullah Cengiz 2011`in ocak ayında, restorasyonun türbenin içindeki eserlerin güvenli bir yere taşındıktan sonra başlayacağını belirterek, Ortaya güzel bir iş çıkmasını istiyoruz. Tahmini olarak 6 ayda bitmesini planlıyoruz demişti. Cengiz restorasyonla birlikte türbedeki süslemelere müdahale edileceğini, çini onarımının ön plana çıkarılacağını ve tahrip olan iç ve dış sıvaların düzeltilip, ahşap, metal ve döşemelerin elden geçirileceğini söylemişti.
SON 50 YILIN EN BÜYÜK RESTORASYONU
Eyüp Sultan Türbesi`nde son elli yılın en kapsamlı restorasyon çalışmasının yapılacağı duyurulurken, aradan geçen yaklaşık 1,5 senede türbenin ancak yüzde 5`inin restore edildiği öğrenildi.
VATANDAŞLAR BİMER`İ SORU YAĞMURUNA TUTTU
Vatandaşlar türbede restorasyon çalışmalarının yavaş ilerlemesi ve türbenin uzun zamandır kapalı olmasından duydukları rahatsızlık nedeniyle Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER)`ne yüzlerce başvuruda bulunduğu kaydedildi.
BİMER`DE TARİH VEREMEDİ
Türbede restorasyonun neden bitmediği konusunda vatandaşlardan binlerce soru alan BİMER Eyüp Sultan Türbesi`nin ne zaman açılacağı sorularına şu cümleler ile yanıt verdi:
Başvuruda yer alan istek konusu gereği için Tarihi Çevre Koruma Müdürlüğüne iletilmiştir. Alınan cevap aşağıdaki gibidir.
İlgi başvuru formu ile; İstanbul ili, Eyüp İlçesi, Eyüp Sultan Türbesi ile ilgili başlatılan restorasyon çalışmalarının hangi aşamada olduğu, çalışmanın durdurulduğu ve geçecek olan süreçle ilgili bilgi alınmak istenmektedir.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Vakıflar Genel Müdürlüğü arasında 26.05.2005 tarihinde 120 adet türbenin bakım, onarım ve ihyası için yapılanı protokol kapsamında İstanbul İli, Eyüp İlçesi, Camii Kebir Mahallesi, 41 pafta, 47 ada, 13 parselde bulunan Eyüp Sultan Türbesinin 09.11.2006 tarihinde Etüd ve Projeler Daire Başkanlığı Tarihi Çevre Korumajanskamu Müdürlüğünce rölöve-restitüsyon- restorasyon proje ihalesi yapılmış, projeler ilgili Koruma Kurulunun 08.07.2008 tarih 1933 sayılı karan ile onaylanmıştır. Onaylı projeler doğrultusunda 'Eyüp Sultan Türbesi Restorasyon İnşaatı' işinin Fen İşleri Daire Başkanlığı Yapı İşleri Müdürlüğünce ihalesi yapılmış 10.01.2011 tarih ve 679 sayılı ihale komisyonu kararı ile Hassa Mimarlık Mühendislik Inş. San. ve Tic. Ltd. Şti.uhdesindc 28.01.201l'de restorasyon çalışmalarına başlanmıştır.
Restorasyon çalışmaları sırasında farklı disiplinlerde uzmanlardan oluşturulan Bilim kurulu denetiminde Yapı İşleri Müdürlüğü, yüklenici firma ile İSKİ teknik elemanları arasında görüşmeler yapılarak türbe içindeki su kuyusunda sorunlar olduğ.u, Cami ve Türbenin drenaj sorunları olduğu, Sultan Reşat Caddesindeki kanalın yağışlı havalarda yetersiz kaldığı tespit edilmiş; sorunun çözümü için İSKİ Genel Müdürlüğü tarafından Eyüp Sultan Külliye, Cami, Türbe ve Civarına Ait Atık Su ve Yağmursuyu Kanalizasyon Projeleri hazırlanmış olup, Kültür Bakanlığı İstanbul II Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'nden onay beklemektedir.
Söz konusu kültür varlığının restorasyon çalışmalarının en kısa sürede tamamlanabilmesi için uygulama çalışmaları devam etmektedir.
Bilgilerinize Saygılarımızla...
DUVARLARINA HAZİNE YATIYOR
Duvarlarında Sultan 1. Ahmed Han, Sultan 1. Mahmud ve Sultan 3. Selim Han tarafından yazılmış, bu mekanın kutsallığına işaret eden manzum kitabelerin yer aldığı Eyüp Sultan Türbesi'nin içinde ayrıca padişahların bir çoğunun ve ünlü hattatların kaleminden çıkmış levhalar bulunuyor. Sekizgen planlı kubbeli bir yapıda olan ve kesme küfeki taşından inşa edilen türbe, sagir ve kasnaksızdır.
Her cephesi, altta sivri boşaltma kemerli dikdörtgen biçimli, üstte ise sivri kemerli pencerelerle aydınlatılan türbenin içi ve dışı 16. ve 17. yüzyılın en güzel çinileriyle süslü.
Ziyaret salonunda, Hz. Muhammed'in ayak izinin bulunduğu bir panonun da yer aldığı türbede, 1730 Patrona İsyanı'na kadar muhafaza edilen Sancak-ı Şerif, bu olayın ardından asilerin eline geçmemesi için saraya alınarak Hırka-ı Saadet Dairesi'ne konulduğundan burada yalnızca Sancak-ı Şerif'in kılıfları bulunuyor.
Sultan 3. Selim Han dönemine ait gümüş şebekenin etrafını çevirdiği sandukanın Sultan 2. Mahmud Han tarafından konulan örtüsünün üstündeki simle işlenen yazılar Mustafa Rakım Efendi'nin hattıyla yazıldı.
Sultan Abdülhamid Han'ın kapı ve pencere kanatlarını yenilettiği türbeye ayrıca tunç kapı kanatları önüne kendi eliyle yaptığı sedef kakmalı parmaklıklı kanatlar koydurdu.
Manşettv / ÖZELHABER