EĞİTİM
Açıköğretimden Bütünleme Cevabı
Açık öğretim fakültesine yaptığım;
Açıköğretim Sisteminde YÖK kararına rağmen Bütünleme sınavı neden uygulanmamaktadır?
YÖK'ün,22.06.2012 tarih ve 027380 sayılı kararı Açık Öğretimi kapsamamakta mıdır?
Hukuki dayanağının bildirilmesini ve bilgilendirilmemi arz ederim....
Başvuruya verilen cevabı kamu oyu ile paylaşıyorum.
Cevapta YÖKün bütünleme kararına değinilmemiş olup takvim sıkışıklığının gerekçe olarak gösterilmesi çok da mantıklı görülmemektedir.
İşte o cevap;
Sayın Öğrencimiz,
Açıköğretim, İktisat, İşletme Fakültelerinin yıllık sistemde öğretim yapılan bölüm ve programların tamamı 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunun değişik 44. maddesi gereğince 2012-2013 öğretim yılında dönemlik-kredili sisteme geçirilmiştir.
Dönemlik-kredili sistemde öğretim yapılan bölüm ve programların tabi olduğu Anadolu Üniversitesi Açıköğretim, İktisat, İşletme Fakülteleri Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 8-1 maddesinde Bir dönemde her ders için en az bir ara sınav ve dönem sonu sınavı gözetimli olarak yüz yüze ve/veya çevrimiçi yapılır denilmektedir.
*Açıköğretim'de bütünleme feryadı
Açıköğretim İktisat, İşletme Fakültelerinde güz döneminde güz dönemi ara sınavı ve dönem sonu sınavı, bahar döneminde bahar dönemi ara sınavı ve dönem sonu sınavı olmak üzere ilgili öğretim dönemlerinde kaydını yenileten öğrencilere dört sınav yapılmaktadır.
Öğrenci sayısı açısından Dünyanın en büyük üniversiteleri arasında yer alan üniversitemizin, tüm öğrencilerine kayıt, öğrenci ve sınav hizmetlerini zamanında ve eksiksiz sunabilmesi, sistemin sürdürülebilirliği ve güvenirliği açısından en önem verdiğimiz konudur. Üniversitemiz açıköğretim sisteminde 3 yıldır sürdürdüğü dönemlik-kredili sisteme geçiş sürecini tamamlamıştır. 2012-2013 öğretim yılında tüm programlarımız dönemlik-kredili sistem içerisinde eğitim-öğretim vermektedir. Bu sayede hem ulusal hem de uluslararası anlamda yükseköğrenime tam bir eklemlenme sağlanmış olacaktır.
Bunun yanında açıköğretim sistemimizin organizasyonel yapısı, öğretim ortamları, basılı materyalleri gibi tüm süreçleriyle yaşadığı değişim, diğer tüm eğitim kurumları açısından örnek alınacaktır. Ancak dönemlik sistem uygulamasında, yasalarla çizilen öğretim zamanları ve bir milyonun üzerindeki öğrencimizin kayıt ve sınav organizasyonları daha kısıtlı bir takvimle çalışılmasını zorunlu hale getirmektedir. Bu takvim içerisine bütünleme sınavlarının eklenmesi mümkün olmamaktadır. Bunun yanında bütünleme sınavı uygulamasının sistemdeki ders geçme, uyarı ve tekrar durumları gibi başarı süreçlerini de olumsuz etkilediği ve öğrencilerimizin bütünleme sınavları ile aslında dezavantajlı duruma geldikleri yaptığımız ayrıntılı çalışmalarda görülmüştür. Bu açıdan bu öğretim yılından itibaren açıköğretim sisteminde bütünleme sınavı uygulanmayacaktır.
Ders, sınıf geçme ve değerlendirme sistemimiz incelendiğinde bu durum açıkça görülecektir.
Bilgilerinizi rica eder, başarılar dileriz.