GÜNDEM
Bu kanunun kalkma zamanı gelmedi mi artık?
“Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret eden veya söven kimse bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Atatürk'ü temsil eden heykel, büst ve abideleri veyahut Atatürk'ün kabrini tahrip eden, kıran, bozan veya kirleten kimseye bir yıldan beş yıla kadar ağır hapis cezası verilir.
Yukarıdaki fıkralarda yazılı suçları işlemeye başkalarını teşvik eden kimse asıl fail gibi cezalandırılır.”
1951 yılında DP iktidarı tarafından o yıllarda Atatürk heykellerine saldırılar düzenleyen Kemal Pilavoğlu ve adamlarına karşı, biraz da “herkesten çok Atatürkçü biziz”i ispat gayretiyle çıkarılan 5816 sayılı Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanun’un son mağdurlarından biri askerliğini yaparken bir astsubayın odasında sohbet ettiği arkadaşlarına “Atatürk’ü sevmiyorum, sevmek zorunda da değilim” dediği için 1 yıl hapis cezasına çarptırılan er Kadir Kara oldu.
Kanunun 63 yıldır yüzlerce mağdurundan sadece biriydi er Kara.
İşte, Cumhuriyet Gazetesi arşivinde çıkan yüzlercesi arasından en ilginç 5816 mağdurları;
Alsancak’ta Türk karısını döverek kendisine küfrettiği ve bu arada Atatürk’e de hakaret ettiği iddia olunan V. Jole isimli Amerikalı çavuş bugün yakalanarak Adliye’ye teslim edilmiştir. (1961)
54 yaşındaki Mehmet Bardakçı adlı bir işçi, Yenihisar köyünde bir kahvede Atatürk’ün resmi altındaki “Komünizm ezilmelidir” sözünü ele alarak ileri geri konuştuğu iddiasıyla dün iki yıl hapse mahkum edilmiştir. (1962)
Mustafa Özdemir isimli 72 yaşında bir ihtiyar Bozyaka İlkokulunda öğrenci çocuklarla görüşürken Atatürk’e hakaret ettiği iddiasıyla yakalanmış ve tevkif edilmiştir. (1966)
Geçen Perşembe gecesi Regaip Kandili nedeniyle Fatih Camii’nde okunan mevlit sırasında Atatürk’ün adı geçerken yuh çektiği için gözaltına alınanların sayısı 14’e çıkmıştır. Olayın tertipçilerinin elebaşlarının yakalandığını bildiren yetkililer, kimlikleri saptanan bazı kişilerin arandığını naklen yayın sırasındaki ses ve bantların incelendiğini kaydetmişlerdir. (1980)
10 Kasım Pazar günü, tüm yurtta Ulu Önder Atatürk’ü anma törenlerinin yapıldığı sırada arabasında bulunan yolculara “Bugün Atatürk’ün geberdiği gündür” diyen dolmuş şoförü adliyedeki ilk sorgusunun ardından tutuklandı. (1982)
Alkollü olduğu bir sırada Atatürk’e sözlü olarak hakarette bulunduğu, yanında bulunan Amerikalı arkadaşlarınca ihbar edilen Çavuş Hinton hakkında savcı beş yıl hapis cezası istedi. (1985)
2000’e Doğru dergisinde yayınlanan “Puttu yük oldu” başlıklı yazıda Atatürk’e hakaret ettiği iddiasıyla yargılanan Doğu Perinçek’in Atatürk’ün yazdığı bazı belgelerin açıklanması istemi kabul edildi. (1987)
Robert Koleji öğrencileriyle yaptığı toplantıda Atatürk’e hakaret ettiği iddiasıyla üç yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanan Adnan Hoca “Atatürk’e karşı değilim ancak bazı sözlerini benimsemiyorum” dedi. (1987)
Eskişehir’in Hamidiye köyündeki Yunus Emre Öğretmen Okulu’nda Atatürk’e “komünist uşağı” dediği ileri sürülen bir öğrenci okuldan uzaklaştırıldı. Aynı sınıfın tarih öğretmeni de “gerçek laikliğin Osmanlılarda uygulandığını” savunduğu gerekçesiyle açığa alındı. (1988)
Gazi Üniversitesi eski öğretim görevlilerinden Yalçın Küçük hakkında Atatürk’e hakaret ettiği ve Kürtçülük propagandası yaptığı için açılan davalarda 45 yıl hapis istendi. Küçük, DGM Savcı Yardımcısı Nuh Mete Yüksel’in yanına çıkarak sorgulandı. (1989)
Yeni Nesil yayınları tarafından basılan Yakın Tarih Ansiklopedisi, içinde Atatürk’e hakaret niteliği taşıyan yazılar bulunduğu gerekçesiyle toplatılmaya başlandı. (1989)
Yayıncı Ayşenur Zarakolu’nun Atatürk’ü Koruma Kanunu’na muhalefetten yargılanmasına başlandı. (1991)
Havza İmam Hatip Lisesi son sınıf öğrencisi Z.P. (17) kalmakta olduğu vakfın ders salonunda Atatürk aleyhine konuşunca, arkadaşları ve öğretmenleri tarafından uyarıldı. Olay savcılığa gönderilen bir mektup üzerine ortaya çıktı. Z.P.nin okulla ilişkisi kesilirken, savcılık tarafından da hakkında soruşturma açıldı. (1992)
Can Yücel, İzmir Hayvan Sevenler Derneği üyelerinin Atatürk anıtına bir köpeğin ağzında getirilecek çiçeği koymaları konusunu işlediği yazısında Atatürk’e hakaret ettiği gerekçesiyle yargılanmaya başlandı. (1993)
RP’li İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin akıl almaz uygulamalarının en son örneklerinden biri ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde yaşanıyor. Başkan Tayyip Erdoğan, Büyükçekmece Lisesi’nde din dersi öğretmenliği yaparken Atatürk’e hakaret ettiği iddiasıyla halen yargılanmakta olan Yakup Kuloğlu’nu Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğüne atadı. (1994)
Bergama Ticaret Lisesi’nde bir grup Atatürkçü öğretmen tarih öğretmeni Haşim Erkun’un Atatürk’e hakaret ettiğini belirterek savcılığa suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusunda Erkun’un “Vahdettin’in verdiği altınların üzerine yatan Atatürk’e, Kazım Karabekir’i idamla yargılayan zihniyete ne demeli” diyerek Atatürk’e hakaret ettiği iddia edildi. (1994)
İstanbul 4. Sulh Ceza Mahkemesi, Nehir Yayınları tarafından orijinalinden farklı olarak çevrilen ve içinde Atatürk’e hakaret bölümleri bulunan Fransız Yazar Saint Exupery’nin Küçük Prens adlı romanı hakkında toplatma kararı aldı. (1996)
Gebze’nin Güzeltepe beldesinde belediye binasının girişinde bulunan Atatürk büstünü kaldırtarak tuvaletin önüne koydurduğu iddia edilen Belediye Başkanı’nın yargılanmasına devam edildi. (1997)
Ortaya çıkan bir kasette Atatürk’ü Hitler’e benzeten Fethullah Gülen, Show TV’de katıldığı programda “Maksadı aşan sözler girmiş içine, tekrar ediyorum ben özür dilerim yanlış yapmışım” dedi. (1999)
Prof. Atilla Yayla’nın, 2006 yılında İzmir’de bir AK Parti toplantısında söylediği “Kemalizm ilerlemeden çok gerilemeye tekabül eder” sözleri nedeniyle Gazi Üniversitesindeki derslerine son verildi. Atatürk’ün hatırasına hakaret ettiği iddiasıyla 4.5 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan Prof. Dr. Atilla Yayla, 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı.(Cezası ertelendi)
Gazeteci yazar İpek Çalışlar hakkında Latife Hanım adlı kitabıyla Atatürk’ü Koruma Yasası'na muhalefet ettiği iddiasıyla dava açıldı. Çalışlar için 4.5 yıl hapis cezası istendi.
Anlattığı fıkra yoluyla Mustafa Kemal Atatürk'e hakaret eden Mimarsinan Belediye Başkanı AKP’den ihraç edildi.
Video paylaşım sitesi www.youtube.com sitesine erişim Atatürk’e hakaret içeren görüntüler nedeniyle engellendi.
Marmaris’te dün öğlen saatlerinde Atatürk Anıtı önüne gelen İngiliz turist Robert Strong (19) bir anda şortunu indirip cinsel organını göstermeye başladı, Atatürk’e İngilizce küfürler eden turist sınır dışı edildi. (2009)
Malatya'da sahibinin elinden kaçan 'Gülsüm' inek, ilköğretim okulunun bahçesine girip Atatürk büstünü devirip kırdı. Olay üzerine Milli Eğitim Müdürlüğü müfettiş görevlendirdi.
Soruşturma devam ederken sahibi, "Gülsüm" adını koydukları ineği İnekpınarı köyünde ikamet eden bir yakınlarının yanına gönderdiklerini kaydetti. Yakınlarına ineği, değerinin çok altında bir fiyata verdiklerini belirten Kılınç, "Başımıza açtığı bu kadar işten sonra onu burada tutamazdım. Soruşturmanın da sorumlusuydu" dedi. (2011)
Bu kanunun kalkma zamanı gelmedi mi artık?
Yıldıray Oğur Türkiye