EĞİTİM
Avcı: Öğretmene rotasyon 8 veya 10 yıl olabilir
Milli Eğitim Bakanı Avcı:
- "Ankara'ya öğretmen atayamıyoruz. Çünkü Ankara'da bütün norm kadrolar doldurulmuş vaziyette. Belli başlı şehirlerde uzun yıllardan beri birikme var. O birikme nedeniyle öğretmenler arasında eş durumundan da kaynaklanan, sağlık durumundan da kaynaklanan atanma taleplerini yerine getiremiyoruz"
- "Yaptığımız çalışmada rotasyona tabi olacak öğretmenlerin hizmet sürelerinin 8 ile 10 yıl arasında olursa nasıl bir hareketlilik olur, ona bakıyoruz. Herkesi tedirgin, yerinden etmek gibi bir niyetimiz yok"
- "Nasıl birileri gitmek istemiyorsa, birileri de gelmek istiyor. İşte o gitmek istemeyenler ile gelmek isteyenlerin adil bir biçimde bir noktada buluşturmak üzere bir çalışma yapıyoruz"
TBMM (AA) - TÜBİTAK ile yakın işbirliği yapacak olan, Gebze Teknik Üniversitesi adıyla yeni üniversite kurulmasını öngören Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu'nda kabul edildi.
Komisyonda teklifin tümü üzerindeki görüşmeler sırasında söz alan CHP İstanbul Milletvekili Nur Serter, CHP olarak Gebze Teknik Üniversitesi'nin çok olumlu bir girişim olduğunu düşündüklerini ifade etti.
Gebze'de "Osman Hamdi Bey Müzesi ve evi" diye bir sanat etkinliğinin ifadesi olan bir yapı bulunduğunu belirten Serter, "Acaba burada bir Osman Hamdi Bey Güzel Sanatlar Fakültesi kurulabilir mi? Osman Hamdi Bey Türkiye'deki ilk güzel sanatlar fakültesinin kurucusu ve müdürlüğünü yapmış çok ünlü bir ressam, arkeolog ve müzeci. Hem onun adının yaşatılması hem de varolan bir mimarlık fakültesinin oluşturduğu bir altyapı varken buna bir de güzel sanatlar fakültesinin eklenmesinin uygun olacağını düşünüyoruz" dedi.
AK Parti Mersin Milletvekili Nebi Bozkurt ise Osman Hamdi Bey'in mezarının da müzesinin de Gebze'de olduğunu anımsatarak, şunları söyledi:
"Yalnız tabi burada Osman Hamdi Bey'in belki de tenkit edilen bir resmi vardır, yani daha çok Müslümanlar tarafından fazlaca tenkit edilen mihraptaki kadın ve etrafındaki dağılmış kitaplar. Ben genellikle resimlerini çok severim Osman Hamdi Bey'in. Takdir ediyorum iyi bir müzecidir, ressamdır. Yalnız Gebze teknik üniversite, Mimar Sinan Üniversitesi'nin bir enstitüsü veya da ilgili bir fakültenin bir bölümü olarak açılabilir."
Bunun üzerine Serter de Ağrı'daki üniversiteye bir işadamının isminin verildiğini ifade ederek, "İbrahim Çeçen parayı veriyor, Ağrı Üniversitesi'nin adını satın alıyor. Buna hiç ses çıkarmıyorsunuz. Bir ressamın, bir sanatçının adı bir güzel sanatlar fakültesine verilsin dediğimiz zaman da bin dereden su getirip, falan resminde kadının yanındaki kitaptan söz edebiliyorsunuz, kınıyorum" dedi.
Komisyon Başkanı Naci Bostancı da, Güzel Sanatlar Fakültesi'nin kurulması halinde isminin Osman Hamdi Bey olmasında hiçbir mahsur bulunmadığını vurguladı.
- Bakan Avcı
Görüşmeler sırasında Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, milletvekillerinin sorularını yanıtladı.
Avcı, teklif edilmesi halinde Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nin adının değiştirilerek, Osman Hamdi Bey'in isminin konulabileceğini kaydetti.
ÖSYM'nin KPSS sınavında Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihinden soru sorulmadığına ilişkin soruya Avcı, şu yanıtın verdi:
"Bu alanda her sene KPSS'de 10 ile 14 arasında soru soruluyormuş, bu sene de 10 soru sorulmuş. Konu başlıkları da 31 Mart olayının ortaya çıkışı, birinci dünya savaşı cepheleri, Misak-ı Milli'yi ilk kabul eden ülke, Lozan ve mübadele, İstiklal harbi, Kazım Karabekir, Falih Rıfkı Atay'ın Zeytindağı, 23-38 arası demiryolu yapımı, Kurtuluş Savaşı döneminde Anadolu'nun bir dizi ikmal limanı İnebolu, halkevlerinin kurulması..."
CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça'nın "Atatürk'ün adının geçtiği bir soru var mı sayın bakan?" sorusu üzerine Avcı, "Bunların hepsi Atatürk ile alakalı. Bugüne kadar 'şu soruyu niye sordunuz, yanlış sordunuz' diye çok eleştirildik ama bir de yani 'adında şu geçmeyen, bu geçmeyen, şöyle formüle edilmeyen soruyu niye sormadınız' sorusu da bana çok rasyonel gelmiyor açıkçası" karşılığını verdi.
Daha sonra Avcı, Havutça'nın, tebessüm ederek, "Bize soruyorlar ben de size soruyorum" ifadesi üzerine, "Ama siz makul buluyor musunuz? Misak-ı Milli'de geçiyordur, İnebolu'da geçiyordur. Bunların hepsi Atatürk döneminde yapılan işler" dedi.
- rotasyon çalışması
Avcı, öğretmenlerle ilgili rotasyon meselesine de değinerek, şöyle devam etti:
"Öğretmen camiasının kılcal damarlarına ulaşırsanız bu konudaki sorunun ne kadar derinlerde... Bakın Ankara'ya öğretmen atayamıyoruz. Çünkü Ankara'da bütün norm kadrolar doldurulmuş vaziyette. Belli başlı şehirlerde uzun yıllardan beri birikme var. O birikme nedeniyle öğretmenler arasında eş durumundan da kaynaklanan, sağlık durumundan da kaynaklanan atanma taleplerini yerine getiremiyoruz.
2012 yılında Antalya'da yapılan bir çalışmada sendikaların da katılımıyla ve onayıyla bu konuda bir prensip kararı alınmış. Yalnız sendikalar tarafından bu rotasyona tabi olacak öğretmenlerin hizmet sürelerinin 12 ile 14 yıl üzeri olması önerilmiş . Bizim yaptığımız çalışmada da 8 ile 10 yıl arasında olursa nasıl bir hareketlilik olur, ona bakıyoruz. Herkesi tedirgin etmek, yerinden etmek gibi bir niyetimiz yok. Ama belli yerlerde kilitlenmeler var, norm kadrolar dolmuş vaziyette. Ama aynı zamanda öğretmenlerin de Ankara'ya gelmek, İstanbul'a gelmek, Antalya'ya gitmek, İzmir'e gitmek gibi talepleri var. Yani biz o öğretmenleri yerinden ederken yerleri boş kalmayacak oraya da başka öğretmenler gelecek. Nasıl birileri gitmek istemiyorsa, birileri de gelmek istiyor. İşte o gitmek istemeyenler ile gelmek isteyenlerin adil bir biçimde bir noktada buluşturmak üzere bir çalışma yapıyoruz. Bu konuda da desteğinizi bekliyorum. Hakikaten bu popülizm yapılacak bir konu değil."
-Teklif
Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ne göre, Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nün mevcut fakülte ve enstitülerini de bünyesine alacak, TÜBİTAK ile yakın işbirliği yapacak Gebze Teknik Üniversitesi adıyla yeni bir üniversite kurulacak.
Üniversite; Temel Bilimler Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, Mimarlık Fakültesi, İşletme Fakültesi, Enerji Teknolojileri Enstitüsü, Biyoteknoloji Enstitüsü, Nanoteknoloji Enstitüsü, Yer ve Deniz Bilimleri Enstitüsü, Ulaşım Teknolojileri Enstitüsü, Savunma Teknolojileri Enstitüsü, Bilişim Teknolojileri Enstitüsü, Fen Bilimleri Enstitüsü ile Sosyal Bilimler Enstitüsü'nden oluşacak.
Bu düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihte Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nde kayıtlı bulunan öğrencilere verilecek mezuniyet belgeleri ile diplomalar, istekleri halinde enstitünün adıyla Gebze Teknik Üniversitesi tarafından verilecek.
Bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihte adı değiştirilen fakülte ve enstitülerin öğrencileri bu kanunun yayımından önceki mevzuata göre öğrenimlerini sürdürecek.
Bu kanunun uygulanmasında ortaya çıkacak sorunlar Yükseköğretim Kurulu kararıyla çözümlenecek.
Teklifle, üniversiteye 417 kadro ihdas ediliyor. Teklif, Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu'nda görüşülerek kabul edildi.