GÜNDEM
Arınç'tan Bakanlar Kurulu Sonrası Açıklamalar
İşte Arınç'ın açıklamalarından satır başları...
-(Today's zaman muhabirinin sınır dışı edilmesi ve paralel devlete dava) Basın çalışanının Türkiye'den ayrılması gündemdeki bir konu. Cuma günü Perşembe akşamından başlayarak çalışma yapmak üzere gitmiştim. Bütün günü dolduran bir konuyla karşı karşıyaydım. Oradaki mesajlarıma arkadaşlar dikkat etsinler dedim. Ayrıca akşam bir mülakatım olacaktı akşam konuşacaklarımı sabah konuşmamam gerekir. Basın müşavirime ısrarla bugün soru almayacağım dedim. Birbirimizin hukukuna riayet etmemi kazım. otele gittim hem namaz kılıcam üzerimi değiştierceğim akşam yemeğine katılacağım. Otelin odasının kapıısnı açınca barikat gördüm. Kendisini 'Dış edilen birisi var' diye söze başladı. Ben soru sorulmamasını o gün rica etmişsem basına düşen nezaketsizlik değil. O sorar siz nasıl cevap vereceksinzi? Ama bazen abuk sorulara sabuk cevaplar verilebilir. Ben 5 yerde konuşuyorum bir daha sormanın alemi olmamalıydı. Ben basın mensuplarının sorularına açığım. Basından kaçan bir insan değilim. Ama sabah 9'da ilan etmişm 5 yerde konuşma yapacağım diye. Buna rağmen otele odasının önüne gelip barikat kurmanın gereği yok.
-Bu arkadaşımız Azerbaycan uyruklu Türkiye'den bir hanımefendiyle evlenmiş. Buna rağmen çalışma müsaadesi alabilir. Azerbaycan'dan geliyor ama Türk gazetesinde çalışıyor. 31 Aralık 2013'e kadar sorun yok. Bu tarihten sonra uzatılmayacağını söylemişler. Hollandalıya da aynı şey söylenebilir. 31 Aralık'ta Türkiye'yi teerk etmesi gerekmesine rağmen Türkiye'de bulunmaya devam etmiş. Süresi bitmiş bittikten sonra bildirim yapılmış 2 ay daha çalışmaya devam edilmiş sınır dışı yapılmış. Tweetlere gelince bunlardan dolayı bir işlem yapıldığını bilmiyorum.
-O arkadaşa şunu söylüyorum: O tweetleri kendi ülkenizde kendi Başbakanınız için atabiliyor musunuz? Tweet attığından dolayı değil ama attığı tweet suç sayılıyorsa herkes için geçerli bir husustur.
-(Paralel devlet soruşturması)Böyle bir soruşturma mevcut değildir. Ama her kurum adli ve idari soruşturma yapabilir. Biz sadece 4 tane mülkiye müfettişinin Emniyet Genel Müdürlüğü'nde bir idari soruşturma yaptığını biliyorum. Yaygın bir soruşturma değil.
-(Paris cinayetleri) MİT açıklama yaptı. Bunun düzmece olduğunu, kurum içerisinden dışarı sızdırıldığını kabul etti. Fevkalade yanlış, tehlikeli bir belgenin üretilmesi Türkiye'deki bazı görevliklerini hukuk dışında ne kadar çıkabileceklerini gösteriyor. Devlet içinde kümelenmiş insanların da varlığının tespit edilmesi Türkliye'nin temizlenmesi bakımından önemlidir.
-(Adana durdurulan TIR) Gerekli güvenlik önlemeleri daha ciddi şekide alınacaktır.
-(HSYK düzenlemesi) HSYK'yı da içine alna bir kanun değişikliği vardı. Adalet akademisiyle iligli kısım bitirilmiş anayasa değişikliği de yapılabilir diye beklenmişti. TBMM gündemine bugünlerde gelir mi gelmez mi bilmiyorum. Anayasa değişikliği olmayacaksa HSYK'daki değişiklik mutlaka olacak demiştik.
-(İsrail'le tazminat görüşmeleri) Prensip noktasında anlaşmamız var. Görüşmeler Mart ayından bu yana devam ediyor. İsrail'le henüz imzayı atmadık.
-(Dinlemeler) Dinlemelerin ifşa edilmesi kanuna uygun değil. Eğer yasal dinlemerse bunun belli süresi vardır. O süre içinde suç teşkil eden eylem olursa savcılık soruşturma açar. Soruşturmanın gizliliği esastır. Bir gazete veya televizyonun satıışıyla ilgili Başbakan birileriyle görüşüyorsa, teşvik ediyorsa hukuki tasvibinin nasıl yapılacağına savcılar karar verir. Hatta gazeteler çıktı bununla ilgili. 1. sayfalarından yayınlıyorlar. Bunların ilan edilmesi çok vicdani değildir. Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yaralı bir iktidarla gitmek birilerinin gözünü karartmıştır.