Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, dün akşam Habertürk kanalında katıldığı bir televizyon programında gündeme yönelik değerlendirmeleri özetle şöyle:
26 Şubat 2014, Çarşamba
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, dershaneleri de kapsayan MEB yasa tasarısının bugün TBMM’de Genel Kurul’a geleceğini söyledi. 16 bin okul müdürünün görevlerinin sona ereceği yönünde eleştirileri de yanıtlayan Avcı, “ Başarısız olan müdürlerler gidecek” dedi. Eğitim kurumlarına sadece Müslümanlara yönelik ibadethane yapılması konusunda ise Bakan Avcı, “ Bunu tekrar değerlendirmek lazım “ diye konuştu.
Bakan Avcı dün akşam Habertürk kanalında katıldığı bir televizyon programında gündeme yönelik değerlendirmeleri özetle şöyle:
SBS’de iptal edilen sorular
Öğrenciler ve veliler tek sınavdan şikayetçiydi. Bu nedenle telafi sınavı da yaptık. Bu kısımda da sorular iptal olabilirdi. Ancak burada herhangi bir kasıt yok. Eşitliği sağlamak için telafi sınavında soru iptali yapamayız. Bunu hangi soruya göre neden yaptın diye öğrenci sorar.
ÖSYM, YGS için uyardı
ÖSYM Başkanı‘nın YGS’ye yönelik uyarısı var. Görevlilerin son dakikada hizmet vermekten vazgeçecekleri yönünde bir endişe var. Ama buna gerek yok. Tedbirleri alıyoruz. Hiçbir sınav denetmen ve öğretmen olmadan yapılamaz. Başkalarının yerine sınavlara girmeye çalışanlar ve bu konuda örgüt yapılanmaları olabilir ancak bunlara yönelik tedbirlerde alınmıştır. Güven algısının azaldığı yönünde görüşler olsa da bu kurum işlerini ciddi yapıyor. Soru ve cevap güvenliğini sağlıyor. Bu eleştirileri hak etmiyor.
Dershaneler dönüşüyor
Dershaneler özel okula dönüşebilir. Devlet okullarında nitelikli eğitim almayan öğrencilere bu kurumlarda iyi ders verildiği yönünde iddialar var. Bizde eğer böyleyse gelin okul olun dedik. Bu kurumların yüzde 80’i özel okula dönüşme şartlarını taşımıyor. Bunlar arasında teşvikle geçebilenler olabilir. Kriterleri esneterek, geçiş sürecinde “açık lise” uygulaması bunlara önerildi. 20’şer saat yüz yüze ve uzaktan eğitimle hizmet verecekler. Geçiş süresini 2 yıl öngördük ancak altyapı ve öğrenciler nedeniyle 4 seneye kadar uzattık. Aynı zamanda müfredatta yer alan sanatsal, sportif etkinlikleri de burada pilot olarak uygulayacağız. Sonuçlarını değerlendireceğiz.
Bu kurumlar sosyal adaleti sağlamak için kaldırılıyor. Kırsal kesimde bu imkanı alamayanlar geride kalıyor. Okulda da takviye alınarak çok başarılı olunabilir. Bu amaçla halk eğitim merkezlerinde de ücretsiz eğitimler vereceğiz.
Yasa çıktıktan sonra hemen yönetmelik yapılacak. Tasarı bugün Meclise gelecek. Dershaneler 2015’e kadar mevcut eğitimlerine devam edebilecek. Son tarih ise öğrenci mezun edenler için 2018 olacak. Bilişim sektörüne yönelik, beceri, dil kurslarına da geçiş olabilir.
Özel ders sayısını azaltacağız
Özel ders sayısında artış olabilir. Sınav düzenlemeleri ile bunları azaltmayı planlıyoruz. Yeni yasaya göre 18 yaşından küçük her bireye verilecek eğitim Bakanlık bünyesinde olacak. Etüt merkezlerinde 12 yaşında küçük çocuklar için dersler devam edecek. Kalkınma Bakanlığı Projeleri kapsamında yürütülen Etüt Merkezleri’nde eğitim kaldırılmayacak. Belediyelerin okuma salonları da çalışmalarını sürdürecek. Tek şart teste yönelik içerik olmaması.
Özel okullar kontenjanlarını bildirecekler ve elimizde listeye göre sıraya konulacak. Boş olanlar için çocuklara destek olacağız. İyi veya kötü okulların kalitesini ölçecek düzenlemeleri yapmak Bakanlığın sorumluluğunda bulunacak.
Dünyada eğitime yönelik bütün uygulamalar gündemimizde. Proje okulları diye kavram getirdik. Burada deneysel çalışma yapmak istiyoruz. Buna da yasada yer vermeye çalıştık.
Öğretmenler, halk eğitim merkezlerinde görev alacak
50 bin öğretmen dershanelerde görev alıyor. Bunların büyük bölümü ciddi emek istismarına maruz kalıyor. Sözleşme süreleri az. Getirdiğimiz düzenleme ile eğitimciler Bakanlığa geçebilecekler. Alanına göre, 4 yıl zorunlu çalışma şartı koyarak, yazılı ve sözlü sınav ile alınacaklar. Atama bekleyenlerin kontenjanlarına etki yapmadan alımlar planlanacak. Daha çok halk eğitim merkezlerinde görev yapacaklar.
Aday öğretmenlerimizin çok büyük bölümü de bu özel okullarda görev alabilecek. Dönüşümler istihdamı sağlayacak. Diğer çalışanlara da okullaşma süresinde iş imkanları verilmesini sağlamak istiyoruz.
Okullarda sadece mescit olması doğru mu?
Sadece bu kesime yönelik ibadethane olması doğru değil. Bu konuda tedbir olmamız lazım. Okul tipleri ile ilgili geliştirilen projeler çeşitli. Demode olanlar var. Yeni yapılar tür ve yaşına göre inşa edilecek. Türkiye’nin bölgesel farklılıklarını hesaba katan çalışmalar geliştiriliyor. Spor salonu, müzik odası bunları kapsayacak.
Müfredat çalışmaları devam ediyor. Öğretebileceğiz kadarını çocuk ve öğretmenlerden isteyelim. Ders kitaplarında almamız gereken mesafeler var. İdeolojik içeriklerinde düzeltmeler yapılacak.
Başarılı müdürler kalır
İşin aslı şu. Yanlış anlaşılıyor. Yapılan düzenlemeler 4+4+4 sonrası yeniden yapılanmanın devamı. Statülere yönelik. Okul müdürlerinin asıl mesleği öğretmenlik. Müdürlük görevi bir kadro değil. Bu konu mevzuatımızda yer alıyor. Bir yönetici dava açtığında Anayasa Mahkemesi “bu ikinci görevdir, idarenin takdiri geçerli” diyor. 4 yılını dolduran müdür sayısı 16 bin. Bunların görevleri son erebilir ama devam etmeyecek diye bir şey yok.
Sınavlar, okul, sınıf başarılarını, fiziki performanslarına bakıyoruz. Hangi kurumun hangi güçlendirmeye ihtiyaç var, yöneticiler okulu nerden almış nereye götürmüş, öğrenci- öğretmen- veli ilişkisi nasıl, okula katkısına bakalım, iyi olanlar devam etsinler istedik.
Herkese süt veriliyor. Özel okullara da bedava ders kitabı verilecek. Tabletler içinde görüşmeler devam ediyor. Vergi indirimi de velilere yönelik çalışmalar arasında yer alıyor.
PİSA raporu
64 ülke arasında PİSA’da 42’nciyiz. Burada yüzümüzü çok güldürecek durumda değiliz. Bu göstergeler bizim matematik ve okuma anlamada zaafları değerlendirmemiz için bir sonuç. Burada eğitime ayrılan payla sonuçlar arasında da ilişki var. 15 yaş grubunda özel okulların sıralamaya katılması puanı düşünüyor.
Bu tür istatistik oyunlarına başvurmadan nerede düzetme yapmamız gerekiyor, bunları biliyoruz. Sadece zaman ve istikrara ihtiyaç var. “12 senede 5 bakan değişti” eleştirisi olabilir ama bunlar geçmişte olanlarla yürüyen bir çalışma. Alınan tedbirler 2- 3 yılda etkisini gösteriyor. (Hürriyet)
İnternet sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz ve internet sitemize yapacağınız ziyaretleri kişiselleştirebilmek için tanımlama bilgilerinden (cookies) faydalanıyoruz. Dilediğiniz zaman çerez ayarlarınızı değiştirebilirsiniz.