GÜNDEM
AK Parti'nin başına kim geçecek?
Ak Parti'de hükümetin ve parti yönetiminin yenileneceği süreç resmen başladı. Bakan yardımcılıklarından, üst düzey bürokrasiye kadar taşları yerinden oynatabilecek süreçte, Başbakanlık için isim toto şimdiden başladı. Başbakanlık için Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Adalet Bakanı BEKİR BOZDAĞ, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın isimleri, "favoriler" arasında geçiyor. Bu isimlerin yanında kulislerde Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop gibi sürprizler de konuşuluyor. Yeni dönem için kulislerde, "fiili başkanlık dönemi" yaşanacak yorumları yapılırken, 2016 içerisinde erken seçim ihtimalinin bulunduğu da anayasa değişmese bile bu formülle 2019'a kadar gidileceği yorumları da yapılıyor.
Ağustos 2014'teki olağanüstü kongrede genel başkanlık koltuğuna oturan Davutoğlu, yeniden Genel Başkan seçildiği 12 Eylül 2015'teki olağan kongre sürecinde, Erdoğan ile MKYK listesi konusunda ters düşmüştü. Kongre öncesi Binali Yıldırım'ın adaylığı için Beştepe'nin bilgisi dahilinde imza toplanmaya başladığı iddiası kulislere yayılırken, Erdoğan'a yakın isimlere listede ağırlık verilmesiyle söz konusu kriz "sancılı" biçimde aşılmış, ancak Beştepe ile Davutoğlu arasında güven bunalımı oluşmuştu.
Erdoğan ve Davutoğlu, MKYK'nın ardından 1 Kasım seçimlerinin sonrası yeni kurulacak hükümetin kabine listesi konusunda da anlaşamamıştı. Bu süreçte kulislere Erdoğan'ın Yıldırım, Süleyman Soylu, Şentop, Nurettin Canikli ve Berat Albayrak'ı listede görmek istediği, Davutoğlu'nun ise karşı çıktığı bilgisi yansımıştı. Davutoğlu'nun özellikle Yıldırım, Soylu ve Şentop'un isimlerine yoğun muhalefet gösterdiği, söz konusu isimlerle ilgili kapsamlı bir tahkikat yaptırdığı iddia edilirken, kulislerde bundan haberdar olan Şentop'un, Davutoğlu ile sert bir tartışma yaşadığı öne sürülmüştü. Kabine listesi krizi, iki tarafın karşılıklı geri adımları ve tavizleriyle çözülmüş, Soylu ve Albayrak kabinede yer alırken Canikli ve Şentop, Davutoğlu engelini aşamamıştı. Davutoğlu'nun ekonomi yönetimini teslim etmek istediği Ali Babacan da Beştepe vetosu yemişti.
Bakanlar da değişecek
Ak Parti kulislerinde, Davutoğlu'nun ardından önce Ak Parti Genel Başkanlığı'nı, ardından da Başbakanlığı devralacak ismin Erdoğan ile daha uyumlu çalışacağının ve Cumhurbaşkanı'nın daha etkin olacağı bir dönem yaşanacağının altı çiziliyor. Kongrede seçilecek yeni MKYK ile ardından kurulacak 64. Hükümet listesinin oluşumunda da Erdoğan'ın belirleyici olacağı ifade ediliyor. Hükümet ve parti yönetiminin oluşumunda siyasetin sıcak gündemini oluşturan dokunlmazlıklar, başkanlık sistemi ve yeni anayasa süreçleri ile olası bir erken seçim ihtimali de dikkate alınarak bir dizayna gidileceği konuşuluyor.
Bu çerçevede kabine ve MKYK'da Davutoğlu'cu olarak ifade edilen sınırlı sayıda ismin koltuklarına veda etmesine kesin gözüyle bakılıyor. Ancak değişimin bununla sınırlı kalmayabileceği de belirtiliyor. Kulislerde bu doğrultuda, Davutoğlu'nun kabineye taşıdığı Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı'nın koltuklarına veda edecekleri, Erdoğan'ın ekonomi yönetiminde değişiklik talep etmesi halinde Maliye ile Ekonomi bakanlıklarının da el değiştirebileceği, yeni genel başkan ve Başbakan adayının kabine içinden olması durumunda bazı kaymaların da yaşanacağına dikkat çekiliyor.
Adalet Bakanı Bozdağ'ın farklı bir görev üstlenmesi halinde bu göreve gelebilecek isimler arasında TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Şentop'ın adı da dillendiriliyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nda da değişikliğe gidilebileceği öne sürülürken, Ramazanoğlu'nun yerine gelebilecek isimler arasında, Öznur Çalık'ın adı telaffuz ediliyor.
Yeni bakanlarla birlikte, ağırlıklı olarak eski milletvekillerinin oturtulduğu bakan yardımcılıklarında da kısmi değişiklik yaşanabileceği söyleniyor.