EĞİTİM
Başbakan: Ağustos'ta 40 Bin Atama Yapacağız
AĞUSTOS'A KADAR 50 BİN ÖĞRETMEN ATAYACAĞIZ
Başbakan Erdoğan atamalarla ilgili "Eğitim camiasına 11 yılda 400 bin öğretmen aldık. Şubat ayında yeni bir atama yapacak, buna 10 bin öğretmen daha ekleyeceğiz. Ağustos'ta öyle zannediyorum ki 40 bin öğretmen daha ilave edeceğiz" dedi.
40 YAŞ ÜSTÜNÜ DE ALACAĞIZ
40 yaş üstü öğretmenlerle ilgli medya çıkan haberlere cevap veren Erdoğan, "Bugün bir gazetede vardı. 40 yaşın üstündeki öğretmenler ne yapacak? Hiç merak etmesinler, biz onları da alacağız. Bize bahane uydurmayın. Mesele bu ülkede bir fitne bir nifak oluşmasın. Birbirimize farklı nazarlarla bakmayalım" dedi.
DERSHANELER KONUSU
2023 hedeflerine mevcut eğitim sisteminin aksaklıklarını muhafaza ederek ulaşamayız. Çocukların anaokulundan başlayarak adeta bir yarış atına dönüştürüldüğü, üniversite bitinceye kadar hayattan koptukları bir sistem sağlıklı bir sistem değildir.
Çocuklarımız oyun oynayamıyor, spor yapamıyor. Bana anadoluda anneler şunu söylüyor: Okullar varsa dershaneler niye var, dershaneler varsa okullar niye var? Babalar diyor ki ben ahırımı sattım. Aldığım para ortada. En düşük dershane ücreti yıllık 2000 bin lira. Ayda ben ortalama 200 lira bunu ödüyorum. Ama vermek zorundayım diyor, böyle bir durumla karşı karşıyayım. Biz zannediyoruz ki, herkes çok rahat rahat veriyor. Böyle bir şey yok. Şu anda yıllık 22 bin liraya kadar çıkıyor. Kimlerden çıkıyor biliyor musunuz? Fen lisesi öğrencileri var. Ama sorsanız dershaneye gidiyor. Fen lisesi, sosyal bilimler lisesi. Bu benim oradaki hocalarıma saygısızlık değil mi? 800 bini aşkın öğretmenlerimiz yok sayılıyor. Sanki bu öğretmenlerimiz bu yavrularımız üzerinde hiç emeği yok, dershaneye git, üniversite imtihanlarında netice al. Sonra sırtına tişört giydir, "Bizim dershanenin başarılı öğrencisi"... Senin değil okulunun başarılı öğrencisi...
'BIRAKIN ÇOCUKLUKLARINI YAŞASINLAR'
Ey dershane sahipleri sizlere ucuz kredi verelim, vergi konusunda kolaylık sağlayalım. Size sınıflarda öğrenci garantisi verelim. Limitimiz bizim 30 öğrenci. Kaç öğrenci var. 15. O öğrencinin farkını da biz ödeyelim. Hiç olmazsa biz şunu söyleyelim. Fakir fukaranın çocuğunu da biz özel okula gönderdik. Daha ne yapalım. 'Bizim elimizde birikmiş öğretmenler var'. Bugün bir gazetede vardı. 40 yaşın üstündeki öğretmenler ne yapacak? Hiç merak etmesinler, biz onları da alacağız!
İstiyoruz ki bizim çocuklarımız da hafta sonları çocukluğunu yaşasın yahu, bunları kurtarmamız lazım. Bunları benim öğretmenim sizler, benden daha iyi biliyorsunuz. Bir çocuğun pedogojik yapısını... Çocukluğunu, gençliğini sağlıklı yaşamayan bir toplum huzurlu bir toplum olamaz.
'SAĞLIKTA DA AYNI SORUNLARI YAŞADIK'
Sağlık sektöründeki değişimde de aynı sıkıntılar yaşandı. Özel sektör hastane sahipleri, veya diğer kurumlara bağlı hastaneler buna karşı çıktılar. Bugün ise çiftçi mehmet efendi istediği hastaneye gidiyor. Amerika'da bile bizim sağlık reforfmumuzu nasıl gerçekleştirdiğimizi soruyorlar.
Eğitimde olduğu kadar eğitim reformlarında da en fazla dikkate alacağımız kesim öğretmenlerdir. Öğretmenin dışlandığı horlandığı sistemler sağlıklı sistemler olamaz. 9 ayda öğrenciye sadece test tekniği öğretmen kadar 13 yıl boyunca öğrencileri nakış gibi işleyen öğretmenlere de vefa borcumuz var. 11 yıl önce kar tanesi olarak başlayan reformlar bugün kart topu olarak büyüyor. Bugün sorunları yarın tamamen çözülmüş olacak.