GÜNDEM
Başarısız öğretmen sınıfa alınmayacak
Milli Eğitim Bakanlığı geleceğin öğretmenini yetiştirmek için "Öğretmen Yetiştirme Stratejisi"ni yeniden düzenledi. Yeni düzenlemeye göre öğretmen yetiştirmede sistem ve ortaya çıkan sorunlar ele alındı. Konu ile ilgili açıklamada bulunan Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme Genel Müdürü Ömer Balıbey, amaçlarının her sınıfa en nitelikli öğretmenin ulaşmasını sağlamak olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
"Bizim bu konuda üç amacımız var. Birincisi en başarılı bireylerin öğretmen olmasını sağlamak. İkincisi öğretmen eğitimini iyileştirmek ve öğretmenin kişisel ve mesleki gelişiminde sürekliliği sağlamak. Bilindiği gibi öğretmen olarak atanan öğretmenlerimiz emekli olarak bu mesleklerini sürdürüyorlar. Bu durum eğitimde sakıncalar doğuruyor. Kendini yenilemeyen, yeterli hizmet içieğitim almayan ve gelişmeleri takip etmeyen öğretmenler yüzünden öğrencilerin başarılarıdüşüyor. Ataması yapılan öğretmene bir rehber öğretmen (mentör) vereceğiz. En iyi şekilde yetiştirilmiş, en başarılı öğretmenleri gelişmemiş bölgelerde görevlendireceğiz. Başarısız olanöğretmenlerimizi sistem içersinde yeterli hale getireceğiz. Sınıflara başarısız öğretmenlerisokmamakta kararlıyız."
BAŞARININ YÜZDE 30'U ÖĞRETMENİN
Araştırmalarda öğrenci başarısının yüzde 50'sinin genetik donanıma, yüzde 30'nun öğretmenniteliğine, geriye kalan yüzde 20'yi ise diğer faktörlere bağladığını belirten Balıbey, öğretmenyetersizliğini eğitim zayiatı olarak gördüğünü kaydederek, "Uluslararası (PISA, TIMSS, PIRLS) ve (SBS, YGS, LGS) sınavların sonuçları ortada. Öğrencilerimiz 30 Türkçe sorusundan 5'ini, 30 fen sorusundan ancak ikisini cevaplıyorlar. Ayrıca okullar arasında başarı farklılıkları uçurum düzeyinde. Bu sorunu çözmek bizim görevimiz. Ancak bu sorun YÖK ve MEB'in sorunu olmaktan çıkarılmalı. Tüm kesimin sorunu olmalı. Başarılı öğretmen ödüllendirilmeli" dedi.
İŞTE GELECEĞİN ÖĞRETMENİ
Değerler geliştiren, kaynak arayan, güçlükleri ve sorunları tanımlayan, disiplinlerarası bağlantılar kuran, insan ilişkilerini geliştiren, meslek seçimi ve boş zaman uğraşıları, konusunda danışmanlık yapan, çevrenin incelenip, öğrenilmesine yardım eden, öğretme ve öğrenme konusunda uzman sayılan, mesleğe hazırlıkta öğrencilere yardımcı ve önder olan, geleceğe yönelik süreçlerden ve eldeki temel bilgilerden yararlanmasını bilen.
Sabah