GÜNDEM
28 Şubatta kapatılan 21 vakıf için vize!
Başbakan Yardımcısı Arınç, 1990dan sonra kapatılan 21 vakfın açılabileceğini ve mallarının iade edileceğini söyledi. Gayrimenkulü olan 7 vakfa 187 taşınmaz iade edilecek.
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, 1990dan bu güne kadar dağılmasına veya dağıtılmasına karar verilmiş tüm vakıfların yeniden açılacağını söyledi. TBMM Tören Salonunda Vakıf Haftasının açılışında konuşan Arınç, Kurucuları sembolik bir katılımla bu vakıfları tekrar kurabilecekler. Bu vakıfların geçmişte ellerinden alınan Vakıflar Genel Müdürlüğünün idaresine verilen tüm gayrimenkullerini kendilerine iade edeceğiz dedi. Arınç azınlık vakıflarına iadelerin haklı ve doğru olduğunu belirtirken Bizim için de Türkiyenin geçirdiği zorlu süreçlerde mahkeme kararlarıyla kapatılmış vakıfların yeniden hayat bulmasını temin etmek de öylesine büyük bir mesuliyetti diye konuştu.
Ruhban Okulu kapsam dışı bırakıldı
Biz hepsinin açılmasına ve yeniden kanunlar çerçevesinde faaliyette bulunmasına izin ve imkan vereceğiz diyen Arınç, Heybeliada Ruhban Okulunun bu kapsamın dışında kaldığını belirtti.
Dağıtılan vakıfların büyük kısmı 28 Şubatta irticai faaliyet gösterdikleri gerekçesiyle mahkeme kararıyla kapatıldı. Malları VGMye devrolan vakıfların bazı yöneticileri tutuklanıp hapis cezası aldı.
İşte açılacak vakıfların listesi
Milli Gençlik Vakfı, Zöhre Ana Ali Vakfı, Zehra Vakfı, Dünya Spastik ve Ortopedik Özürlüler Vakfı, Sosyal Hizmet Vakfı, Sahabe Eğitim ve Kültür Vakfı, Polatlı Eğitim, Kültür ve Dayanışma Vakfı, İslami Dayanışma Vakfı, Gebze Hizmet Vakfı, Davet Eğitim, Kültür ve Kardeşlik Vakfı, Hak-Yol Vakfı, Akabe Vakfı, Vahdet Dostluk ve Eğitim Vakfı gibi 21 tane kapatılan vakıf bulunuyor.
MGVnin 156, Zehranın 21 taşınmazı var
Vakıflara ait gayrimenkuller ise şöyle: Milli Gençlik Vakfı 156 taşınmaz, Zehra Eğitim Vakfı 21 taşınmaz, Zöhre Ana Ali Vakfı 4 taşınmaz, Polatlı Eğitim ve Kültür Vakfı 1 taşınmaz, Gebze Hizmet Vakfı 4 taşınmaz, İslami Dayanışma Vakfı 1 taşınmaz.
Başkanını Hizbullah öldürdü
Zehra Vakfının Başkanı İzzettin Yıldırım (üstte), 1999da Hizbullah tarafından kaçırılarak öldürülmüş, ardından da vakıf kapatılmıştı. Beş ildeki taşınmazlarına el koyulan vakfın yöneticileri halen AİHMde haklarını arıyor.
En büyüğü Milli Gençlik Vakfı
28 Şubatta kapatılan en büyük vakıf Necmettin Erbakanın 1975te kurduğu Milli Gençlik Vakfıydı. MGV kapatıldığında 875 şubesi, 150 yurdu, 2 çocuk yuvası ve 350 bin üyesi vardı.
Alevi vakfı da kapatıldı
Alevi vakfı Zöhre Ana Ali Vakfı Başkanı Süheyla Gülen (sağda) , dolandırıcılık ve tekke ve zaviyeleri men kanuna muhalefet ettiği gerekçesiyle 1 yıl hapis yatmıştı.