GÜNDEM
7 Bölgeyi Kalkındıracak Proje
TÜRK bilişim sektöründe yeni bir çağ açması beklenen ve startını Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın verdiği Fırsatları Artarma ve Teknolojiyi İyileştirme Projesinde (F@TİH) ihale tarihi yaklaşıyor. 27 Mayısta ihaleye çıkacak olan Türkiye, 11 milyon tablet alacak ve daha sonraki her yıl 2 milyon tablet alma garantisi verecek. Ancak bu ihale sadece okullarda tabletli eğitime geçişle sınırlı değil. Türkiyeye birçok yönden getiri sağlayacak. Türkiye teknoloji üssü haline gelecek, ihaleyi alan firma da satış rakamlarını büyük bir oranda artırarak dünya tablet liginde birinci sıraya yerleşecek. Milli Eğitim Bakanlığı, yaklaşık 11 milyon adetlik ilk paket için toplam 6 milyar 600 milyon TL bütçe ayırdı.
7 bölgeyi de kalkındıracak
İhaleye girecek olan isteklilerin 7 coğrafi bölgede servis istasyonları bulunduracaklarına dair taahhütnameyi teklifleri ile birlikte verecek. Sözleşmenin imzalanmasını izleyen 1 (bir) ay içinde ise kendilerine ait servis listesini veya noter tasdikli suretini veya anlaşmalı oldukları firmalara ait 7 coğrafi bölgede bulunacak servis istasyonlarına ait servis listesini veya noter tasdikli suretini idareye verecek. Bu ihalede ekonomik açıdan en avantajlı teklif fiyatı sadece en düşük fiyat esas alınarak belirlenecek. Öte yandan isteklilerin 350 milyon liradan az olmamak üzere bankalar nezdindeki kullanılmamış nakdi veya gayri nakdi kredisi ya da üzerinde kısıtlama bulunmayan mevduatını gösteren banka referans mektubu sunması zorunlu.
BU PROJE SADECE TABLET DAĞITMA PROJESİ DEĞİL
-ŞİMDİDEN 700 BİN TL KAZANDIRDI
F@TİH projesi kapsamındaki 11 milyon tablet için dev bilişim firmaları ihale dosyası aldı. Apple, Samsung, Vestel, Arçelik, General Mobile, Intel ve Çinli bir bilişim firması ihalede kozlarını paylaşacak. Bu firmalar ihale şartnamesini alarak Türkiye ekonomisine şimdiden 700 bin TL katkı sağladı.
-TEKNOLOJİ ÜSSÜ OLACAK
İhale şartnamesine göre ihaleyi kazanan firma üretimini Türkiyede yapmak zorunda. Yani firma 11 milyon tableti Türkiyede üreteceği gibi dünyaya da Türkiyeden ihraç edecek. Böylece Türkiyede tablete bağlı olarak yedek parça ve yazılım sektörü de birbiriyle yarışacak. Ayrıca ihaleyi alan firmanın fabrikasını Türkiyeye taşıması sayesinde Türkiyenin ödeyeceği para ülke içinde kalacak.
-400 BİN KİŞİYE İŞ KAPISI
F@TİHin bir etkisi de istihdama olacak. Şu anda bilişim sektöründe 130 bin işçi çalışırken tablet üretimine geçilmesiyle sektörde yaklaşık 400 bin kişiye istihdam kapısı açılacak. Bu oranlar işsizlik rakamlarına da yansıyacak.
-CARİ AÇIĞI KAPATACAK
Türkiye bu ihale sayesinde yakın zamanda teknoloji merkezi olacak. Türkiyenin projeyle, dünyaya en çok tablet ihraç eden ülke konumuna yükselmesi bekleniyor. Diğer tablet üreticileri Türkiyedeki gelişmiş bilişim sektörüyle işbirliği yaparak Türkiyeye döviz rezervi getirecek. Bunun da Türkiyenin cari açığına olumlu yansıması bekleniyor.