Dershanelerin kapatılmasıyla ilgili çalışmalar TBMM’de tartışmaya neden oldu. CHP’li Tanju Özcan hükümete yüklenerek, “Kastınız cemaatle hesaplaşma ise çocuklarımızı ilgilendiren bu konu üzerinden hesaplaşmayınız” dedi. Zaman gazetesi ise dershanelerin kapatılmasıyla ilgili yasa taslağı iddiasını ‘özel öğretime darbe planı’ şeklinde niteleyerek ‘sıkıyönetim uygulamasına’ benzetti. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ise konuyla ilgili soruya cevap vermedi.
MHP’nin eğitim ve dershanelerle ilgili araştırma önergesi Meclis’te görüşüldü.
Dershanelerin kapatılmasının, cemaat olarak adlandırılan gruba operasyon olarak nitelendirildiğini belirten CHP’li Tanju Özcan, “Kastınız cemaatle hesaplaşma ise ‘yasa dışı eğitim kurumları’ ibaresini mevzuattan çıkardıktan sonra dershaneler kapatılacaksa, bu cemaatin daha da güçlenmesi anlamına gelir. Kastınız cemaatle hesaplaşma ise çocuklarımızı ilgilendiren bu konu üzerinden hesaplaşmayınız, gücünüz yetiyorsa başka alanlarda hesaplaşın” dedi.
MHP’li Zuhal Topcu, “Dershaneleri özel okullara çevirerek sorunu çözebileceğinizi zannediyorsunuz ama kontenjanlarının yüzde 4 boş kaldığını görüyoruz” diye konuştu.
Bütçe Komisyonu’nda konuşan CHP’li Mevlüt Aslanoğlu ise Hakkari’de çocukların üniversiteye girebilmelerinin dershanelerle mümkün olduğunu belirtti. Aslanoğlu, Hakkarili çocukların umuduna darbe vurulduğunu söyledi.
“EŞİTLİK GARANTİSİ VERİYOR MUSUNUZ?”
CHP’li Özcan, “Dershaneler kapatılınca Ağrı’nın Doğubeyazıt ilçesindeki bir genç ile batıda bir ilde Anadolu veya fen lisesi mezunu bir gencin eşit şartlarda yarışabileceğinin garantisini verebiliyor musunuz” diye sordu.
“833 BİN DERSHANE ÖĞRENCİSİ VAR”
Bu arada Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, 8 Kasım itibariyle 81 ilde 3 bin 638 dershanenin bulunduğunu belirtti.
Avcı, “2013-2014 döneminde 220 dershane kapandı. Dershane artış oranı -5,7. 8 Kasım itibariyle dershanelerdeki öğrenci sayısı 833 bin 153” dedi.
ZAMAN GAZETESİ MANŞETİNE TAŞIDI
Dershane tartışması devam ederken zaman Gazetesi bugün konuyu ‘Eğitime büyük darbe’ başlığıyla manşetine taşıdı.
Haberde Milli Eğitim Bakanı Müsteşarı Yusuf Tekin başkanlığındaki bir heyet tarafından hazırlandığı iddia edilen yasa taslağının eğitime darbe vurulacak değişiklikler içerdiği vurgulandı.
Haber detayında ise yasa taslağında dershaneler, etüt merkezleri ve tüm kursların kapatılmasının öngörüldüğü ve tasarının bu haliyle yasalaşması halinde okullardaki eğitim eksikliklerinin takviye ders ve kurslarla telafi edilemeyeceği öne sürüldü.
Ayrıca, ‘sıkıyönetim uygulamasına’ benzetilen hazırlığın, özellikle doğu illerindeki öğrencilerin daha iyi lise ve üniversitelerde okuma imkanını ortadan kaldıracağı iddia edildi.
ARINÇ: “KAPATMAYI SORMAYACAKSANIZ…”
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ise bugün 1. Çocuk Kongresi’nin ardından gazetecilerin konuyla ilgili sorusuna “Kapatılmadan bahsetmeyecekseniz sorularınızı cevaplayayım” karşılığını verdi.
KENDİ MİLLETVEKİLİNDEN DE İTİRAZ
Dersanelerin bir sebep değil, çarpık eğitim sisteminin sonuçlarının ürünü olduğunu hatırlatan AKP'li İdris Bal, ideal eğitim sistemi oluşturulmadığı sürece bu kurumlara ihtiyacın devam edeceğine dikkat çekti.
Bal, dersanelerin kapatılması halinde yer altına ineceğini ifade ederek zengin aile çocuklarının eksiklerini özel dersle kapatırken, orta gelirli ve fakir ailelerin çocuklarının mağdur olacağını kaydetti. Bal, açıklamalarında "demokrasi gereği bir emirle özel bir şirket açılamaz yada kapatılamaz. " tespitine de yer verdi.
Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin başkanlığındaki bir heyet tarafından hazırlandığı iddia edilen yasa taslağı ile dershanelerin, etüt merkezlerinin ve tüm kursların kapatılacağı iddia edilmişti. AKP Kütahya Milletvekili İdris Bal, dersanelerin kapatılması tartışmaları ile ilgili düşüncelerini Twitter hesabından paylaştı.
İşte, AKP'li Bal'ın o mesajları:
"DERSANELER BİR SEBEP DEĞİL, SONUCUN ÜRÜNÜ"
* Dersaneler bir sebep değil, sonucun ürünüdür. Ülkedeki çarpık, dengesiz, dağılmış eğitim sistemi ve verilen eğitim ile yapılan sınav arasındaki farklılıkların olduğu bir eğitim sisteminin sonucudur.
"İDEAL EĞİTİM SİSTEMİ OLUŞTURULMADIKÇA, DERSANEYE İHTİYAÇ SÜRECEK"
* Ülkede ideal eğitim sistemi oluşturulmadan, eğitimin niteliği yükseltilmeden dersanelere olan ihtiyaç bitmeyecektir.
* İdeal bir eğitim sistemi oluşturulursa zaten insanlar çocuklarını dersaneye gönderme ihtiyacı da hissetmeyecektir.
"KAPATILIRSA, YER ALTINA İNECEK"
* Kapatılması durumunda bu sistemde legal ya da illegal devam edecektir, yer altına inecek kayıt dışı olarak devam edecektir.
ZENGİN AİLE ÇOCUKLARI ÖZEL DERS ALACAK, OLAN FAKİR AİLE ÇOCUĞUNA OLACAK
* Ekonomik durumu iyi olan aileler daha da pahalı halen özel öğretmen tutma yoluna giderek fazla zarar görmeyecektir. Ancak ekonomik durumu iyi olmayan aileler bu hizmeti alamayacak ve eğitimde büyük bir fırsat eşitsizliği olacaktır.
DEMOKRASİLERDE BÖYLE ŞEY OLMAZ
* Diğer tarafta demokrasinin bir yönü çok partili sistem, ifade özgürlüğü, özgür medyaya bakarken diğer yönü serbest girişime, planlı değil pazar ekonomisine, arz-talep dengesine dayanmaktadır. Dolayısı ile demokrasi gereği bir emirle özel bir şirket açılamaz yada kapatılamaz. Piyasa, emirle yürümeyeceği için bu yapı illegal devam edecektir.
ZAMAN GAZETESİ'NİN BUGÜNKÜ MANŞET HABERİ
Milli Gazete