EĞİTİM
Batı Karma Eğitimi Terk Ediyor
Adana Yüreğir'de bir velinin kızlarının itirazlarına rağmen bir erkek öğrenci ile aynı sırada oturtulmasına tepki göstermesiyle yeniden gündeme gelen Karma Eğitim'e tepkiler sürüyor.
Türkiye'de 1973'te yürürlüğe konulan Milli Eğitim Temel Kanunu'nun Okullarda kız ve erkek karma eğitim yapılması esastır şeklindeki 15. maddesi gereğince 39 yıldır uygulamada olan karma eğitimi, Batı bugün yüzyılın pedagojik yanlışı olarak değerlendiriyor. Örnek alınan Batı'da yıllardır karma eğitim sorgulanıyor ve son on yıldır bu sistemden ayrılma trendi yaşanıyor. Amerika'da, Almanya'da, İngiltere'de yapılan araştırma sonuçlarına göre, kız ve erkek okullarının başarı oranı, karma eğitim yapan okullara göre daha yüksek.
ABD VAZGEÇİYOR
Basında çıkan haberlere göre, devlet okullarındaki kötü gidişe çözüm arayan ABD hükümeti, karma eğitimi masaya yatırdı. Karma eğitimin birçok soruna yol açtığını tespit eden ABD, kız ve erkek öğrencilere ayrı sınıflar açılmasını teşvik ediyor. Uygulamanın eğitimde kaliteyi yükselttiğini gören pek çok devlet okulu da ayrı sınıf açmaya başladı. 1995 yılında 3 devlet okulunda yürütülen ayrı eğitim uygulaması, günümüzde 253 okula çıktı. 51 okula ise tamamen kız ya da erkek öğrenciler alınıyor. ABD'de yapılan araştırmalar, kız ve erkeklerin ayrı sınıflarda bulunmasının getirdiği faydaları gözler önüne serdi. Öğrencileri meşgul eden eğlence, kavga, suç işleme, vakti boşa harcama, taciz ve gebelik gibi olumsuzlukların ayrı eğitim veren okullarda en aza indiği gözlendi. ABD'de okul yönetimleri, öğrencinin başarısını olumlu etkileyeceğini düşündüğünde, istediği derslerde kız-erkek ayrı eğitim verilmesine karar verebiliyor. Kız ve erkek sınıflarına kayıt çocuğun isteğine göre yapılıyor. Bu sınıfa kayıt yaptırmayıp karışık sınıflarda okuyan öğrencilere de aynı şekilde eğitim verilmesi zorunlu kılınıyor.
KANADA: KARMA EĞİTİM BAŞARISIZ
Kanada'da ise en fazla öğrencinin eğitim gördüğü Toronto Devlet Okulları Eğitim Müdürlüğü'nün yaptığı araştırmada, karma eğitimin başarısızlığını ortaya koydu. Bir Ümit Vizyonu' başlıklı raporun sonuçları karma eğitimden kaynaklanan sorunlar nedeniyle erkek çocukların kızlara göre başarısız olduğunu ortaya çıkardı. Erkek çocukların kızlara göre farklı bir eğitime tabi tutulması zorunluluğuna dikkati çeken Toronto Devlet Okulları Eğitim Müdürü ChrisSpence, 20092010 eğitim ve öğretim yılında Erkek Liderlik Okulu' adlı proje başlattı. Spence, öğretmenler ve velilerle yaptıkları 200 toplantıdan sonra kız ve erkek çocukların ayrı okuduğu 300 sınıf projesine karar verdiklerini ifade etti.
ALMANYA: KARMA EĞİTİM ZARARLI
Almanya'ya bakıldığında ise yine benzer sonuçlarla karşılaşılıyor. Almanya'nın Bayern Eyaleti Milli Eğitim Bakanlığı'nın yayınladığı Schul Report dergisinde, Münih Okul Pedagojisi ve Eğitim Araştırmaları Devlet Enstitüsü'nün raporuna yer veriliyor. Raporda1960'lı yıllarda, karma eğitimin ilerlemenin ölçüsü olarak kabul edildiğine, 1980'lerden sonra ise karma eğitimin zararlarının tartışılmaya başlandığına dikkat çekiliyor. Sonuç olarak Karma eğitim, hem kızlar, hem erkekler için fayda sağlamamıştır denilerek ayrı eğitim okulu uygulamasına başlanması gerektiği ifade ediliyor.
İNGİLTERE: AYRI OKULLAR DAHA BAŞARILI
İngiltere'de ise kız ve erkek okullarının başarı oranı, karma eğitim yapan okullara göre daha yüksek. Karşılaştırma, İngiltere'de liseyi tamamlama sınavı olan A Level ve GCSE sonuçlarına bakarak yapıldı. A Level, yani üniversiteye girme puanı verilerine bakıldı. İlk 50'ye giren liseden, 27'si kız, 14'ü erkek okulu. Sadece yedi tanesi karma eğitim yapıyor.
İrfan Okur \ Yeni Akit