EĞİTİM
Avcı, Milli Eğitim Şurası'nda konuştu
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Türkiye'nin genç nüfusunu stratejik bir avantaja dönüştürmenin onlara kazandırılacak niteliklerle doğrudan ilgili olduğunu belirterek, "Bunun için eğitim kurumlarımızın imkan ve fırsatlarını, en geniş biçimde başta öğretmen ve öğrenciler olmak üzere bütün eğitim paydaşlarına sunulduğu yerler olmasını sağlamak zorundayız" dedi.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından düzenlenen "19. Milli Eğitim Şurası Genel Kurul Toplantısı" Antalya'da bir otelde başladı.
Bakan Avcı, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, MEB şuralarının ülkenin eğitim ve kültür alanındaki birikimlerini oluşturan bilim insanları, eğitim yöneticileri, alan uzmanları, sivil toplum kuruluşları, öğretmen, öğrenci ve velileri bir araya getirdiğini vurguladı.
Şurada 5 gün boyunca yoğun bir tempoda çalışılacağını ve yoğun istişarelerde bulunulacağını ifade eden Avcı, "Siz değerli üyelerin alacağı tavsiye kararların, Bakanlığımız için çok önemli neticeler doğuracağından hiç şüphe duymuyorum" diye konuştu.
Günün ihtiyaçlarına uygun eğitim süreçlerinden geçmiş, milli ve manevi değerlerine bağlı, vizyon sahibi bir insan kaynağının, toplumun temel gücü olacağının kesin olduğunun altını çizen Avcı, "Hiç şüphe yok ki ülkemizin genç nüfusunu stratejik bir avantaja dönüştürmek onlara kazandıracağımız niteliklerle doğrudan ilgilidir. Bunun için eğitim kurumlarımızın imkan ve fırsatlarını en geniş biçimde başta öğretmen ve öğrenciler olmak üzere bütün eğitim paydaşlarına sunulduğu yerler olmasını sağlamak zorundayız" dedi.
Avcı, bunun için eğitim kurumlarının imkan ve fırsatlarının en geniş biçimde başta öğretmen ve öğrenciler olmak üzere bütün eğitim paydaşlarına sunulduğu yerler olmasının sağlanmasının gerektiğini vurguladı.
Hızla değişen dünyada, her insan ve kurumun kendini sürekli gözden geçirmesi, yenilenme ve gelişme gayreti içinde olmasının gerektiğine işaret eden Avcı, bu yüzden ortak gayret, işbirliği ve ortak aklın şurada vücut bularak çok değerli dönüşüm imkanları oluşturacağına yürekten inandığını aktardı.
19. Milli Eğitim Şurasının özel ihtisas komisyonları hazırlık çalışmaları ve bunlara ilişkin sonuç raporlarının, 11 gün önce şura üyelerine gönderildiğini anlatan Avcı, bunlara eş zamanlı olarak, Adana, Aydın, Balıkesir, Erzurum, İstanbul, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Samsun ve Trabzon'da hazırlık çalışmaları gerçekleştirildiğini ifade etti.
Şura hazırlık çalışmalarına akademisyen, maarif müfettişi, okul yöneticisi öğretmen, veli, öğrenci, sivil toplum kuruluşu temsilcilerinden oluşan toplam 2 bin 200 kişinin katıldığını bildiren Avcı, tüm katılımcılara teşekkürlerini sundu.
Şuranın, "öğretim programları ve haftalık ders çizelgeleri", "öğretmen niteliğinin arttırılması", "eğitim yöneticilerinin niteliğinin arttırılması" ve "okul güvenliği" olmak üzere 4 temel konusu bulunduğuna işaret eden Avcı, şöyle konuştu:
"Öğretim programları ve haftalık ders çizelgeleri konusunda, öğretim programlarının niteliği, öğretim programlarında hangi konulara ne kadar yer vermeliyiz? Özellikle zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılmasıyla birlikte neleri hangi yaş gruplarında nasıl öğretmeliyiz? 12 yıllık zorunlu eğitimi bitiren bir öğrenci, mesela ne kadar fizik, kimya, ne kadar matematik bilmelidir? Medeniyetimizin değerlerini genç kuşaklara nasıl aktarmalıyız? Öğrencilerimizi uluslararası akranlarıyla, çağdaşlarıyla daha iyi rekabet edebilir duruma nasıl getirebiliriz? Haftalık ders çizelgelerinde bir dönemde alınan ders sayısının sadeleştirilmesi için neler yapabiliriz? Derslerin dönemlik olarak uygulanması ya da bazı derslerin ayrı bir ders olarak okutulması yerine temel derslerle bütünleştirilmesi gibi teknik konulara varıncaya kadar hangi alternatifleri oluşturabiliriz? Bu ve benzeri sorulara en uygun cevapları bulacağımızı umut ediyorum."
-Öğretmen niteliğinin arttırılması derinlemesine ele alınacak
Bakan Avcı, şuranın ikinci gündem maddesi olan öğretmen niteliğinin arttırılması konusunda ise öğretmen aday adaylarının yetiştirilmesi, öğretmen eğitiminde hizmet öncesi eğitimin niteliği, öğretmen aday adaylarının mesleğe seçimi, öğretmenlerin mesleki gelişimi, hizmet içi eğitim ve kariyer sisteminin yapılandırılması gibi konuların derinliğine istişare edileceğini söyledi.
Avcı, "eğitim yöneticilerinin niteliğinin arttırılması" konusunda ise eğitim yöneticilerinin nitelikleri, okul yöneticilerinin performans değerlendirmeleri, eğitim yöneticilerinin atanma esasları gibi konuların önemli olduğunu ifade etti.
-Okul zorbalığı da ele alınacak
Okul güvenliği konusunda da okulun fiziki mekan yapısı, kapasitesi konularında gelinen nokta ve eksikliklerin tespit edileceğini belirten Avcı, daha güvenli eğitim ortamları oluşturmak için yapılanlar ve yapılması gerekenlerin de şurada ele alınacağını bildirdi.
Okullarda yaşanan bazı olumsuzluklara yönelik, alınması gereken tedbirlerin, çocukları her türlü kötü alışkanlıktan, özellikle de uyuşturucu kullanımından korunma yollarının da şurada görüşüleceğini dile getiren Avcı, "Bunun çok ciddi bir sorun oluşturduğu konusunda hepimizin aynı kanaatte olduğumuzu biliyorum. Okul zorbalığı vandalizm, hırsızlık, ihmal ve istismarlar gibi istisnai de olsa bu tür yönelimler konusunda paydaşlara düşen sorumluluklar neler olmalıdır. Bu ve benzeri sorulara cevap vermek durumunda olduğumuzu düşünüyorum" diye konuştu.
Bakan Avcı, şurada işlerinin zor olduğunu ancak beş gün süresince eğitim dünyasının sorunlarına çözüm olacak tavsiye niteliğinde çok önemli kararlar alacaklarına inandığını dile getirerek, "Allah hepimize kolaylıklar versin" dedi.
Bakan Avcı, konuşmasının sonunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a şuraya katılımı dolayısıyla milli eğitim camiası ve maarif olarak teşekkürlerini sundu.
-Notlar
Açılış konuşmasını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı, MEB'in ''en üst danışma kurulu'' niteliğindeki şura, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, KKTC Milli Eğitim Bakanı Özdemir Berova, ÖSYM Başkanı Ali Demir, TÜBİTAK Başkanı Yücel Altunbaşak, eski Milli Eğitim Bakanlarından Vehbi Dinçerler, Nimet Baş, Ömer Dinçer, şura üyeleri, eğitimciler ile davetlilerden oluşan yaklaşık 600 kişinin katılımıyla yapılıyor.
-Gruplar ilk gün çalışmalarına başlayacak
Şuranın öğleden sonraki oturumunda, Başkanlık divanı oluşturulacak. Daha sonra "Öğretim Programları ve Haftalık Ders Çizelgeleri", "Öğretmen Niteliğinin Arttırılması", "Eğitim Yöneticilerinin Niteliğinin Arttırılması" ve "Okul Güvenliği" konularında oluşturulan 4 çalışma grubu ilk gün çalışmalarına başlayacak.
Şurada alınan kararlar, tavsiye niteliği taşıyor. Şura 6 Aralık'ta sona erecek.