EĞİTİM
Avcı'dan öğretmen ve öğrencilere TEOG önerileri
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) ve diğer sınavlara hazırlık sürecinde öğrencilere, velilere ve öğretmenlere Bakanlık tarafından yeni hazırlanan "Bilgilendirme Kılavuzu"nu incelemelerini tavsiye etti.
MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğünce 44 sayfalık "Aile, Öğretmen, Öğrenci Bilgilendirme Kılavuzu" da hazırlandı ve 81 il milli eğitim müdürlüğüne gönderildi.
Kılavuz bugünden itibaren http://www.meb.gov.tr adresinden yayımlandı.
Akademik hazırlık kadar psikolojik hazırlık da önemli
Kılavuzda, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın veliler, öğrenciler ve öğretmenlere tavsiyeleri de yer aldı.
Sınavlarda başarıyı sağlayan birden fazla faktör bulunduğuna vurgu yapan Bakan Avcı, "Sizlerin sınavlara akademik olarak hazır olmanız kadar psikolojik olarak da kendinizi sınava hazır hissetmeniz, sınavlarda başarıyı yakalayabilmeniz için önemli bir koşuldur" ifadesine yer verdi.
Öneriler
Bakan Avcı, velilere yönelik yazısında ise okul rehberlik servislerine gelen çok sayıda öğrencinin sınavlara çalışmalarına rağmen sınav öncesinde ve esnasındaki kaygılarından dolayı başarılı bir sonuç alamadıklarını ifade ederek yardım istediklerini aktardı.
Öğrenci bilgilendirme kılavuzunda ise öğrencilere zaman yönetimi konusunda şu önerilerde bulunuldu:
"-Çalışırken telefon, televizyon, bilgisayar gibi dış etkenlere kapalı olduğumuz belirli bir zaman dilimi ayıralım. Göreceğiz ki bu zaman diliminde kesintiye uğramadan yapabileceğimiz çok şey olacak.
-Yinelemek durumunda olduğumuz etkinliklerimiz için önceden belirlediğimiz zamanları kullanalım. Örneğin alışveriş yapılacaksa alışveriş merkezlerinin daha boş bir saatini tercih edelim.
-Farklı uyaranların ilgimizi dağıtmaması için masamızda sadece çalışacağımız derse ait araç gereçler olmalıdır.
-Hızlı okumayı öğrenelim.
-İlgilenme isteğimizin azalmaması için öncelik taşıyan ödev ve projelerimizi ertelemeyelim.
-Her bitirdiğimiz çalışmanın üstünü çizelim. Yapmayı tasarladıklarımız bitince kendimizi ödüllendirelim. Bitmediyse kendimize bir not yazalım ve uygun zamanda bu çalışmayı da bitirelim.
-En azından bir adım atalım. Bir kez başlayınca yol almak daha kolay olur. "Başlamak bitirmenin yarısıdır"
-Motivasyonumuzu düşürmememiz için programımızda yapabileceğimizden fazla etkinlik sıralamayalım.
-Yatmadan önce bir sonraki gün için neler yapacağımızı tasarlayalım.
-Hatırlamamızı kolaylaştırmak için not kağıtları, renkli kalemler kullanarak konuyu görsel olarak çekici ve eğlenceli hale getirelim.
Bakanlık tarafından hazırlanan kılavuzda, öğretmenlere sınav esnasında neleri yapıp neleri yapmamaları konusunda da bilgilere yer verildi.
Öğretmenlere parfüm, ayakkabı ve takı uyarısı
Öğretmenlerden sınav sırasında öğrencilerin dikkatlerinin dağılmaması için ses çıkaran ayakkabı ve takılar, ağır kokulu parfümleri kullanmamaları istenirken, şu hususlara dikkat çekildi:
"Öğrencilerin değerlendirilmelerinin objektif bir biçimde yapılabilmesi için sınav esnasında adil davranalım. Aynı durumda çocuğumuz, yakınımız, kardeşimiz olabilme ihtimalini göz önünde bulunduralım. Her bir ders yazılısı başladıktan sonra ilk 20 dakika ve son 5 dakika süresince öğrencilerin sınıflarından çıkmasının yasak olduğu, ilk 20 dakika tamamlandıktan sonra sınavı tamamlayan öğrencinin sınıftan çıkabileceğini hatırlatalım. Sınav başlamadan 1 saat önce sınav yerinde hazır bulunalım."