GÜNDEM
Bakan Eker'den Çiftçiye Müjde
Bakan Mehdi Eker, Bitlis'in Güroymak ilçesine gitmek üzere Muş'a geldi. Tarifeli uçakla Ankara'dan Muş'a gelen Bakan Eker'i, Muş Havalimanı'nda Muş Valisi Vedat Büyükersoy, Bitlis Valisi Orhan Öztürk, Muş İl Jandarma Komutanı Albay Erhan Arıkan, Muş Belediye Başkan Vekili Efendi Sav, kamu kurum amirleri ve partililer karşıladı.
Havalimanında gazetecilerin sorularını cevaplandıran Bakan Eker, çözüm sürecine değindi. Çözüm sürecinden rahatsızlık duyanların olacağını ama genel olarak Türkiye'de ve bölgede çözüm sürecine büyük destek verildiğini dile getiren Eker, hedeflerinin çözüm sürecini nihayete erdirmek olduğunu belirtti. Ülkede barışı kalıcı hale getirmek için çaba içerisinde olduklarını ifade eden Eker, "Milletin çok büyük bir çoğunluğu da bu görüşü destekliyor, buna destek veriyor. Zaman zaman bunu provoke etmek isteyenler olabilir. Biz onlara ne önem veriyoruz ne de onlara takılıp kalıyoruz. Biz yolumuza, barış inşa sürecine devam ediyoruz, çözüm sürecine devam ediyoruz. Adı üstünde bu bir süreç. Dolayısıyla mesafe katedeceğiz, iyileştirmeler yapacağız, demokratikleşmeyle, sivilleşmeyle vatandaşlarımızın talepleri, meşru demokratik taleplerini dikkate alacağız, bunları hayata geçireceğiz. Bu arada tabii gerek altyapıyla gerekse sosyoekonomik yapıyla ilgili gelişmeler, projeler, bunlar olumlu etkilenecek. Bu da halkın gündelik hayatında, refah düzeyinde daha iyi bir noktaya taşınacak. Bizim çabamız, bunun için uğraşıyoruz. Hükümet olarak bunun takipçisiyiz. Vatandaşlarımızdan da bu yönde büyük bir destek gördüğümüzü ifade edebilirim" dedi.
"HAYVAN VARLIĞINDA BÜYÜK GELİŞME VAR"
Bölgede hayvan varlığında büyük gelişmeler olduğunu vurgulayan Eker, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bizim açımızda, buralar, özellikle tarım sektörü açısından, hayvancılık açısından önemli. Hem toplulaştırma hem Karasu ıslahı hem bölgenin tarım ve hayvancılık potansiyelinin daha çok kullanılması çok önemli. Türkiye'nin mera varlığının yüzde 40'ı Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde ama burada hayvan varlığı 8 milyon civarında. Eğer çözüm süreci amacına ulaşırsa bu hayvanın tamamını besleyebilecek kapasiteye sahip. Memnuniyetle şunu müşahede edebiliyoruz. Büyükbaş hayvan varlığında, sürü hayvancılığında çok muazzam bir gelişme var. Eskisiyle mukayese edilmeyecek kadar yüksek."
"ÇİFTÇİYE MÜJDE"
Bölgede ağıl ve ahır konusunda altyapı sorunu olduğunu vurgulayan Eker, ağıl ve ahır yapımına destek vereceklerini dile getirerek, "Buraya yeni projeler de getireceğiz. Özellikle bu bölge için söylüyorum. Doğu Anadolu Projesi kapsamında bu bölgede halihazırda hayvancılık yatırımlarının yüzde 40'ı hibe yoluyla destekleniyor ve bundan Muş da, Bitlis de, bu bölgedeki diğer iller de istifade ediyor. Şimdi yeni bir proje hayata geçiriyoruz. Özellikle ağıl ve ahır yapımına destek getiriyoruz. Bugünlerde bu yayınlanacak. Bu çok önemli bir husus. Çünkü ağıl ve ahır yapımıyla ilgili, altyapıyla ilgili sorunlar olduğunu biliyoruz. Bunlara ciddi destek getiriyoruz. Bunun yanı sıra bölgenin mera hayvancılığına dayalı yapısında, etçi hayvancılığı geliştirmek için de yeni bir proje başlatıyoruz. Orada da hayvan başına annesine 350 lira, yavrusuna 150 lira vermek kaydıyla 500 lira hayvan başına bir ilave teşvik getirme planımız var. Bunlar bu bölgenin hayvancılığına önemli bir katkı sağlar" diye konuştu.
SERTİFİKALI ÇOBAN İSTİHDAM EDENE DESTEK
Sürü yöneticisi eğitimi almış sertifikalı çoban istihdam edenlere destek vereceklerini de belirten Eker, "Halk dilinde yetiştiricilik adı altında başlattığımız bir proje daha var. Bu bölgede gerek mandacılık, gerekse diğer büyükbaş hayvancılığın geliştirilmesine, küçükbaş hayvancılığın gelişmesine buradan katkı sağlıyor. Genel olarak baktığımızda rakamlar da bunu ortaya koyuyor. Sürü sayısındaki artış, hayvan sayısındaki artış. Şimdi bir de sürü yöneticisi dediğimiz çoban eğitimine yeni program başlattık. Orada da hem çobanların eğitilmesi, sürü yöneticisi sertifikası verilmesi, hem bunları istihdam edeceklere de ayrıca para desteği verilmesiyle ilgili yeni projemiz var. Bunlarla bu bölgenin ekonomisinin dayandığı temel mesele hayvancılığın geliştirilmesi için meralar açılacak, yaylalar açılacak. Bu barışın inşasıyla birlikte gelişecek bir süreç. Bir de hükümetin verdiği destekler, hayvancılıkla ilgili pozitif ayrımcılığın örneği olan projelerin bu bölgede hayata geçmesiyle refah düzeyi, gelir düzeyi arttığı zaman göç de engellenmiş olacak. Birlikte güzel bir geleceği Türkiye'deki bütün vatandaşlarımız, Kürtler, Türkler, hepimiz birlikte inşa edeceğiz ve daha müreffeh, daha güzel bir ülke inşallah birlikte gelecekte yaşayacağız" şeklinde konuştu.
Bakan Eker, daha sonra kara yoluyla Bitlis'in Güroymak ilçesine hareket etti.