EĞİTİM
Bu İlde Öğretmen Açığı Patlaması
Bu İlde Öğretmen Açığı Patlaması
07 Mart 2014, Cuma
Şanlıurfa’da önümüzdeki eğitim yılı başında öğretmen açığı patlaması yaşanacak. Şu an 6 bin civarında olan ihtiyaç gelecek yıl yapımı tamamlanacak olan 270 okulla birlikte 18 bin sınırına dayanacak.
ŞANLIURFA ZORUNLU HİZMET BÖLGESİ DEĞİL
4+4+4 sistemine geçilmesinin ardından Türkiye genelinde olduğu gibi Şanlıurfa’da da derslik ve öğretmen açığı sayısı arttı. Şanlıurfa’da önceki yıl 5 bin civarında olan öğretmen açığı son eş özrü, eğitim özrü, atamalar ve yer değiştirmelerin ardından 6 bin sayısına ulaştı. Gelen öğretmenlerin kısa süre sonra Urfa’dan ayrılmasının en büyük nedeni ise Şanlıurfa’nın zorunlu hizmet bölgesi kapsamında yer almaması. Şanlıurfa zorunlu hizmet bölgesi kapsamında olmadığı için ilk atamada tercih edilmiyor. Başka bir deyişle yeni atanan öğretmenler zorunlu hizmet yükünden kurtulmak için bazı Batı ve Doğu illerini seçerken Şanlıurfa’yı tercih etmiyor. Bu yüzden öğretmen açığı giderek artıyor.
ZORUNLU HİZMET YÜKÜ KALKMAYINCA GELEN KAÇIYOR
Şanlıurfa’da 600 bini aşkın öğrenci ve on binlerce öğretmen var. Şanlıurfa zorunlu hizmet bölgesi kapsamında olmaması nedeniyle ilk atamada tercih edilmiyor. Çünkü yeni göreve başlayan öğretmenler zorunlu görevlerini tamamlayarak biran önce memleketlerine dönmek istiyor. Bu amaçla daha çok doğu illeri tercih ediliyor. Şanlıurfa’daki eğitim açığı ve öğretmen ihtiyacı aşikar olmasına rağmen zorunlu hizmet bölgesi olarak kayıtlarda yer almaması dikkat çekiyor.
İSTANBUL ZORUNLU BÖLGE AMA URFA DEĞİL
Zira, İstanbul Bağdat Caddesi üzerindeki bir okul zorunlu hizmet bölgesi kapsamına alınırken Şanlıurfa kent merkezindeki bir okul ise zorunlu hizmet kapsamına alınmıyor. Hal böyle olunca öğretmenler ya zorunlu hizmetin olduğu batı illerine kaçıyor ya da doğu illerine. Zorunlu hizmet görevini tamamlayanlar ise 4-5 veya 6 yılın ardından memleketlerine dönüyor.
URFA GÜZEL AMA ŞARTLARI KÖTÜ
Öte yandan, bazı forum sitelerinde toplanan öğretmen adayları Şanlıurfa hakkında da yorumlar yapıyor. Şanlıurfa’nın tarih, turizmi ve insani değerlerinden övgüyle bahseden öğretmen adayları yüksek kiralar ve konut fiyatlarından yakınıyor.
URFA’YA 18 BİN ÖĞRETMEN LAZIM
Öte yandan, önümüzdeki yıl Şanlıurfa’da 270 yeni okul binası eğitime kazandırılacak. Eğitim-Bir-Sen Şanlıurfa Şube Başkanı İbrahim Coşkun’un ifadelerine göre yeni yapılan okullarla birlikte Şanlıurfa’daki öğretmen açığı 18 bin civarına yükselecek.
AÇIK ÜCRETLİ ÖĞRETMENLERLE KAPATILMAYA ÇALIŞILIYOR
İhtiyaç çok, öğretmen az olunca MEB açığı ücretli öğretmenlerle karşılamaya çalışıyor. Türkiye genelinde olduğu gibi Şanlıurfa’da da maliyenin bütçe imkanları doğrultusunda çok sayıda ön lisans ve lisan mezunu eğitmen okullarda ders veriyor. Bunlar arasında örneğin tarla bitkileri mezunu bir öğrenci, sınıf öğretmeni olarak görev yapabiliyor. Hal böyle olunca Şanlıurfa’nın eğitim sıralamasında son sıralarda yer alması şaşırtmıyor.
ŞANLIURFA’NIN TAMAMI ZORUNLU BÖLGE OLACAK MI?
Öte yandan, Şanlıurfa’nın tümden zorunlu hizmet bölgesi olarak gösterilmesi için sendikaların girişimlerde bulunduğu bildiriliyor.