EĞİTİM
AÖF Dikey Geçiş ve Yatay Geçiş Kayıtları İçin Gereken Belgeler
2013-2014 AOF Dikey Geçiş ve Yatay Geçiş Kayıtları İçin Gereken Belgeler
13 Ekim 2013, Pazar
Meslek Yüksekokulları ile Açıköğretim Fakültesinin önlisans programlarından mezun olan öğrenciler Açıköğretim, İktisat, İşletme Fakültelerinin lisans bölümlerine sınavsız* “Dikey Geçiş” kapsamında kayıt yaptırabilirler.
* Açıköğretim, İktisat, İşletme Fakültelerine sınavsız Dikey Geçiş kapsamında kayıt için Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezince (ÖSYM) yapılan Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girme şartı bulunmamaktadır.
İnternet Başvuru Tarihi : 30 Eylül 2013 - 25 Ekim 2013
AÖF Bürosundan Kayıt Tarihi : 30 Eylül 2013 - 25 Ekim 2013
AÖF Bürosundan Mazeretli Kayıt Tarihi: 24 - 25 Ekim 2013
Önlisans mezunları Dikey Geçiş kapsamında mezuniyet alanlarına göre açıköğretim sistemine göre öğretim yapan Açıköğretim, İktisat, İşletme Fakültelerinin 5. yarıyılına doğrudan veya 5. yarıyılına fark dersler alarak kayıt için başvurabilirler.
Açıköğretim, İktisat, İşletme Fakültelerindeki lisans bölümlerine Dikey Geçiş kapsamında kayıt yaptıracak adayların işlemleri “İnternet Başvuru” ve “AÖF Bürolarından Kayıt” olmak üzere iki aşamalı gerçekleştirilecektir.
Adaylar, http://kayit.anadolu.edu.tr internet başvuru sitesinin ana sayfasındaki “Dikey Geçiş” linkine tıklayarak başvurularını gerçekleştireceklerdir.
Dikey geçiş ile kayıt yaptıran öğrenciler önlisans programında almış oldukları Yabancı Dil dersi nedeni ile lisans programında 5 ve 6. yarıyıllardaki Yabancı Dil I ve Yabancı Dil II derslerinden sorumlu tutulmayacaklardır. Bu öğrenciler, 7 ve 8. yarıyıllardaki Yabancı Dil III ve Yabancı Dil IV derslerinden ise sorumlu tutulacaklardır.
Aynı şekilde Türk Dili dersini önlisans programında almış olduklarından lisans programındaki 7 ve 8. yarıyıllardaki Türk Dili I ve Türk Dili II derslerinden sorumlu tutulmayacaklardır.
Öğrenciler yukarıda açıklanan Yabancı Dil ve Türk Dili dışında kalan dersleri daha önce önlisans programında almış dahi olsalar 5, 6, 7 ve 8. dönem derslerinin tamamını almak zorundadırlar.
AÖF ARTIŞI
- Anadolu Üniversitesi (AÜ) Akademik Danışmanlık ve Uygulama Hizmetleri Koordinatör Yardımcısı Yard. Doç Dr. Kamil Çekerol, Açıköğretim Fakültesi'nin (AÖF) her geçen gün büyüdüğünü ve çoklu kayıt süresinde de yaklaşık 400 bin öğrencinin kayıt yaptırmasını beklediklerini söyledi.
İHA'ya açıklamalarda bulunan Yard. Doç. Dr. Çekerol, AÖF'te yeni kayıt ve kayıt yenileme işlemlerinin tamamlandığını, şuan ise çoklu kayıtların devam ettiğini belirterek, “30 Eylül itibariyle başlayan ÖSYS ek yerleştirme, dikey geçiş, lisans tamamlama, ikinci üniversite ve yatay geçiş kapsamında gerçekleştirilecek olan ‘Çoklu kayıt' süreci 25 Ekim'e kadar sürecektir. Bu kayıt grubunda 400 bin öğrencinin kayıt yaptırması beklenmektedir. 25 Ekim 2013 tarihinde kayıt süreci tamamlandıktan sonra güz dönemi ara sınavı hazırlıkları başlayacaktır. 2013-2014 öğretim yılı güz döneminde ara sınav 14-15 Aralık 2013, dönem sonu sınavı 25-26 Ocak 2014 tarihlerinde, bahar döneminde ise ara sınav 26-27 Nisan 2014, dönem sonu sınavı 7-8 Haziran 2014 tarihlerinde yapılacaktır” dedi.
AÖF TÜRKİYE'DE 103 BÜROYLA HİZMET VERİYOR
Türkiye genelinde AÖF bürolarının sayısının her geçen gün arttığını ve şuanda 103 büroyla yaklaşık 1,5 milyon öğrenciye hizmet verildiğini aktaran Çekerol, “Türkiye içinde programlarımıza yönelik artan öğrenci talebi ve işlem çeşitliliğine paralel olarak ihtiyaç duyulan şehirlerde yeni AÖF bürolarımızın açılmasına devam etmektedir. Bu konuda özellikle son iki yılda hizmete açılan 14 büro ile toplam AÖF bürosu sayımız 103'e ulaşmıştır. Sadece sayısal artış değil, bürolarımızın iç ve dış görünümünün üniversitemiz kurumsal kimliğini yansıtır biçimde dekore edilmesi, altyapılarının güçlendirilmesi büyük ölçüde tamamlanmış olup, bürolarımızda donanım eksikliği bulunmamaktadır. Ayrıca daha kaliteli ve hızlı hizmet verilebilmesi amacıyla bürolarımızda sıra numarası ile işlem yapma uygulaması başlatılmış olup, sıramatikler tüm bürolarımıza yaygınlaştırılmaktadır. Büro çalışanlarımıza yönelik eğitim programlarına da ayrı bir önem verilmekte olup hizmet içi eğitim programları periyodik olarak sürdürülmektedir” diye konuştu.
GAZİ ÜNİVERSİTESİ'NİN BAZI DERSLERİNİN SUNUMU VE SINAVLARI AÖF'DE YAPILACAK
Yard. Doç. Dr. Çekerol, yurt içi ve yurt dışındaki çeşitli üniversitelerden ders sunumları konusunda talepler aldıklarını da anlatarak şöyle devam etti:
“Bilindiği gibi yeni Açıköğretim sistemine yani dönemlik-kredili sisteme geçişle birlikte tüm ders materyalleri ve öğrenme ortamları yenilenmiş ve yenilenmeye devam etmektedir. Bunun güzel bir sonucu olarak da diğer üniversitelerden ders sunum talepleri alınmaya başlamıştır. Bu öğretim yılında Gazi Üniversitesi'nin tüm fakülte ve yüksekokullarındaki Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Türk Dili ve Yabancı Dil derslerinin sunumu ve sınavları üniversitemiz tarafından gerçekleştirilecektir. Bu uygulama bizlere ayrı bir heyecan vermekte olup, diğer üniversitelerden yeni talepler gelmekle birlikte bu talepler gelecek öğrenim yılından itibaren değerlendirilecektir. Bu konudaki bir diğer heyecan verici uygulama Bulgaristan Filibe Üniversitesi'ne bir dersin açıköğretim sistemi tarafından sunulacak olmasıdır. Yeni Türk Edebiyatı dersi bu öğretim yılında Filibe Üniversitesi Türkoloji Bölümü öğrencilerine Açıköğretim sistemi üzerinden sunulacak ve sınavları gerçekleştirilecektir.”