GÜNDEM
AK Parti dokunulmazlığı tek başına kaldırabilecek
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun bütçe görüşmeleri sonrasında dokunulmazlık fezlekelerinin gündeme alınacağı açıklamasının ardından gözler Meclis'e çevrildi. HDP milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılması için MHP'den destek alan AK Parti, tek başına da dokunulmazlıkları kaldırabilecek sandalye sayısına sahip bulunuyor. Bu nedenle, getirilen fezlekelerde dokunulmazlıkların kaldırılmasına kesin gözüyle bakılıyor. HDP milletvekilleri hakkında, özerklik, taziye çadırı ziyareti gibi konularla ilgili hazırlanan fezlekelerde dokunulmazlıkların kaldırılmasını isteyen AK Parti'nin prosedürü, bütçe sonrası işletmeye başlaması bekleniyor.
TUTUKLU YARGILAMA
Dokunulmazlığı kaldırılırsa, milletvekili hakkındaki suçlamadan dolayı yargılanabilecek. Ancak "tutuklu" yargılanması konusu Anayasa'daki hükümlere bakıldığında tartışmalı. Anayasa'da ilgili bölüm, milletvekilinin Meclis kararı olmadıkça tutuklanamayacağını hükme bağlıyor. Bir yoruma göre; tutuklu yargılanma için, dokunulmazlıklarının kaldırılması sonrası Genel Kurul'da ayrı bir karar alınması gerekiyor. İkinci yoruma göre ise dokunulmazlığı kaldırılan vekiller tutuklu yargılanabilir. Milletvekilliğinin düşmesi için ise milletvekili seçilmeye engel bir suçtan hüküm giyen vekil hakkındaki kesinleşmiş kararın Genel Kurul'da okunması gerekiyor. TBMM Başkanlığı, isterse kararı yasama döneminin sonuna kadar okutmuyor.
MAYIS'TA TAMAMLANACAK
Dokunulmazlıkların kaldırılmasında prosedür şöyle:
Savcılıklardan sırayla Adalet Bakanlığı, Başbakanlık ve TBMM'ye ulaşan fezlekeler Anayasa Komisyonu'na havale edilecek.
Anayasa Komisyonu Başkanı, Anayasa ve Adalet Komisyonu üyelerinden oluşan Karma Komisyonu toplayacak, fezlekelerin gündeme alınması tartışılacak.
HDP tüm dokunulmazlık dosyalarının getirilmesini istediği için Karma Komisyon'da "tüm fezlekeler mi, bazı fezlekeler mi gündeme alınmalı" tartışması yaşanacak. Komisyon, gündemine aldığı fezlekeleri incelemek üzere 5 üyeden oluşan hazırlık komisyonu kuracak.
Hazırlık komisyonu hakkında suçlama olan milletvekiline ilişkin dosyayı inceleyecek ve gerekli görürse milletvekilini dinleyecek.
Hazırlık komisyonu raporunu en geç bir ayda verecek. Bu rapor, Karma Komisyon'da bir ay içerisinde görüşülerek sonuçlandırılacak. Böylece, fezlekelerin Meclis'e geliş sırasına göre şekillenecek sürecin mayıs ayında noktalanması bekleniyor.
Karma Komisyon, dokunulmazlığın kaldırılması veya kovuşturmanın milletvekilliği veya bakanlık sıfatının sona ermesine kadar ertelenmesi kararını verecek.
Karma Komisyon raporu, kovuşturmanın ertelenmesi şeklinde olursa Genel Kurul'da okunacak, ilgili vekil itiraz etmezse görüşülmeyecek.
Rapor, dokunulmazlığın kaldırılması şeklinde olursa Genel Kurul'da görüşülecek. İlgili vekil Genel Kurul'da da kendini savunabilecek. Dokunulmazlığının kaldırılmasını üyenin bizzat istemesi yeterli olmuyor.
Oylamada ise nitelikli çoğunluk gerekmiyor. Yani 317 sandalyesi bulunan AK Parti tek başına da dokunulmazlığı kaldırabilecek. MHP'nin açık destek verdiği oylamadan dokunulmazlığın kaldırılması kararı çıkmasına kesin gözüyle bakılıyor.