GÜNDEM
Bankamatik Memurlara Neşter Vuruluyor
Hükümet, 657 Nolu Devlet Memurları Kanununda birtakım değişikliklere gidiyor. Yeni yasa ile üst yöneticilerin görev sürelerine sınırlama geliyor.
Halen Diyanet İşleri, TÜİK ve Türk Patent Enstitüsü başkanları ile üst kurul başkanları hariç pek çok üst görevde süre sınırı yok. Bu yöneticilerin görevlerinde süre sınırı olmaması, görev değişikliklerini zorlaştırıyor.
Yeni yasa ile kamudaki üst yöneticilerin görev süreleri 4 yıl ile sınırlandırılıyor. Bu süre mahalli idarelerde ise 5 yıl olacak.Görev süresi dolanlar yeniden atanabilecek. Görev süresi hiçbir şekilde ilgili bakanın görev süresini geçemeyecek. Süresi dolmadan görevden alınanlara kalan süreye ait ücretler ödenecek.
Yine yasada yapılacak düzenleme ile kamuda yönetici olmanın şartları kolaylaşırken özel sektörden yönetici atanabilecek. Düzenleme ile daire başkanı ve üstü görevlere özel sektörden doğrudan atama yapılabilecek. Ayrıca Adalet Bakanlığında genel müdür veya müsteşar olabilmek için gerekli olan hakim savcı olma şartı kaldırılacak.
Bu arada merakla beklenen bir gelişme de müşavirlik sisteminde göze çarpıyor. Düzenleme, müşavirlik sistemine neşter vuruyor. Böylece, görevden alınan her yöneticinin müşavir olmasına son verilecek. Yeni sistemle genel müdür ve üstü görevdeyken görevden alınanlar müşavir olabilecek. Daire başkanı ve il müdürü gibi kadrolarda bulunurken görevi sona erenler ise uzman ya da araştırmacı olacak.
Kamudaki müşavir kadroları, bankamatik memur tartışmasının en önemli nedenlerinden biri. Binlerce müşavir, hemen hiçbir iş yapmadan devletten maaş alıyor. Bunların bir bölümü işyerine hiç gitmeden banka şubesinden maaşını çekiyor.
Müşavirlerin önemli bir bölümü de genel müdür, daire başkanı ve il müdürü gibi aktif görevleri icra ederken görevden alınanlardan oluşuyor. Yaşanan bu sıkıntıları dikkate alan Çalışma Bakanlığı, 657 sayılı yasada yapılacak değişiklikle müşavirlik sistemine çekidüzen verecek. Yasa tasarısının gerekçesinde atıl vaziyette duran ve yüksek ücret ödenen çok sayıda şahsa bağlı müşavir kadrosu bulunduğu belirtiliyor. Yapılacak düzenleme ile halen müşavirlik kadrosunda bulunanlardan önceki görevi genel müdür ve üstü görev olanların müşavirlik kadrosu devam edecek. Daire başkanlığı, il müdürlüğü ya da genel müdür yardımcılığından müşavirliğe gelenler ise görev sürelerine göre uzman ya da araştırmacı olacaklar.
Önceki görevi 4 yıldan fazla olanlar uzman, 4 yıldan az olanlar ise araştırmacı kadrosuna atanacaklar. Böylece kamudaki müşavir sayısı önemli ölçüde azalacak.
Bundan sonrası için de müşavirlik kadrosuna atanmak zorlaşacak. Müsteşar iken görevden alınan kişi, Başbakanlık müşavirliğine atanacak. Müsteşar yardımcısı ve genel müdür iken görevi sona erenler ise bakanlık müşaviri olabilecek. Genel müdür yardımcısı, il müdürü ve daire başkanı gibi görevlerde bulunanlar ise görev sürelerine göre uzman ya da araştırmacı olacak. Bir başka önemli değişiklik de dışarıdan atanan müşavirlere ilişkin. Bu kişiler müşavir olarak atanınca devlet memurluğu statüsü kazanmayacak. Görev sürelerinin bitiminde kamu ile ilişkileri kesilecek.
Yasa taslağıyla kariyer meslekleri olarak bilinen müfettiş, uzman ve denetmenliğe giriş kolaylaşıyor. Uzmanlığa atanırken mecburi olan tez hazırlama zorunluluğu kaldırılıyor. Bu mesleklere girişte istenen C düzeyinde yabancı dil puanı şartına da son veriliyor. Ancak kurumlar isterlerse dil şartı arayabilecekler. Halihazırnda uzman ve müfettişlere, yeterlilik sınavında başarılı olmaları durumunda bir derece verilirken bu uygulama sona erecek. İlave derece verilmeyecek. Ayrıca uzman ve müfettişliğe geçiş için 3 yıl olan yardımcılık süresi de 2 yıla indiriliyor.