GÜNDEM
Başörtülü milletvekili tartışmasında gelinen nokta
Türkiye Büyük Millet Meclisi(TBMM) Genel Kurulu'na başörtüsüyle girilebilmesi için yapılan tartışmalar son bir hafta için hız kazandı. Kamuoyunda bu konu 18 Nisan 1999 seçimlerinden sonra Fazilet Partisi Milletvekili Merve Kavakçı'nın başörtüsüyle Meclis'e girmesi ve DSP'li milletvekillerinin baskılarıyla Meclis'ten çıkarılmasından bu yana tartışılıyor. Kavakçı, 2 Mayıs 1999'da ,Yüksek Seçim Kurulu'ndan mazbatasını alarak 21. Dönem 1. Yasama yılı birinci birleşime katılmak için Meclis Genel Kurulu'na girmiş, ancak DSP'li milletvekilleri tarafından protesto edilmişti. Kavakçı da yemin etme törenini yapamadan Meclis salonundan çıkartılmıştı.
Kavakçı'nın bu girişiminden sonra milletvekilliğinin düşmesine varan bir süreç başladı; ancak son Kavakçı yıllar sonra AİHM'e yaptığı başvuruyla Türkiye'yi mahkum etmişti.
14 YIL SONRA KONU BİR KEZ DAHA GÜNDEMDE
Aradan geçen 14 yıl sonra aynı konu bir kez daha gündeme gelmiş durumda. Son olarak kamuda başörtüsüne serbesti getiren düzenleneme Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı Demokratikleşme Paketi'yle hayata geçirildi. Kadın memurlar, TSK, yargı ve emniyet hariç, artık kamu kurumlarındaki işlerine başları örtülü bir şekilde girebiliyor. Demokratikleşme Paketi'nden sonra gözler TBMM'ye çevrilmişti. Milletvekilleri de başörtüsüyle Genel Kurul'a girebilcek mi giremeyecek mi diye...
MECLİS BAŞKANI: BU KONU ÇÖZÜLEBİLİR
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, konuyla ilgili yaptığı sürpriz bir açıklamayla "Partilerin iç politika malzemesi yapmaması halinde Meclis'te başörtüsü sorununun çözülebileceğini" açıklamıştı. Çiçek'in açıklamasına partilerin tepkileri farklı olmuştu.
Paketten hemen sonra ilk açıklama MHP'den gelmişti. MHP, konuya sıcak baktığını açıklamıştı. BDP de sonraki günlerde konuya "özgürlükler" perspektifinden baktığıı belirterek desteğini açıklamıştı. CHP'de ise Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Devletin kuralları var" şeklindeki açıklamasından sonra konuyla ilgili genellikle bir açıklama yapılmaması tercih ediliyor. Ak Parti ise bir an önce konunun çözülmesinden yana...
CHP: BAŞÖRTÜLÜYE EVET AMA DEVLETİN KURALLARI VAR
Konuyla ilgili olarak tavrı en çok merak edilen partilerin başında CHP geliyor. CHP'nin tavrıyla ilgili ilk ipucunu Kemal Kılıçdaroğlu vermişti. Kılıçdaroğlu, 24 Eylül günü kendisine sorulan "Önümüzdeki dönemde sizin partinizden başörtülü bir milletvekili, üst düzey yönetici görebilecek miyiz?" sorusu üzerine başörtülü vekille bir sorunlarının olmadığını ancak devletin kuralları olduğunu belirterek topu Meclis İçtüzüğü'e atmıştı.
Kılıçdaroğlu o açıklamasında şunları söylemişti: "Başvurursa olur, niye olmasın? Biz, 'niye başvurdun' diye kimseye bir şey söylemeyiz. Zaten geçmişte de oldu, MHP'den başörtülü birisi başvurdu, milletvekili oldu, Parlamento'ya geldi. Bir sorunumuz yok ki bizim. Bunu Türkiye'nin sorunlarını halktan kaçırmak olarak görüyorum, bu tartışmaları. Doğru da bulmuyorum. İnsanlar istediği kıyafetle geziyor zaten sokakta, kimse de bir şey söylemiyor. Ama devlet dediğiniz bir tüzel kişilik var. O tüzel kişiliğin de kuralları var, herkes de o kurallara uyacak. Biz de o kurallara uyuyoruz zaten. (Başörtülü bir kadın siyasetin dışında kalsın). Hayır efendim o da siyasete girsin, onun da hakları var, onun da seçme seçilme hakkı var. Niye olmasın. Ama bunu alıp da günlük, sıcak tartışmanın bir noktasına getirip temel sorunmuş gibi toplumun önüne koymayı doğru bulmuyorum. AKP bundan besleniyor. Ve bunu yeniden Türkiye'nin gündemine getirmek istiyor. Biz bunu doğru bulmuyoruz."
İLK DESTEK AÇIKLAMASI MHP'DEN
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Demokratikleşme Paketi'nin açıklanmasından hemen sonraki gün, partisinin başörtülü milletvekiline sıcak baktığını açıklamıştı. 30 Eylül'de açıklanan Demokratikleşme Paketi'nden hemen sonraki gün 1 Ekim'de Meclis'in yeni yasama yılının açılış resepsiyonunda konuşan Bahçeli, kendilerinin de başörtülü milletvekilinden yana olduklarını ifade etmişti. Bahçeli, Meclis'te başörtüsüyle ilgili olarak "Köşk'te var, Başbakanlık'ta var. Meclis'te neden olmasın?" ifadelerini kullanmıştı. Bahçeli, dünkü Meclis Grup Toplantısı'nda da aynı çıkışı yapmış, partisinin böyle bir düzenlemeye açık olduğunu söylemişti.
BDP ÖZGÜRLÜKLER AÇISINDAN BAKIYOR
Başörtülü milletvekili konusunda BDP'nin tavrı da net. BDP, konuya özgürlükler çerçevesinden baktığını belirterek destek veriyor.
Konuyla ilgili olarak BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan'ın yaptığı açıklamada şöyle denilmişti: "Kadınlar açısından da önemli bir konu. Dolayısıyla Türkiye'de binlerce kadın başörtüsü takıyor. Bu başörtülü kadınların da istediği alanda istedikleri mekanizmada, istedikleri siyaset alanında kendilerini temsil etme hakları vardır. Böylesi bir engel 21. yüzyılda Türkiye'ye yakışmıyor. Dolayısıyla türban meselesi Türkiye'nin gündeminden çıkmalıdır. İnsanlar istedikleri şekilde giyinmeli, istedikleri şekilde konuşmalı ve düşünmelidir. Mevcut kadın milletvekillerinin Genel Kurul Salonu'na başörtülü gelmesi durumunda da tepki gösterilmemesi gerektiğini düşünüyorum. Merve Kavakçı olayı tekrar Türkiye'nin gündemine gelmemeli. Herkes kadının kıyafetine saygı göstermeli. Genel Kurul'a başörtülü bir kadın gelirse parti olarak olumsuz bir tavır sergilemeyiz."
Son olarak dünkü Meclis Grup Toplantısı'nda konuşan BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş da bu konuda sonuna kadar başörtülü vekilden yana olduklarını açıklamıştı.
ERDOĞAN: BAŞÖRTÜLÜ VEKİLE ENGEL YOK
Konu son olarak bugün Başbakan Erdoğan'ın Kosova'ya hareketinden hemen önce bir kez daha gündeme geldi. Başbakan Erdoğan, bu konuda Meclis İçtüzüğünde herhangi bir düzenleme yapılmasına gerek olmadığını, başörtülü bir milletvekili için herhangi bir engelin kalmadığını savunmuştu.
"AK PARTİLİ HACI VEKİLLER BAŞLANGIÇ YAPACAK"
Ankara kulislerinde konuşulan iddialara göre, Ak Parti, Meclis'teki üç partinin destek verdiği bu konuyla ilgili olarak ilk adımı atan parti olacak. İddiaya göre, bazı partili kadın milletvekilleri önümüzdeki birkaç gün içinde TBMM'ye başörtüsüyle girecek. Bu milletvekillerinin, bu yıl mübarek topraklara giderek hac farizasını yerine getirenlerden oluşacağı iddia ediliyor.
MHP'Lİ AKŞENER DE BAŞINI ÖRTTÜ
Bu arada hacca giden vekiller arasında bulanan MHP'li Meral Akşener'in de dönüşünde başını örttüğü gelen bilgiler arasında. Akşener, hac dönüşünde Twitter hesabında paylaştığı bir fotoğrafında başörtülü görünüyor. Akşener'in bu haliyle TBMM'ye girip girmeyeceği henüz bilinmiyor. (dünaybülteni)