EĞİTİM
Akademik lise fırsat eşitliği sağlayacak
MEB ile dershanelerin üzerinde uzlaştığı 'akademik lise', özellikle meslek liselilere fırsat eşitliği sağlayacak. Meslek liseliler, bu merkezlerden Türkçe, fizik, kimya gibi ek dersler alabilecek
28 Kasım 2013, Perşembe
Milli Eğitim Bakanlığı, fiziki imkanları özel okula dönüşemeyecek 2 binden fazla dershanenin 'akademik lise'ye dönüşümüne yeşil ışık yaktı. Bazı dershane birliklerinin, Milli Eğitim Bakanlığı'na dönüşüm için sunduğu 'akademik lise' formülü, meslek liselilere üniversiteye girişte fırsat eşitliği getirecek. Meslek lisesi öğrencileri kurulacak 'akademik lise'lerden dışarıdan ders alabilecekler. Sınava girmek isteyen meslek lisesi öğrencisi matematik, Türkçe, fizik, kimya gibi derslerini 'akademik lise'lerden alabilecek. Böylece bu alanlardaki eksiğini bu liseyle kapatmış olacak. Ancak meslek lisesi diploması alacak. Böylece Türkiye'de ilk kez bir lise öğrencisi başka bir liseden aynı anda ders alma imkanı bulacak. Dershane sahiplerinin sunduğu teklifte ayrıca şunlar yer alıyor:
3 PROGRAMLI EĞİTİM
Fiziki yapısı özel okul olmaya müsait olmayan dershaneler özel statülü formatta 'akademik lise' olacak. Bu liseler uzun vadede örgün eğitime başlayacak. Akademik liselerde 3 programlı eğitim verilecek.
20 SAAT YÜZ YÜZE, 20 SAAT UZAKTAN
Örgün eğitimden açık (akademik) liseye geçen öğrencilere haftada 20 saat yüz yüze eğitim verilecek. Kalan 20 saatlik eğitim ise uzaktan eğitim olarak yapılacak. Üniversiteye girişte en dezavantajlı grup olan meslek lisesi öğrencileri kredi tamamlama yöntemi ile akademik liselerden takviye matematik, fizik, kimya gibi dersleri alabilecek. Ancak okul diploması meslek lisesinden alacak.
ÖĞRENCİ BAŞINA 2 BİN 500 LİRA
Tüm devlet ve özel liselerde ders saatleri dışında kurs açılabilecek. Öğrenciler diledikleri okulların kurslarına gidecekler. Mezun öğrencilerden isteyenler Halk Eğitim Merkezleri'nde ücretsiz kurslara katılabilecek, isteyenler ise 'akademik lise'deki 'Hayat Boyu Öğrenme' kurslarından yararlanacak. 'akademik lise'lerde devlet her sınıf için 30 kişilik kontenjanın boş kısımlarını yoksul ve başarılı öğrencilerin finansmanı ile destekleyecek. Devlet bu öğrenciler için öğrenci başına 2 bin 500 TL'lik destek sağlayacak. 'Akademik lise'de eğitim alacak öğrenciler, özel okulda olduğu gibi ücretlerini kendisi ödeyecek.