EĞİTİM
Alan Değişikliği Uzak ‘2’
GAZETEKAMU / ÖZEL HABER SOKAK SAVCISI
İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü’nün ‘Alan Değişikliği’ ile ilgili resmi yazısına istinaden yazdığımız yazının ardından tarafımıza çok sayıda mail gelmektedir. Asıl muhatabı Bakanlığımız olan bu soruların başvuru süresi bitmeden acilen cevaplanması gerekmektedir. 1-5 Aralık tarihleri arasında alınacak ve 8-10 Aralık tarihleri arasında gerçekleşecek alan değişikliği ile ilgili soruları yazımızın sonuna ekleyerek güncelliyoruz.
Eğitim camiasının uzun süredir beklediği alan değişikliği, beklenildiği gibi geniş çaplı olmayacak. İlgili yazıya göre, 2013 yılında Danıştay’ca yürütmesi durdurulan il içi ve il dışı alan değişikliği üzerine yaşanan mağduriyetler giderilecek.
4+4+4 eğitim sistemine geçilmesinin akabinde Bakanlık, Sınıf Öğretmenlerine ,Teknoloji Tasarım ve Zihinsel Engelliler alanlarına geçiş hakkı vermişti . Yanlış hesap Bağdat’dan döner hesabı, Danıştay 2013 yılında anılan atamaların yürütmesini durdurunca, bu kez de yeni mağduriyetler ortaya çıkmıştı. MEB bu mağduriyetleri giderebilmek adına , alan değişikliği ataması iptal olan öğretmenleri , hizmet içi eğitim ile yetiştirme yoluna giderek öğretmenine sahip çıkmıştı.
İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğünün, Zihinsel Engelliler ve Teknoloji Tasarım alanlarında hizmet içi eğitimi almış öğretmenlere, alan değişikliği hakkı vermiş olması olumlu olmakla birlikte sadece belirtilen alanlara geçiş hakkı verilmesi kanaatimizce eksik bir uygulama olmuş ve beklentilere çare olmamıştır. Şöyle ki; bir zamanlara sadece yan alan ile, alan değişikliği yapılabilmişken 4 yıllık fakülte bitirerek , kendisine bilgi katan ,tecrübe edinen öğretmene geçiş hakkı verilemeyerek adeta cezalandırılmıştır.Ayrıca mezuniyet alanı farklı, atandığı alan farklı öğretmene de bu haktan faydalanması sağlanabilmeliydi. Diğer taraftan daha önceki uygulamalarda da yapılabildiği gibi, alan değişikliği ile mutsuz olmuş, pişman olmuş öğretmene tekrar geri dönüş yolu açılabilmeliydi.
Yapılacak alan değişikliğinin kısıtlı olmuş olması ,40 bin öğretmen ataması ile veya illerdeki öğretmen doluluk oranları ile izah edilemez. Zira 8.sınıflar , içinde olduğumuz eğitim öğretim yılında 30 ders saati eğitim görmekte olup ,bu rakam önümüzdeki eğitim öğretim yılında 35 ders saati olacaktır. Kaldı ki şu an acemice yürütülen TEOG yetiştirme kurs saatleri Ekim 2014 norm güncelleme döneminde kurum normuna dahil edilebilirdi. Böylelikle de bu kurslardaki uygulamadaki ciddiyet artırılmış olurdu.
Öte yandan belirtilen alanlara Zihinsel Engelliler ve Teknoloji Tasarım Öğretmeni atamalarının, hizmet puanı ile yapılacak olması, bu eğitimi almış herkesin atanamayacağını göstermektedir. Yani ,atamalar sadece münhal bulunan norm kadar olabilecektir. Oysa mahkeme kararı öncesinde, hizmet içi eğitime alınanların neredeyse tamamı alan değişikliği yapmıştı. Keza, alan değişikliklerinin hizmet puanı ile yapılıyor olması düşündürücü olup Bakanlığımızın bundan sonraki süreçte , bu geçişleri hizmet içi eğitim sonundaki yazılı sınavda alınacak puanla veya bir Alan Bilgisi Sınavı yapabilirse , alanında iyi olanın önünü açmış olacak ve çocuklarımızda yetersiz olanların elinde heba olmayacaktır..
Yine 2013/2014 eğitim öğretim yılı sonunda kapatılan, Öğretmen Liselerindeki ve Sağlık Meslek Liselerindeki alan öğretmenlerinin girebileceği dersler, Talim Terbiye Kurulunca düzenlenmiş olsa da , seçmeli hale getirilen ve YGS sınavlarında kıymeti bulunmayan bu derslerin neredeyse hiç tercih edilmez olmuş olması bu öğretmenlerin alan değişikliğini zorunlu kılmaktadır.
Alan değişikliği yapabilecek öğretmenlerimize, hayırlı olsun demekle birlikte ,Talim Terbiye Kurulu Kararı ile , Zihinsel Engelliler, Görme Engelliler ,İşitme Engelliler Öğretmenlerinin ,Özel Eğitim Öğretmeni adı altında birleştirilmiş olmasından ötürü ,hizmet içi eğitim ile yeterli kalınmayarak Brail veya işaret dili öğrenmelerini gerekliliğini salık veririz. Öte taraftan ,Danıştay tarafından iptal edilmeden önceki alan değişikliğinde kendi okulunda Zihinsel Engelli veya Teknoloji Tasarım Branşına geçecek yöneticiye öncelik verilmiş ve yöneticiliği düşmeden kendi kurumunda alan değişikli yapabilme şansı sağlanmıştı. Oysa şu hali ile hizmet puanı yüksek olana öncelik verildiği için yönetici durumundaki öğretmenin ,yöneticiliği korunamayacaktır . Dolayısıyla yönetici durumundaki öğretmenlerimiz yöneticilikleri düşmemesi için tercih yapmamayı tercih edeceklerdir. Yine ek olarak mebbis üzerinden tercih işleminde bulunacaklar için bir klavuz yayınlanmalı ve hangi kurumda ne kadar münhal kadro olduğu mebbis üzerinden veya il milliği eğitim müdürlükleri resmi sitelerinden duyurulmalıydı.
Saygılar