GÜNDEM
Başbakan'dan Zam Müjdesi
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun konuşmasının satır başları şöyle:
"24'ncü dönemin son grup toplantısında hepinizi saygıyla selamlıyorum. Tarihe büyük iz bırakmış toplumlar vardır. İnsanlığın kaderini değiştirmiş topluluklar. Hazreti Musa Firavunlar'ın idaresinden Filistin'e doğru yürürken zayıf bir topluluk olarak görülüyordu. Ama bıraktığı iz insanlığa evrensel bir anlayışın tarih içindeki derin yürüyüşü oldu. Hazreti Peygamber ile Medine'ye doğru yürüyen topluluk sadece yürüyenlerin değil, sadece Hicaz bölgesinin değil, bütün insanlık tarihinin akışını değiştirdi. Spartaküs'ün Roma İmparatorluğu içindeki yürüyüşü, düzenin nasıl değiştirilebileceğini gösterdi. Martin Kuther King, büyük kalabalıklarla sokağa indiğinde bir anlayışın biteceğini ifade ediyordu. Bizim tarihimizde de büyük yürüyüşler var. Erzurum Kongresi'ne, Sivas Kongresi'ne yürüyen topluluk yeni bir dönemin meşalesini taşıyordu."
"Demokrasi için yola çıkan Adnan Menderes ve arkadaşları yine tarihte büyük etkiler yaptı. Ak Parti grubu bu anlamda hem kendi toplumunu hem ait olduğu medeniyeti değiştiren hem de insanlığa adalet mesajı ileten tarihi yürüyüşün öncü kadrolarıdır, bu tarihe selam olsun. Bizler 1 Ağustos 2001'de kurucu liderimiz Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Afyon'dan seslendiğinde yine bu salon da 19 Kasım 2002'de hitap ettiğinde belki bir çokları AK Parti'nin siyasi geleceğinin kısa olacağını, çok kısa sürede siyasi tarihe mal olacağını hesap ediyorlardı. Ama hesap edemedikleri bir şey vardı, milletin iradesi."
"Bu Meclis'e gelenler milletin helal oylarıyla yürüyerek buraya geldiler. Bu milletin davası tarihte yürümeye devam edecek. Ben üç dönem milletvekilliğini tamamlamış olacak olan asil kardeşlerimize, dava arkadaşlarımıza bir kez daha bütün AK Parti Grubu adına, vefat etmiş olan kardeşlerimizin maneviyatları adına da milletimiz adına da teşekkür ediyorum. Gerçek bir vakar, edep ve ahlak dersi verdiler. Bir teki dahi bu iradeyi tartışmadı, bir teki dahi çıkıp şahsi hesap içine girmedi."
'BİZDE TUZAK KULİSLER YOK'
"Sayın Meclis Başkanlarıma şunu demek isterim. Bu bir emeklilik beratı değildir. Aksine yeni bir başlangıç beratıdır. Sizden aldığımız mirası size tevdii ediyoruz, en yüksek zirvelere taşınacaktır. AK Parti emek göstereni unutmaz, vefat edeni unutmaz onların ruhlarını şad eder. Bizde tuzak, kulisler yoktur. Bizde hayır yoluna yürümek hayır düşünmek ve helalleşmek vardır."
"Bu mesele bizimle başlamadı bizimle bitmeyecek. Bir zümrenin, etnik grubun meselesi değildir. Bizler o kadim yürüyüşlerden ilham aldık. Türkiye'de mazlum milletlerde insanlıkta aksülamel bırakacak bir siyasi hareketiz. Bu hareket hiçbir zaman kendi içinde farklı görüşler olsa bile bunları tartışacak ama ihtilafı bölünmeye parçalanmaya dönüştürmeyecek."
'KILIÇDAROĞLU ÇOK ARZU EDİYORSA...'
"Sayın Kılıçdaroğlu diyor ki "En büyük hayalim başbakan olmak." Bakınız, hayalimiz iktidar olmak demiyor, hedefimiz iktidar olmak demiyor. Meselesi şahsi. Eğer çok arzu ediyorsa, 23 Nisan yaklaşıyor bir günlüğüne verebiliriz. Bir hedefi gösteriyor CHP olarak. Hedefimiz yüzde 35 diyor. Biz başlarken yüzde 37 ile başladık. Bizim başladığımız yere gelmek onun en büyük hedefi. Şimdi AK Parti anketlerine bakanlar, geçmiş anketlerdeki sükutu hayaller gibi yine yaşarlar. Yüzde 45 gibi kasıtlı anketler olduğunda zil takıp oynuyorlar. Bizim için düşündükleri en alt rakam, onların hayal ettiğinden 10 puan fazla. Hayalleri şahsi, meseleleri şahsi, çıkarları şahsi. Bizim ise gerçeklerimiz dahi 77 milyonun üzerinde ittifak ettiği gerçekler."
"Seçim beyannamemiz açıklandığında göreceksiniz. Biz bir 2023 sözleşmesi hazırlıyoruz. Yeni Türkiye'nin inşasının temelleri atılacak. Bu anayasal çerçevede kimse bürokrasiye nüfuz etme suretiyle devlete sızamayacak."
"İster TSK'ya sızmış olan 60'larda 70'lerde bazı cunta heveslileri, isterse dini görünüm altında bürokrasiyi ele geçirip KPSS sorularını çalan gruplar olsun, isterse bunların yeni türleri olsun hiçbirisinin bu demokratik ortamda hür olarak yaşamasına izin vermeyeceğiz. Böyle özgürlükçü bir anayasa içinde, ne tedbir alınması gerekiyorsa alacağız."
'CHP, MUHTIRAYA DESTEK VERDİ'
"27 Mayıs, 12 Eylül Anayasası, görünüşte parlamenter sistemi altında, vesayet altında bir parlamento, baskı altında başbakanlık ihdas ettiler. Onun için bu ülkede başbakanlar, apoletleri işaret etmek için dil kullandılar. Gerçek bir sistem olsaydı, başbakan emreder TSK gereğini yapardı. 12 Eylül sabahı ülkenin başbakanı evinden alınmazdı. Ne oldu? Parlamenter demokrasinin temsilcisi olan hükümetler zayıflatıldı. Gerçek bir parlamenter sistem olsaydı bu parlamentonun iradesini engellemek için e muhtıra verilmezdi, 367 oyunları oynanmazdı. Şimdi başkanlık sistemine karşı çıkanlar, zamanında parlamenter sisteme desteği vermedi. CHP, muhtıraya destek verdi, Menderes idam sehpasına yürürken suskundu."
"Eğer sayın Abdullah Gül, dün cumhurbaşkanlığı engellenmeseydi biz de halkın seçtiği cumhurbaşkanı için anayasa reformuna gitmeyecekti. O değişiklikle cumhurbaşkanımız, Türkiye'nin halk tarafından seçilen ilk cumhurbaşkanı olarak göreve başladı. Bu karmaşık sistem ancak ve ancak 1960'larda Adalet Partisi'nden Demokrat Parti koptu, o günkü gruplar sağlam durmadığı için refah yol sistemi çöktü. Bir tek AK Parti döneminde 12 yıl bütün bu çarpık yapıya rağmen, AK Parti istikrar ve güveni sağladı. Bizim meselemiz hiçbir zaman şahsi mesele olmadı. Şahsi davaların ilişkisi haline dönüşmedi. Ne cumhurbaşkanımızın, Abdullah Gül ile olan ilişkisi, ne de şimdi bizim cumhurbaşkanımızla ilişkimiz hiçbir zaman maddi bir temele, siyasi bir hesaba dayanmadı. AK Parti grubu kaya gibi durdu."
"Başkanlık sistemini gündeme getireceğiz, tartışacağız, konuşacağız. Ama bu sistemin mutlaka verimli şekilde çalışacak niteliğe kavuşturulması lazım. Başkanlığı seçim beyannamemize koyma iradesini bu yüzden gösterdik. Kimse buradan şahsileşmiş bir otorite safsatası çıkartmasın. Var olacak olan tekliflerini getirsinler. 2007-2011 seçimleri sonrasında, bütün partilerin eşit katılımıyla anayasa komisyonu kuruldu. Ama 4 yıl içinde bu komisyonun çalışmasına izin vermediler."
EMEKLİ MAAŞLARINA ZAM
"Bugün büyüme rakamları açıklandı. Hedeflerimizin biraz gerisinde ama Türkiye yüzde 2,9 büyüdü. Avro bölgesinde büyüme rakamı yüzde 0,8'dir. Biz takriben 3,5-4 daha fazla büyüdük. Dünya ortalaması yüzde 2'nin altındadır. Çarpıcı bir karşılaştırma da yapmak isterim. Tarım dışı olan büyüme yüzde 3,52'dir. Tarım dışı yüzde 3,36. Geçen yıl kuraklık nedeniyle böyle oldu."
"Son grup toplantısında müjdemizi paylaşmak istiyoruz. Emeklilerimizle ilgili olarak. Olmayan parayı dağıtan Kılıçdaroğlu gibi değil. hükümetin bir adımıdır. Temmzu ayında emeklilere TÜFE oranında zam yapılacak, maaşı 1000 tl'nin altında kalan emeklilere seyyanen 100 lira zam yapacağız. Maaşı 1000-1100 arasında olan emeklilerin maaşını da 1100 liraya bağlayacağız. Yani bir emeklinin 800 lira maaşı varsa 900 lira olacak. 1020 lira olan varsa 1100 lira olacak. Bu düzenlemeyle emeklilerimizin aylıklarında 50 tl ayrıca bir artış sağlanacak. Ülkemizde 571 bin vatandaşımız 145 lira 65 yaş aylığı alıyor. İhtiyaç sahibi vatandaşlarımıza 145 lirayı 200 liraya çıkarıyoruz. Bu adımlarımız bütçe dengelerini zorlayan adımlar değildir."