EĞİTİM
Avcı: Tek tip eğitim zorunluluk olmaktan çıktı
İstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteği ve İstanbul Valiliği işbirliğiyle, Türkiye Beyazay Derneği tarafından yürütülen "Online Eğitim ile Engelleri Aşıyoruz" projesinin ilk aşaması tamamlandı. Kapanış toplantısına katılan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı çalışmanın 500 öğrencinin ötesinde bir zihniyet dönüşümü olduğunu belirterek şöyle konuştu:
“ Bu proje bir zihniyet dönüşümün göstergesi. Türkiye Beyazay Derneği Başkanı Lokman Aydın konuşmasında ,“Herkese tek tip eğitimi dayatmaktan kurtulmalıyız” dedi. Bizler de 10 yıldır eğitim sistemimizde yapmaya çalıştığımız özellikle bireysel farklılıkları gözönüne alarak, çocukların, engellilerin kendi özelliklerine, yeteneklerine uygun bir eğitim vermek imkanı yaratmak. Bir dönem tek tipçi eğitim anlayışı aslında bir dönem zorunluydu ve eğitime ister istemez yansımıştı. Bireysel farklılıkları çok fazla gözetmeyen bir anlayış hakimdi. Ancak bugün bu durum bir zorunluluk olmaktan çıktı ve farklıkları içeren, bireyselleştirilmiş, online eğitim modelini geliştiriyoruz. Bu Milli Eğitim için oldukça önemli. Engelli bireylere yönelik bu çalışma ve sonuçları nelerin yapılacağı konusunda Fatih Projesi’nde de katkı sağlayacak.”
Projede elde edilen verilerin gelecekte nasıl bir eğitim olması gerektiğine katkı yapacağını anlatan Avcı, yapılan her çalışmayı bakanlık olarak dikkate alacaklarını söyledi. Türkiye’nin 5-10 yılda kat ettiği yolu göstermesi nedeniyle bu tür projelerin önemli olduğunu hatırlattı. Engelli çocukların başarı ve takdire ihtiyacı olduğunu belirten Avcı, Türkiye’nin son yılda engellilerine, onların sorunlarına sahip çıkma bakımından dünya çapında iyi bir noktaya geldiği bunda hükümetin ve herkesin payı olduğunu söyledi.
Engelsiz gibi davranamayız
Türkiye Beyazay Derneği Başkanı Lokman Aydın ise her insanın farklı olduğunu kabul etmeye dayalı bir yaklaşımı benimsediklerini ve doğal yaşam içinde yer almak istediklerini söyledi. Engelli bireylerin kendi özelliklerine göre eğitim almalarının onları mutlu edeceğini, potansiyellerini ortaya çıkarabileceğini dile getirdi. Aydın, tep tip eğitim modelinden çıkılması gerektiğini belirterek şöyle konuştu:
“Bizden engelsiz gibi davranmamız istenirse bunu yapamayız. Kişilerin özelliklerine göre eğitim programlarını geliştirebilir miyiz diye düşündük ve bu projeyi gerçekleştirdik. Öğrencilerin sürekli eğitim almasını istiyoruz. Bu projenin diğer bir önemi çocukları eve hapsetmiyor, çünkü bunu istemiyoruz. Çalışma ulaşılabilirlik sorununu da çözüyor.”
Online eğitim ile engeller aşılıyor
"Online Eğitim ile Engelleri Aşıyoruz" projesi, 7- 18 yaş aralığında 531 bedensel engelli öğrenciyi eğitimle buluşturdu. Pilot il olarak İstanbul'da uygulanan ve Türkiye geneline yayılması planlanan projenin ilk aşaması tamamlandı.
Çalışma kapsamında İstanbul'da yaşayan, okula gidemeyen veya gitmekte zorluk çeken 7-18 yaş aralığındaki 531 bedensel engelliye tablet bilgisayar hediye edildi. Evden eğitim imkanı sunan proje ile öğrenciler kendilerine hediye edilen tabletlerle "www.beyazayegitim.net" sitesi üzerinden "Vitamin" ve "Eğitim Bilişim Ağı"na ulaşmaları sağlandı. Katılımcılara "Beyazay Eğitimleri" başlığı altında Prof. Dr. Doğan Cüceloğlu tarafından canlı eğitimler verildi. Eğitimlerine evden devam eden öğrencileri, haftada bir kez kendilerine yardımcı olacak gönüllü mentor öğrenciler ve eğitmenler ziyaret etti.