EĞİTİM
79 okul türü 9'a düştü
MEB'in kalkınma planları ve hükümet programlarını dikkate alarak, ortaöğretimde okul çeşitliliği yerine program çeşitliliğini esas alan bir yapıya geçirilmesi yönündeki çalışmaları, 2005-2006 eğitim öğretim yılında başladı. Bu kapsamda, Bakanlık tarafından 2008'de yayımlanan genelgede, 79 okul türü bulunduğu belirtildi. MEB, okul türlerinin azaltılması kapsamında liselerin Anadolu liselerine dönüştürülmesi çalışmalarını, 2010'da yayımladığı genelgeyle daha da hızlandırdı.
Bakanlık, bu doğrultuda geçen yıl Ortaöğretim Genel Müdürlüğü'ne bağlı olarak faaliyetini sürdüren genel liselerin Anadolu liselerine dönüştürülmesi sürecini tamamladı.
Genel liseler Anadolu liselerine dönüşürken, güzel sanatlar ve spor liseleri de ayrılarak, Anadolu güzel sanatlar liseleri" ile "spor liseleri" olarak yeniden düzenlendi. Şu anda Ortaöğretim Genel Müdürlüğü'ne bağlı Anadolu, fen, sosyal bilimler, Anadolu öğretmen liseleri, güzel sanatlar ve spor liseleri olmak üzere 6 lise türü bulunuyor.
MEB, bu yıl da ilk olarak Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Genel Müdürlüğüne bağlı liselerin Anadolu liselerine dönüştürme işlemlerini tamamladı. İlgili genel müdürlüğe bağlı faaliyet gösteren 22 okul türü 2'ye düşürülerek, "Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi" ile "Çok Programlı Anadolu Lisesi" adı altında yeniden yapılandırıldı.
Bakanlık, son olarak da Din Eğitimi Genel Müdürlüğüne bağlı Anadolu imam hatip lisesi ve imam hatip liselerini tek bir isimle birleştirerek Anadolu imam hatip lisesine dönüştürdü.
Uygulamaya kademeli geçilecek
MEB, bu çalışmalarla, 2008'de 79 olan ortaöğretimdeki okul türü sayısını 9'a düşürmüş oldu. Uygulamaya 2014-2015 eğitim-öğretim yılından itibaren 9. sınıflardan başlamak üzere kademeli olarak geçilecek. Düzenlemelerin hayata geçirilmesiyle Ortaöğretim Genel Müdürlüğüne bağlı 6, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğüne bağlı 2 ve Din Öğretimi Genel Müdürlüğüne bağlı ise 1 lise türü bulunacak. Örgün öğretimdeki bu liselerin haricinde, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı bir de açık öğretim lisesi bulunuyor.
Düzenlemelere ilişkin gerekli işlemler Bakanlığın ilgili birimleri ve valiliklerce yürütülecek ve ortaöğretim kurumlarının tabelaları "Milli Eğitim Bakanlığı Kurum Tanıtım Yönetmeliği"ne ve ilgili birimlerce hazırlanacak.
Bu okullara yerleştirmeler, 2014 Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Uygulaması Tercih ve Yerleştirme e-Kılavuzu doğrultusunda yapılacak.