EĞİTİM
Ataması yapılmayan branş öğretmenleri eylem yaptı
İSTANBUL
Atanamayan öğretmen adayları İl Milli Eğitime yürüdü
DHA- SOSYAL paylaşım siteleri üzerinden örgütlenerek Sirkeci'deki İstanbul Gar'ı önünde toplanan atanamayan bir grup branş Öğretmen adayı, Cağaoğlu'nda bulunan İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne yürüdü.
ÜCRETLİ KÖLELİK İSTEMİYORUZ
İstanbul Gar'ı önünde saat 14.00 sıralarında bir araya gelen branş öğretmen adayları, "Branşıma dokunma", "Emekli maaşıyla beni zorla okutan babamın yüzüne bakamıyorum", "Branş öğretmen adayları adalet istiyor", "Yeni Türkiye için adaletli atama istiyoruz ", "Fen ve Bilimin ışığı söndü", "Atadınız da yok mu dedik?" yazılı dövizler açtı. Bir süre gar önünde durarak bir oyun sergileyen grup daha sonra, "Branşıma dokunma diplomana sahip çık", "Ücretli kölelik istemiyoruz", "Velilerim uyuma öğretmenine sahip çık", "Susma sustukça atanamazsın", "Şubat ayında 40 bin atama" sloganları atıp düdük çalarak Cağaloğlu'ndaki İl Milli Eğitim Müdürlüğü önüne doğru yürüyüşe geçti. Müdürlük önüne gelen grup burada yanlarında getirdikleri siyah balonları şişirerek patlattı.
40+40+40 KONTENJAN İSTİYORUZ
Grup adına burada basın açıklaması yapıldı. Yapılan açıklamada, "Bizler ortaokul ve lise branşcılarından mağdur öğretmenleriz. Yapılan bu adaletsizliğin acilen önlenmesi için buradayız. Amacımız kimseyi kırmak ve incitmek değildir. Biz burada uğradığımız haksızlığı duyurmak ve yetkili kişilerin bizi kale alması için toplandık. Branş değişikliği ile alanımızda derslere giren öğretmenler branşlarına tekrar iade edilmesini bakanlığın almış olduğu bu kararı telafi ederek Kasım yada Şubat ayında 40+40+40 kontenjan istiyoruz. Her meslek kendi sorumluluğunu yerine getirsin. Branş öğretmenleri olarak bizler mağduruz. Haklarımız başkasının elinde. Büyük bir hezimete uğradık. Böyle bir haksızlığı hak etmediğimizi düşünüyoruz." denildi.
EVLENDİM ÇOCUK SAHİBİ OLDUM
Eyleme kızıyla gelen coğrafya öğretmen adayı Elif Gören, "2005 yılında mezun oldum. Daha sonra formasyon aldım. Bir süre dershanede çalıştım, ücretli öğretmenlik yaptım. Evlendim, çocuk sahibi oldum. Ciddi manada çalıştığım halde çok yüksek puanlarla bile atanamıyoruz ya da yeterli kontenjan ayrılmıyor. Ayrılan kontenjandan öte sınıf öğretmenliğine yapılan tölerans. Yaklaşık 43 bin kişi norm fazlası kadro adı altında branşlara dağıtıldı. Bu bizim mağduriyetimizi daha da arttırdı. Yapılacak 40 bin atamada adil olunmasını istiyoruz" dedi.
BRANŞ DERSLERİNE BRANŞ ÖĞRETMENLERİ GİRMELİ
Üç yıldır atanamadığını ifade eden Türkçe öğretmen adayı Tuğçe Naz Danışman, "Bize verilen kontenjanı komik buluyorum. Sınıf öğretmenleri branşlardan elini çekmeli. Alan değişikliğini geri almalıyız. Branş derslerine branş öğretmenleri girmeli" diye konuştu.
EVİMİZDE 15 GÜNDÜR ATANAMADIĞI İÇİN YAS VAR
Eşi Ali ile birlikte eyleme gelen Saadet Işık ise atanamayan oğlunun günde 30 liraya garsonluk yaptığını ve o nedenle bugün eyleme gelemediğini belirterek, "İki sene ücretli öğretmenlik yaptı. 800 lira verdiler, sigortası 15 gün yattı. Oğlum günlük 30 liraya çalışıyor. Eşimle birlikte çocuğumu savunmaya geldim. Böyle adaletsizlik olmaz. Biz destek vermeye verdik. Benim oğlum okul birincisiydi. Oğlum atanacak her şeyimizi hazırladık. Evimizde 15 gündür atanamadığı için yas var" dedi.
Grup, yapılan basın açıklamasının ardından ellerindeki dövizleri İl Milli Eğitim Müdürlüğü binasına asarak ayrıldı.
KONYA
DHA- Konya'da bir grup atanamayan branş öğretmeni, atamaların adaletsizce yapıldığını öne sürüp protesto gösterisi yaptı. etti. Atanamayan Sosyal Bilgiler öğretmeni Serhat Erhan, "Biz Arapça öğretmenliği, Din Kültür ve Ahlak Bilgisi öğretmenliği okumadığımız için vatan haini miyiz? Biz bu ülkenin evlatları değil miyiz?" dedi.
Sosyal paylaşım siteleri aracılığıyla organize olup Kültürk Park'ta bir araya gelen atanamayan branş öğretmenleri, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan son atamalarda branş öğretmenlerine haksızlık yapıldığını öne sürerek durumu protesto etti. Öğretmenlerin ellerindeki 'Türkçesiz Yeni Türkiye', 'Biz Taşeron İşçiler Değiliz! Ücretli köleliğe son' yazılı dövizler dikkat çekti.
Atanamayan öğretmenler adına konuşan ve 4 yıldır atanamadığını belirten Sosyal Bilgiler Öğretmenliği mezunu Serhat Erhan, öğretmen açığının ücretli öğretmenlikle kapanmaya çalışıldığını ancak ücret öğretmen olmak içinde öğretmenlik bölümü mezun olunmasına gerek olmadığını ifade ederek tepkisini dile getirdi. Erhan, şunları söyledi:
"Aşçılık, halıcılık, arıcılık bölümünü bitiren insanlar, okulda öğretmen olarak görev alıyor. Ülkenin öğretmen açığı, ücretli öğretmenlerle kapatmaya çalışılıyor. Ücretli polislik, doktorluk ya da herhangi bir meslek var mı? Arapça öğretmenliği 50 puanla atanıyor. 80 puan alan Sosyal Bilgiler öğretmeni atanamıyor. Bunun neresi adalet. Arapça okumadığımız, Din Kültür ve Ahlak Bilgisi öğretmenliği okumadığımız için vatan haini miyiz? Biz bu ülkenin evlatları değil miyiz? Biz buraya toplandık, çünkü bu konulardan rahatsızız ve çözüm getirilmesini istiyoruz."
5 yıldır atanamadığını belirten Gülay Şener de son dönemlerde sınıf öğretmenlerinin, branş öğretmeni olarak görev yaptığını bu yüzden de asıl görev yapması gereken branş öğretmenlerinin atanamadığını söyledi.
Açıklamalarının ardından tiyatro oyunu da sergileyen atanamayan öğretmenler, sembolik olarak üzerinde branşların yazılı olduğu diplomaları seyyar satıcı olarak satmaya çalıştı.
SAMSUN, ORDU, TOKAT, AMASYA, ÇORUM
İHA- Samsun ve çevre illerde ikamet eden atanamayan branş öğretmenleri, bir araya gelerek eylemyaptılar.
Samsun, Ordu, Tokat, Amasya ve Çorum illerinde ikamet eden ve yıllardır atamaları yapılmayan öğretmenler, Samsun Cumhuriyet Meydanı'nda buluşup burada eylem yaparak, seslerini duyurmak istediler. Ataması yapılmayan öğretmenler adına basın açıklamasında bulunan ve 3 yıldır atama bekleyen Türkçe öğretmeni Erhan Dönmez, "Bu 40 bin atama ve adaletsizliğe branş öğretmenlerinin dur deyişidir. Bu bir yoklamadır. Bu yoklama memleketin her köşesinde ataması yapılmayan öğretmenlerimizin gözyaşıdır, çığlığıdır. Bu çığlığa kulak verin. Çünkü bu çığlık memlekete sevdalı, bu memleketin geleceğini inşa etmek için canla başla çalışan, kaderine küstürülmüş ataması yapılmayan öğretmenlerin feryadıdır" dedi.
Öğretmenler yerlere attıkları okudukları kitapları daha sonra da okumaları için milletvekillerine göndereceklerini söylediler. 13 yıldır atanamayan Almanca öğretmeni Fatma Baştuğ, yetkililere seslenerek, artık branş öğretmenlerini gözardı etmemelerini istedi. Ellerinde dövizler, pankart açıp slogan atan öğretmenler daha sonra 19 Mayıs Bulvarı ve Çiftlik Caddesi üzerinde yürüyerek eylemlerini sona erdirdiler.
İZMİR
AA- İzmir'de bir grup öğretmen adayı, kontenjan yetersizliği gerekçesiyle atamalarının yapılmamasını protesto etti.
Konak Meydanı Kemeraltı girişinde toplanan ve kendilerini "Atanması yapılmayan branş öğretmenleri" olarak adlandıran grup, "Şubatta 40 bin branş öğretmeni atansın" pankartı açtı. Ellerinde çeşitli dövizler taşıyan öğretmen adayları, slogan ve marşlarla kontenjan yetersizliğine dikkati çekti.
Öğretmen adayları adına basın açıklaması yapan Duygu Veske, Türkiye'de 200 bin öğretmen açığının olduğunu ileri sürerek atamalarının yapılmasını istedi.
Sınıflarda öğrencilerin başında olmak yerine Konak Meydanı'nda eylem yapmak zorunda kaldıklarını ifade eden Veske, "Öğretmen olabilmek için yıllarca dirseklerini çürütüp göreve başlamanın hayalini kuruyoruz. Sınava girip kontenjan bahanesiyle atanamıyoruz. Kontenjan adaletsizliğine dur demek için her gün eylem yapacağız" dedi.
DİYARBAKIR
Diyarbakır'da atanması yapılmayan branş öğretmenleri eylem düzenledi.
Sosyal medya aracılığıyla bir araya gelen atanamayan branş öğretmenleri, önceki gün Milli Eğitim Bakanlığı'nın 40 bin öğretmen alımlarında kendileri için olumlu geçmemesi üzerine Diyarbakır Şeyh Said Meydanı'ında eylem düzenledi. Ellerinde atanamayan öğretmenlerin yaşadıkları sorunları anlatan döviz ve balonlarla eylem yapan öğretmenler, 2015 Şubat ayında 40 bin öğretmen alımının yapılmasını talep etti.
Grup adına açıklamayı yapan Sosyal Bilgiler Öğretmeni Ercan Koyuncu, mağdur öğretmenler olarak toplandıklarını ifade ederek, yetkililerin seslerini duymaları için çağrıda bulundu. Köşeye atılıp, biriktirilen eşya olmadıklarını dile getiren Koyuncu, mesleklerini icra etmek istediklerini söyledi. Ücretli öğretmenliğe de tepki gösteren Koyuncu, "Bu mesleğe ücretli damgasını vurduğunuz yeter, bizler eşya değiliz, parayla alınıp, satıldığımız yeter" dedi.
Atanamadıkları için büyük zorluklar yaşadıklarını ifade eden Koyuncu, "Bizler yorulmadan çalışmalarımıza devam ederken, gece gündüz demeden belki de yemeden içmeden , gezmeden bir umut için kazanacağımız ekmek için sabırla mücadele ederken, bugün gördüğümüz bu karşılık ne kadar da yürek burkucu ne kadar da hazin, yakışıksız ve ürkütücüdür. Acaba atanır mıyım? sorusuna milyonlarca kez kendimize sorduğumuz, kendi kendimizle savaştığımız buhranlar yaşadığımız yetmiyor mu? Bu ülkenin delilere, ruh hastalarına değil, aklı başındayken görevini hakkıyla yerine getirecek öğretmenlere ihtiyaç var. Akıl hastaları KPSS mağdurlarıdır, bizleri siz hasta ettiniz. Umut ediyoruz ki, önümüzdeki süreçte bu adaletsizlik yerini adaletli bir dağılıma bırakır. Şubat alımlarında bir hayal kırıklığı yaşamak istemiyoruz" şeklinde konuştu.
Branş öğretmenleri, kısa bir süre oturma eyleminin ardından dağıldı.