EĞİTİM
270 kişilik okula 1360 öğrenci yerleştirdi
Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş, (TEOG) sistemi kapsamında lise yerleştirmelerinde yaşanan skandallar bitmiyor. İstemediği halde evlerinden kilometrelerce uzaklıktaki okullara ya da tercih etmediği halde imam hatip liselerine yerleştirilen öğrencilerin mağduriyeti henüz giderilmiş değil.
Diyarbakır’da Bağcılar Mahallesi’nde bu yıl açılan, 270 öğrenci kapasiteli Necip Fazıl Kısakürek Anadolu Lisesi’ne, TEOG sonuçları doğrultusunda 1360 öğrenci atanınca öğrenci ve veliler durumu protesto etti.
Okulların açılmasından beri Kürtçe eğitimin engellenmesine yönelik okul boykotu ve Kobane’ye yönelik saldırılara karşı yapılan protesto eylemlerinden dolayı eğitime ara verildiği için hissedilmeyen bu durum, dün öğrencilerin okula gitmesiyle krize dönüştü.
Çevre ilçelerden TEOG sistemiyle yerleştirilen öğrenciler, okul müdürü tarafından kapasitenin hazır olmamasından dolayı geri çevrildi. Bu yanıt üzerine okul önüne gelen öğrenci ve veliler, okul yönetimi ve Milli Eğitim Müdürlüğü’nü protesto etti.
‘BİZİ OLUMSUZ ETKİLİYOR’
Kendisiyle görüşmek isteyen velileri geri çeviren okul müdürünün, velileri dağıtmak için polisi çağırmakla tehdit ettiği öğrenildi.
Okul öğrencilerden Zehra Ayşin, zor şartlarda çalışıp bu okulu kazandığını belirterek, bir aydır bir türlü ders başı yapamadıklarını söyledi.
Üniversiteye hazırlandığını kaydeden Ayşin, “Bu durum bizi olumsuz etkiliyor. Bu şartlarda üniversiteye nasıl hazırlanacağız” dedi.
‘BİR AN ÖNCE ÇÖZÜM BULUNSUN’
Velilerden Şeref Demir de çocuklarının bir aydır eğitim ve öğretiminin aksadığını söyleyerek tepki gösterdi. Demir, “Bu okul bir ay önce açıldı. Milli Eğitim Müdürlüğü üç ay tatil sürecinde ne yaptı? Neden, bu okulu faal hale getirmediler? Okulda öğretmen yok. Öğrenciler ders başı yapamıyorlar.
Okulun sıraları bile daha yeni geliyor. Şimdi de ‘Gidin çarşamba günü gelin’ diyorlar. Mağduruz, bir an önce bu duruma çözüm bulunsun” diye konuştu. Bir süre tepkilerini sürdüren öğrenci ve velileri, daha sonra okul önünden ayrıldı. Birgün