EĞİTİM
Başöğretmen oldular, devlete borçlu çıktılar
Uzmanlık sınavını kazandıkları halde, kadro olmadığı gerekçesiyle ataması yapılamayan 20 bin öğretmen, açtıkları davayı kazandı.
14 Ocak 2014, Salı
Uzmanlık sınavını kazandıkları halde, kadro olmadığı gerekçesiyle ataması yapılamayan 20 bin öğretmen, açtıkları davayı kazandı. Ancak Milli Eğitim, Danıştay'a gidip kararın bozulmasını sağladı. Uzmanlık hakkı elinden alınan öğretmenlerin şimdi 5 yıllık maaş farklarını geri ödemeleri isteniyor. Rakam 12 bin lirayı buluyor.
Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2005'te başlattığı uzman öğretmenlik uygulaması yılan hikayesine döndü. Kamuoyunda başöğretmenlik olarak bilinen uzman öğretmenlik sınavını kazandıkları halde kontenjan sebebiyle atanamayan 20 bin öğretmen 2007'de idare mahkemesine dava açarak haklarını kazandı. Ancak Danıştay 2011'de MEB'in temyize götürdüğü davayla ilgili iptal kararı verdi. Mahkemeye başvuranların uzmanlıkları iptal edilirken, MEB'in kontenjan sınırlamasını kaldırmasıyla yargıya gitmeyen diğer öğretmenler uzman olarak kaldı. Uzmanlıklarını kaybedenlere MEB ikinci bir şok daha yaşattı. 20 bin öğretmenden 'uzmanlık' ücreti geri istendi. 5 yıllık bir uzman öğretmenden alınacak ücret 12 bin lirayı buluyor.
Milli Eğitim'de bazı öğretmenlerin borçlu çıkarılmasıyla neticelenen sıkıntı 2005 yılında kararlaştırılan uzman öğretmenlik uygulamasıyla başladı. 2006'da sınavla uzman öğretmenler alındı. Ancak bazıları, sınavı kazandığı halde kontenjan sınırlaması nedeniyle uzman öğretmen olamadı. Ayrıca yüksek lisansını bitirenlerin de bu statüde ataması gerçekleştirilemedi. Mağdur öğretmenler 2007 yılında idare mahkemesine başvurdu. Davayı kazandılar. Uzman öğretmenlik hakları mahkeme tarafından teyit edildi. Milli Eğitim Bakanlığı ise idare mahkemesinin davaları öğretmenler lehine sonuçlandırmasından sonra uzman öğretmenlik kriterlerini yumuşattı, kontenjan sınırlamasını kaldırdı ve değiştirdiği kriterlerle uzman öğretmen almaya devam etti. Bunun yanı sıra idare mahkemesinin kararını da 2011'de Danıştay'a götürüp temyiz etti. Uzman öğretmenler lehine verilen karar bozuldu. Bunun üzerine dava açıp uzmanlık hakkı kazanan 20 bin öğretmenin uzmanlıkları ellerinden alındı. Ancak mağduriyetleri bitmedi. Bugüne kadar aldıkları uzman öğretmenlik maaş farkları ve dava masrafları faiziyle birlikte peşin olarak geri istendi. Şimdi, 5 sene uzman öğretmenlik yapan bir öğretmenin 10 bin liradan fazla ödeme yapması gerekiyor. Yani öğretmenden 4 maaşını peşin olarak vermesi isteniyor.
Sivas'ta görev yapan, uzmanlığı elinden alınan bir öğretmen, "Bizim kriterlerimize sahip diğer uzman öğretmenler işlerine bu statü ile devam ediyor. Fakat biz hakkımızı aradığımız için uzmanlığımız iptal edildi. Mahkemede alınan kararları MEB siyasi bir manipülasyonla iptal ettirdi." eleştirisini dile getiriyor. Uzmanlığı elinden alınan bir başka öğretmen de, "Bizim için asıl sorun dava açanların kazanılmış hakkı iptal edilirken, dava açanlar sayesinde uzman olan öğretmenlerin uzmanlığının iptal edilmemesidir. Çifte standart uygulanıyor. Hak aramaya giderken hakkımızdan olduk. Mahkemeye gittik, hakkımızı aradık diye devlet bizi cezalandırıyor." diyor.
Avukat Eyüp Özal: Dava açanlar cezalandırıldı
EĞİTİM-Bir-Sen avukatlarından Eyüp Özal, alınan kararda siyasi baskı olduğunu düşünüyor. Özal, hukuk süreçte yaşanan sorunları şöyle anlatıyor: "2011'den sonra Danıştay'ın uzman öğretmenlikte dava açanlardan lehte karar verdikleri de var. Aynı durumda olan bazı öğretmenlerinkini bozdu. Bu kıstas yok ortada. Aynı kararda 2010 yılındakiler uzman olarak alınırken, dava açan insanların suçu ne, haklarını aramaları mı? Bunun nasıl bir izahı olabilir? Dava açanların suçlu sayıyor devlet, bir şekilde cezalandırmak istiyor." zaman