EĞİTİM
21. Yüzyılın öğretmeni nasıl olmalı?
Eğitimin mihenk taşı olan öğretmenler, Özel Tarsus SEV Okullarının düzenlediği sempozyumda bir araya geldi.
II. Öğretmenler Sempozyumu, onlarca öğretmeni Tarsus’ta buluşturdu.
Geleceğimizin mimarı öğretmenler, sempozyumda Türkiye’de eğitim kalitesini artırmanın yollarını tartışarak, 21. yüzyılın öğretmeni nasıl olmalı sorusuna yanıt aradı.
Sempozyuma katılan Dr. Özgür Bolat, “21. yüzyılın öğretmeni, 1. yüzyılın öğretmeni gibi olmalı” dedi.
Toplam 180 eğitimcinin katıldığı sempozyumda, İngilizce ve Türkçe olarak 46 sunum gerçekleştirildi.
ORTAK ÖZELLİĞİMİZ, ÖĞRENCİLERİMİZ”
Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Özel Tarsus SEV Ortaokulu Müdürü Pelin Çağlayan; bu yıl ikincisini düzenledikleri Öğretmenler Sempozyumu’nda 180 eğitimciyi Tarsus’ta buluşturmaktan gurur duyduklarını ifade etti: “Farklı okullardan, şehirlerden ve branşlardan geliyor olsak da bizi birbirimize bağlayan, hepimizi heyecanlandıran, çok önemli bir ortak özelliğimiz var; öğrencilerimiz! Eğitim ve öğretim kalitesinin artırılmasına katkıda bulunabilmek amacıyla bu platformda kalplerimiz bir atıyor.”
ÖĞRETMEN ÖĞRENMEYİ ÖĞRETMELİ”
Sempozyuma konuşmacı olarak katılan Eğitim Danışmanı Dr. Özgür Bolat ise “21. Yüzyılın öğretmeni nasıl olmalı?” sorusuna şu yanıtı verdi:
“Aslında 21. yüzyılın öğretmeni; 1. yüzyılın öğretmeni, Milattan Önce yaşamış ünlü düşünür Socrates gibi ya da 40 bin yıl önceki insanlık gibi olmalı. O zaman bu şekilde okullar yoktu ama insanlar düşünüyor ve tartışıyordu. Milattan Önce yaşamış olan Socrates, sadece yürüyerek ders anlatıyordu ve sadece doğru sorular soruyordu. İnsanları düşünme sürecine davet ediyordu. Şimdiki gibi kuru anlatımlar, ezber sorular yoktu. 21. yüzyıl öğretmeni; her şeyden önce çocuğa öğrenmeyi öğretmeli. Çocuğu başkalarıyla kıyaslayıp rekabetçi bir bakış açısıyla değerlendirmek yerine, çocuğu sadece kendisiyle karşılaştırmalı, onu olduğu gibi değerlendirmeli. Çocuğu kontrol etmek yerine, ona özerklik vermeli. Bilgi aktarımlı bir pedagojiden, öğrenmeye dayalı pedagojiye geçmeli.”
Eğitimin pahalı olduğunu düşünüyorsanız, Cehaletin bedelini hesaplayın. (Sokrates)
sözcü