EĞİTİM
Avcı Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Sunum Yaptı
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, 12 yıllık zorunlu kademeli eğitim sisteminin 2013-2014 eğitim öğretim yılı ve sonrasında olumlu sonuçlarını daha fazla vermeye başlayacağını belirtti.
12 Kasım 2013, Salı
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Milli Eğitim Bakanlığının 2014 Yılı Bütçesi üzerinde sunum yapan Bakan Avcı, ''Toplumların gelişmesinde ve ülkelerin kalkınmasında inkar edilemez bir öneme ve işleve sahip olan eğitim olgusu, geride bıraktığımız son 11 yılda görev yapan Hükümetlerimizin ele aldığı en önemli ve en öncelikli konu başlıklarından biri olmuştur ve olmaya devam etmektedir'' dedi.
Gerek eğitime erişim olanaklarının artırılması gerekse eğitimin niteliğinin yükseltilmesi açısından önemli gelişmelerin kaydedildiğini belirten Avcı, ''Hükümetimizin eğitime verdiği önemi göstermek üzere, 2014 yılında da genel bütçeden en büyük payı eğitime ayırması, bu doğrultudaki hedeflerimize ulaşma azim ve imkanımızı artırmaktadır'' dedi.
Eğitimin hemen her alanında önemli atılımlar yapmak, neler yapılacağını tasarlamak için çok yoğun bir çaba sarf ettiklerini belirten Avcı, şöyle konuştu:
''Şüphesiz ki bu doğrultuda gerçekleştirdiğimiz yeniliklerin ve reform niteliğini haiz uygulamaların en önemlisi 12 yıllık zorunlu kademeli eğitim sistemine geçiştir. Eğitim alanında yapılan en büyük reformlardan biri olan 12 yıllık zorunlu kademeli eğitim sistemi ile yeni bir paradigma kabul edilmiştir. Bu sistemle; ortalama eğitim süresini yükseltmek, dünyadaki çağdaşları ile rekabet edebilecek bir donanıma erişmiş nesiller yetiştirmek, öğrencilerin ilgi ve yeteneklerini keşfetmelerini ve geliştirmelerini sağlamak, eğitim sistemini demokratik ve esnek bir yapıya kavuşturmak amaçlanmıştır.''
12 yıllık zorunlu kademeli eğitim sistemine geçilen 2012 yılından itibaren eğitimin bütün bileşenlerini etkileyecek köklü düzenlemeler gerçekleştirildiğini belirten Avcı, ''Bu denli köklü bir değişim süreci, öğretmenlerimizin, yöneticilerimizin ve bakanlık çalışanlarımızın fedakarlıkları ve üstün gayretleri sayesinde gerçekleştirilerek verimli bir eğitim öğretim dönemi geçirilmiştir'' diye konuştu.
Avcı, sistemin 2013-2014 eğitim öğretim yılı ve sonrasında olumlu sonuçlarını daha fazla vermeye başlayacağını söyledi.
-Ders programları yenilendi
Yine 2013-2014 eğitim öğretim yılında uygulanmak üzere, ortaokul ve liselere ait haftalık ders çizelgelerinde ve seçmeli derslere ait öğretim programlarında çeşitli düzenlemeler yapıldığını anlatan Avcı, ''Öğrencilerimizin bilişim teknolojilerini kullanarak tasarım ve üretim yapabilme becerilerini geliştirmek amacıyla, 5 ve 6. sınıflarda Bilişim Teknolojileri ve Yazılım dersi zorunlu dersler arasına alınmıştır. Yabancı dil öğretimini geliştirmek ve öğrencilerimizin günlük iletişim ihtiyaçlarını karşılayabilecek düzeyde en az bir yabancı dil öğrenmelerini sağlamak amacıyla, ilköğretim kurumlarında İngilizce, Fransızca ve Almanca öğretim programları yenilenmiştir. Benzer şekilde, ilköğretim kurumlarında fen bilimleri ve ortaokullarda matematik dersi öğretim programları da yenilenmiştir'' diye konuştu.
Bu programların 2013-2014 eğitim öğretim yılından itibaren kademeli olarak uygulamaya konulduğunu belirten Avcı, ''Bütün bu derslerin program içerikleri, yalnızca öğrencilerin ortaöğretime geçiş ve uyumlarını kolaylaştıracak şekilde sadeleştirilmemiş, aynı zamanda günlük hayatla ders içerikleri arasındaki ilişki de güçlendirilmiştir'' dedi.
2013 yılında okullarımızda sayıları hızla artırılan zenginleştirilmiş kütüphanelerin kullanımı, bazı derslerin öğretim programlarının izlenmesi ve değerlendirilmesi ile ilgili çalışmalar planlandığını belirten Avcı, ''Bu çalışmalar 2013-2014 eğitim öğretim yılında tamamlanacak olup, çalışmalar sonunda elde edilen veriler ülkemizde eğitimin kalitesinin artırılması ve dolayısıyla çocuklarımızın daha iyi eğitim alması amacıyla kullanılacaktır'' şeklinde konuştu,
Bakan Avcı, zenginleştirilmiş kütüphane sayısının 192'ye çıktığını kaydetti.