EĞİTİM
Avcı: Asıl kadro müdürlük değil, öğretmenliktir
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, okul müdürlerinin atamalarına ilişkin, "Okul müdürlüğü, yöneticiliği kadro mudur, yoksa geçici görev midir, mesele buradan başlıyor" dedi.
Partisinin Necip Fazıl Kültür Merkezinde düzenlendiği 9. İl Danışma Meclisi'ne katılan Avcı, daha sonra Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz'ı ziyaret etti.
Avcı, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Marka Şehir Bolu ve 2. Uluslararası Köroğlu Festivali"nin önünün açık olduğunu, ses getirecek uluslararası etkinliğe dönüştüğünü açıkça gördüğünü söyledi.
Türkçe ve edebiyat derslerinde Köroğlu'nun hak ettiği şekilde tanıtılması için gayret göstereceklerini belirten Avcı, "(Köroğlu için çekilmesi planlanan film) Onu Türk dünyasının prodüksiyonu olarak düşünmek lazım. Yabancıları işin içine çok fazla karıştırmamak lazım. Türk dünyasının ciddi sinema birikimi var. Başta Türkiye olmak üzere, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan ve Azerbaycan'ın da sinema kültürü ve birikimi var. Böyle bir ortak prodüksiyonu her birinin yapabileceği, hem oyuncu, senaryo hem de yönetmen olarak yapabilecekleri katkılar mutlaka var" diye konuştu.
- Okul müdürlerinin atamaları
Bir gazetecinin "okul müdürlerinin durumu ne olacak" sorusu üzerine Avcı, "Okul müdürlüğü, yöneticiliği kadro mudur, yoksa geçici görev midir, mesele buradan başlıyor. Anayasa Mahkemesinin içtihadında okul müdürlüğü ve yöneticilik ek görevdir. Asıl kadro öğretmenliktir. Öğretmenler ek görevlendirmeyle zaman zaman yönetici olur" ifadesini kullandı.
Avcı, geçen yıl çıkardıkları yasayla Anayasa Mahkemesinin kararına, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun ruhuna uygun şekilde okul müdürlüğünün ek görev, asıl görevin ise öğretmenlik olduğu konusunu netleştirdiklerini kaydetti.
Okul yöneticilerinden 4 yılını ya da daha fazlasını tamamlayan okul müdürlerini değerlendirmeye aldıklarını aktaran Avcı, şunları dile getirdi:
"Bakanlık olarak biz değerlendirmeye almadık. Yönetmeliği şöyle düzenledik. Okulun bağlı olduğu il müdürü, atamalardan sorumlu şube müdürü, o okulda görev yapan en kıdemli, en kıdemsiz öğretmen, okul aile birliği başkanı, o okulun öğrenci temsilcisi... Bunlar müdürle ilgili bağımsız değerlendirme yapacak. 100'ün üzerinde kriter belirledik. Okul müdürünün başarılı ya da başarısız sayılabilmesi için hangi kriterlere dikkat etmek gerekir, bunu liste halinde hazırladık. Bunu ilin yetkililerine gönderdik. Onlar bu kriterlere bakarak, 100 üzerinden değerlendirme yaptı. Değerlendirmelerin ortalamalarını aldık. 100 üzerinden 57 ya da üzeri alanlar görevlerine devam edecek. 75 puanın altında alanlar ya başka okulda müdür olmak için tekrar müracaat edecek ya da öğretmenliklerine devam edecek. Asıl olan öğretmenliktir."
Avcı, kamuoyunda okul müdürlerinin öğretmenliğe dönmeleri konusunda "tecziye, cezalandırma" gibi algı oluşturulmaya çalışıldığına işaret ederek, "Bir defa öğretmenlik mesleğinin ruhuna aykırı. Öğretmenlik asıl mesleğimizdir, idarecilik ek görevdir. İl müdürlerinin değerlendirmelerine ilişkin sendikal kayırma gibi şikayetler var. Bunları araştırıyoruz. Belli sendikaların 75 ve üzerinde puan aldığı gibi kamuoyunda tartışmalar var. O sendika, öğretmen camiasındaki en büyük sendika. Zaten genel küme içinde çoğunlukta olan sendika. Dolayısıyla onun üyeleri öne çıkmış olabilir. Buna rağmen herhangi şekilde sendikal rekabet, kişisel husumet nedeniyle veya başka gerekçeyle haksızlığa uğradığını düşünenler varsa onların müracaatlarını alıyoruz. Farklı sendikalardan bize başvurular da var. Onları da inceliyoruz" bilgisini paylaştı.
Yılmaz, konuşmasının ardından Avcı'ya çeşitli hediyeler takdim etti. Avcı, daha sonra İzzet Baysal Mahallesi'nde eğitim-öğretime başlayan Bolu Anaokulu'nun açılışını yaptı, öğrencilere çeşitli hediyeler verdi, velileriyle sohbet etti.
Bolu Valisi Ahmet Zahteroğulları ve çocuklarla pasta kesen Avcı, Bolu Ticaret ve Sanayi Odasında öğretmen temsilcileriyle bir araya geldi.