EĞİTİM
55 Bin Öğretmen Aylık 300TL'ye çalışıyor!
Türkiye'de görev yapan yaklaşık 900 bin öğretmenin 55 binini ücretli öğretmenler oluşturuyor. Öğretmen sayısının yeterli olmadığı durumlarda Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), bu açığı ücretli öğretmenlerle tamamlıyor.
Haftada en fazla 40 saatlik ders alabilen ve aylık maaşları 300 TL ile 1.452 TL aralığında değişen ücretli öğretmenlerin çoğunluğu eğitim fakültesi mezunu değil, üstelik peda-gojik formasyonları da bulunmuyor. Milliyet gazetesinin haberine göre, aralarında veterinerlik, arkeoloji, ziraat mühendisliği, su ürünleri gibi öğretmenlik mesleğiyle ilgili olmayan farklı bölümlerden mezun olanlar hatta iki yıllık bölüm mezunları da bulunuyor. MEB'in verdiği bilgilere göre en çok ücretli öğretmen sınıf öğretmenliğinde yer alıyor.
TÜM TARAFLAR MAĞDUR
Bu duruma isyan eden atanamayan öğretmenler, "2015 Şubat Ataması Platformu" adlı bir platform oluşturdular. Ücretli öğretmenlik uygulaması nedeniyle yeterince kadro açılmadığı için mağdur olduklarını dile getiren öğretmen adayları, MEB'in Şubat 2015'te yeni bir atama yapmasını istiyorlar.
"Ücretli Öğretmenliğe Dur de! Çocuğunun geleceğine sahip çık!" sloganıyla bir veli biliçlendirme kampanyası da başlatan platform üyeleri, ücretli öğretmenlik uygulamasının öğrencinin eğitiminde olumsuz etki yaptığına dikkat çekerek, velileri MEB'in 147 numaralı hattını, il ve ilçe müdürlükle-rini arayarak, kadrolu öğretmen isteme-leri yönünde bilinçlendirmeye çalışıyorlar.
Ücretli öğretmenler de uygulamadan çok memnun değiller. Çünkü ders başına 9.08 TL gibi çok cüzi bir ücret alıyorlar. Ancak başka iş bulamadıkları için bu rakama razı oluyorlar. Eğitim fakültesi dekanları, sendikalar, veliler, öğrenciler olmak üzere tüm taraflar bu uygulamadan şikayetçiler. İşte o görüşler:
'BİLİMSEL GEREKÇESİ YOK'
Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dekara Prof. Dr. Ayşe Çakır İlhan: Öğretmenlik, nitelikleri kanunla tanımlanmış profesyonel bir meslektir. Nasıl ki hukuk fakültesi mezunu olmadan avukat olunamayacağı gibi eğitim fakültesini bitirmeden, pedagojik formasyon almadan öğretmen olunamaz. Ücretli öğretmenlik, bilime göre yanlış bir uygulama. Türkiye genelinde yetişmiş insan varken MEB'in onları değil de başkalarını ataması çok yanlış diye düşünüyorum. İnsanları boğaz tokluğuna çalıştırmak tamamen günü kurtarmak ve yalnızca oradaki çocuğu oyalamaktır. Arada öğretmenin bir mazereti olabilir, geçici bir süre için öğretmenler ücretli çalıştırılabilir. Ancak bu durumda MEB, kendi merkez teşkilatında çalışan öğretmenleri görevlendirebilir. Ya da şu anda atama bekleyen öğretmenler ders verebilir. Her ilde yüzlerce atama bekleyen öğretmen var. Ücretli öğretmenlik uygulamasına velilerin is-yan etmesi lazım. Çocuğunu pedagojik formasyon almamış ya da eğitim fakültesinden mezun olmamış birine nasıl emanet edecekler?
"ŞUBATTA ATAMA YAPILMALI"
Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk: Türkiye'de geçen yıl 64 bin ücretli öğretmen görev yaptı. Bu yıl sayı 50-60 bin aralığında. Sınıf öğretmenliğinden matematik öğretmenliğine kadar her branşta ücretli öğretmenler görev yapıyor. TEOG kapsamında çocuklar din kültürü ve ahlak bilgisi, yabancı dil, fen ve teknoloji, TC inkılap tarihi ve Atatürkçülük, matematik ve Türkçe olmak üzere altı dersten sınava girdiği için MEB, en çok bu alanlarda öğretmen ihtiyacını giderme yolunu seçiyor. Ancak bu branşlarda öğretmen açığı hala giderilmiş değil.
Bölgesel olarak bazı yerlerde sınıf öğretmeni açığı var. Sınıf öğretmeni olmadan eğitim öğretim olmaz. Bizim hesaplarımıza göre norm kadro değerlendirildiğinde 126 bin civarında öğretmen açığı bulunuyor. OECD ülkelerinin ortalamasına göre de 200 binin üzerinde öğretmen açığı var. Bugün ücretli öğretmenler, ders saati başına 9 TL alıyor.
Türkiye'nin bazı bölgelerinde eğitim fakültesi mezunu ya da üniversite mezunları olmadığı için 2 yıllık meslek yüksek okulu mezunlarıyla dersler işleniyor. Tamamen pedagojik formasyondan uzak, branşla ilgisi olmayanlar, derslere girebiliyorlar. Veterinerlik, ziraat mühendisliği gibi bölümlerden mezun olanlar ücretli öğretmenlik yapabiliyor. Bu uygulamayla sağlıklı bir eğitim mümkün olmaz. Türkiye'de 300 bin atama bekleyen öğretmen var. Şubat 2015'te bir atama yapılmalı.