EĞİTİM
Afla döndüler ama 40 yaşa takıldılar
Başörtüsü sorunu nedeniyle üniversite eğitimlerini yarıda bırakan öğrenciler afla okullarına geri döndüler. Hayallerindeki mesleğe kavuşmak için kendilerinden yaşça küçük öğrencilerle derslere girdiler, sınavlarını başarıyla verdiler. Tüm bu uğraşlardan sonra tam mezun olup, işlerine başlayacakken bu kez karşılarına yaş engeli çıktı. Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'nin 6'ncı maddesine göre öğretmenliğe ilk defa atanacakların 40 yaşından gün almamış olması gerekiyor. Eğitimlerine yaklaşık on ya da on beş yıl ara veren mağdur öğrenciler bu madde yüzünden, KPSS'de iyi bir puan alsalar bile öğretmen olarak atanamıyorlar. Konuyla ilgili seslerini duyurmak için bir araya gelen öğretmen adayları, Memur-Sen, Eğitim Bir-Sen'e dilekçe göndererek mağduriyetlerinin bir an önce giderilmesini talep ediyorlar.
ON BEŞ SENE BEKLEDİM
Konuyla ilgili gerekli mercilerle görüşen ve Gaziantep'te yaşayan Fatma Sohbet, 1998 yılında İnönü Üniversitesi'nde başörtüsü yasağı ile eğitimin yarıda bırakan isimlerden biri. Sohbet, 2011 yılında af ve başörtüsüne özgürlük sonucunda okuluna döndü. Aradan geçen bu on beş senelik süreçte kaldığı yerden eğitimine devam eden Sohbet, 'Aradan geçen yıllar bizleri kırk yaşın eşiğine getirdi. Şimdi mağduriyetimiz atanamayacak olma haksızlığı ile devam ediyor' dedi. Kırk yaşından sonra öğretmen olmanın zor olduğunu söyleyenlere ise Sohbet şu sözlerle cevap verdi: 'Biz senelerce öğretmen olmak için bekledik. Eğer kadromuzu alıp atanırsak, görevimizi de en iyi şekilde yerine getireceğiz.'
Yaş haddi meselesi mahkemeye taşındı
Gülhan Cengil ise yaş haddi meselesini beş ay önce mahkemeye taşıyan bir isim. İnönü Üniversitesi'nden 2 ay sonra mezun olacak olan Cengil 'KPSS'ye bile hazırlanamıyorum. Ben bu okulu çok zorluklarla okudum. 3 çocuğum var, geçen yıl hamile halimle derslere gittim. Yeter ki okulum bitsin diyordum. Okulum bitti bu kez de yaş haddi nedeniyle mağdur olduk' şeklinde konuştu. Uzun yıllar af için mücadele eden, af geldi rahatladık derken farklı sıkıntılarla karşı karşıya kalan Cengil'in davası şu an Yargıtay'da. Ayrıca Kemal Gürüz'e de dava açan öğretmen adayı, davadan gelecek sonuca göre hayatını yeniden şekillendireceğini söyledi.
BİZLER İÇİN GEREKLİ DÜZENLEME YAPILMALI
Münevver Şanverdi de 1998'de Mustafa Kemal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği bölümünde okurken baskılar yüzünden eğitimini yarıda bıraktı. Aftan faydalanarak okula dönen Şanverdi, mezun olduktan sonra memuriyet için şart koşulan kırk yaş engeliyle karşı karşıya. Şanverdi 'Henüz heba edilmiş on beş yılımın hesabını soramadan, yeni bir mağduriyete düşürülüyoruz. Bu konuyla ilgili gerekli çalışma ve düzenlemelerin ilgili makamlarca acilen yapılmasını istiyoruz' dedi.