GÜNDEM
Ankara'yı karıştıran belgenin aslı
Kamuoyunda tepkiyle karşılanan ve kamuda başörtü yasağı olarak algılanan kılık-kıyafet genelgesinin yeni olmadığı anlaşıldı.
24 Mayıs 2013, Cuma
Bakanlık kaynaklarından alınan bilgilere göre söz konusu genelge, yıllar önce hazırlanarak Türkiye genelindeki valiliklere gönderildi. Ancak Mersinde olduğu gibi bazı valilikler, mayıs ayında yürürlüğe giren genelge yerine eski belgeyi uygulamayı tercih etti. İlgili genelgeyi tüm kamu kurum ve kuruluşlarına göndererek kadın personele, başlarının tamamen açık olması, saçlarının taralı ve düzgün görünmesi uyarısı yaptı. Mevcut genelgenin günümüz Türkiyesinde bir anlamının kalmadığı belirten bakanlık bürokratları, bazı valiliklerin eski tarihli genelgeyi yeniymiş gibi gündeme getirdiğine dikkat çekti. Eski belgenin yayımlanmasının, uygulanabileceği anlamına gelmediğinin altını çizdi. Bakanlık bürokratları ayrıca düzenlemenin eski alışkanlıklardan kaynaklandığını kaydederek ilgili birimlere göndermede bulundu. Yetkililer, herkesin kendi kıyafetiyle kabul göreceği bir anlayışın valiliklerde de kabul görmesi gerektiğini vurguladı.
İçişleri Bakanlığının, kamu kurumları için yayınladığı genelgede başörtüsüne özel atıf yaparak kadın memurların başının tamamen açık olması yönünde uyarıda bulunması AK Parti yönetimini de rahatsız etti. Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, bakanlığın başörtüsünü yasaklayan bir genelge yayınlamadığını açıkladı. Türkiyenin eski alışkanlıklarını terk ettiğini belirten Çelik, konuyla ilgili şu bilgiyi verdi: Bakanlığın iki satırdan ibaret Yaz kıyafeti uygulaması şu tarihte başlayıp şu tarihte bitecek şeklinde bir yazısı var. Bir ilimizde daha önceki metinlere göre bir yazı hazırlamışlar. Gazetelere yansıyan bu.
Yasakçı genelge önceki gün Başbakan Recep Tayyip Erdoğanbaşkanlığında yapılan AK Parti Merkez Karar ve Yürütme Kurulu (MKYK) toplantısında da gündeme geldi. Kendisi de başörtülü olan kurul üyesi Hasibe Özlem Çepni, Başbakana genelgeden söz ederek rahatsızlığını dile getirdi. Toplantı esnasında İçişleri Bakanı Muammer Güleri arayan Erdoğan, yönetmeliğin detayları hakkında bilgi aldı. Ancak üyelere yönelik bir bilgilendirme ya da değerlendirmede bulunmadı. Fakat genelgeden ve konunun bu şekilde kamuoyuna yansımasından rahatsız olduğu öğrenildi.
Hasibe Özlem Çepni, Ben bu konuyu Sayın Başbakanımıza arz ederken yasakçı zihniyetin kalkması açısından değerlendirdim. Nitekim biz yıllardır bu zihniyetle mücadele ederek bugünlere geldik. Yeni bir yasakçı uygulamaya gerek yok. Ben, Başbakanımıza genelgenin bu haliyle beni rahatsız ettiğini söyledim ve düzeltilmesi talebinde bulundum. dedi. Başbakan Erdoğanın da, İnceleyelim, ayrıntılarına bir bakalım diyerek Bakan Güleri aradığını aktaran Çepni, bu konuşmanın içeriği hakkında bilgi sahibi olmadığını,Erdoğanın daha sonra herhangi bir şey paylaşmadığını dile getirdi.