EĞİTİM
2014 Yeni ALES Sisteminin Çarpıcı Gerçekleri
Akademikpersonel.org’un Yeni Sistem ALES’e Giren Kişiler Üzerinde Gerçekleştirdiği Araştırma Sonuçlandı. 1852 Kişinin Katılmış Olduğu Anketin Sonuçları Bazı Çarpıcı Gerçekleri Ortaya Koydu.
“Akademisyen olmaya giden yolda” siz değerli ziyaretçilerine aktif forumu ve zengin içeriğiyle yol gösterme ve yardımcı olmayı kendisine amaç edinmiş olan Akademikpersonel.org, sınav sonrasında yaptığı sınav değerlendirme raporlarından 2014 Ales İlkbahar raporunu yayınladı.
Bilindiği üzere 2014 senesi ilkbahar döneminde gerçekleştirilen Ales ile yeni bir Ales sistemine merhaba denilmiş oldu. Ancak, sınav süresinin 150 dakika, soru sayısının ise 120 olarak belirlenmiş olduğu bu yeni sistem, sınava katılanlar tarafından çok da hoş karşılanmamış gibi gözüküyor.
Akademikpersonel.org’un gerçekleştirmiş olduğu Ales’in nabzını ölçen araştırmada sormuş olduğu temel sorular ve cevapları şu şekilde:
1- Ales’in Yeni Sistemindeki Soru Miktarını Nasıl Değerlendiriyorsunuz?
Ankete katılanların büyük bir çoğunluğu (1250), Ales’in soru miktarından şikayetçi değil ve sınavda “olması gerektiği kadar soru olduğunu” düşünmekte. Ancak, 512 Kişi soru miktarının gereğinden daha fazla olduğunu ifade etmekte. Oransal olarak bakacak olursak, araştırmaya katılanların sadece %28′i soru sayısının fazlalığından şikayetçi. Özetleyecek olursak, yeni Ales sistemi katılımcılara göre soru sayısı bakımından geçer bir not almış gibi gözüküyor.
2- Sınav Süresi Sizce Yeterli miydi?
Ales’in önceki versiyonlarından da hatırlanacağı üzere Ales zamanla yarışılan bir sınav. Bu bakımdan sınava girenlerden zamanın yeterli olmadığı gibi duyumlar almak Ales için gayet normal bir durum. Yeni Ales sistemine bakacak olursak, yeni sistem de süre açısından benzer tepkileri çekmiş gözüküyor. Anketimize katılanlardan 1561 kişi Ales’in süresinin yeterli olmadığını belirterek sürenin daha uzun olmasını düşündüklerini belirtmekteler. Oransal olarak değerlendirmek gerekirse, araştırmamıza katılanların 84%’ü yeni Ales sisteminin de zaman açısından yeterli olmadığını düşünmekteler.
3- Yeni Ales Sistemini Önceki Ales’e Göre Nasıl Değerlendirirsiniz ?(Zorluk Durumuna Göre)
Yeni Ales sistemini 1852 kişilik katılımcı arasından 995 kişi daha zor olarak değerlendirmekteyken, sınavı önceki Ales ile aynı bulanlar ise 631 kişi. Sınavı kolay veya daha kolay bulanlar ise sadece toplamda 226 kişi. Katılımcılardan anlaşıldığı üzere, yeni Ales sınavı önceki Ales’e göre daha zor gibi gözükmekte. Nitekim, araştırmaya katılanların yarısından fazlası yeni Ales sisteminin daha zor olduğunu belirtmekte.
4- Yeni Ales Sistemini Önceki Ales’e Göre Nasıl Buldunuz? (İyi-Kötü)
Bir sınavın zor olması o sınavın kötü olacağı manasına gelmemektedir. Nitekim, Yeni Ales sistemi her ne kadar zor olarak algılanmış olsa da araştırmaya katılanların neredeyse yarısı (750) yeni sistemi “ne iyi ne de kötü” olarak değerlendirmişlerdir. Bunun yanı sıra, yeni sistemi iyi bulanların sayısı 478 kişi, kötü bulanların sayısı ise 524 kişidir. Başka bir ifadeyle, yeni sistem genel bir biçimde kötü olarak değerlendirilmiş olsa da sınavı beğenenlerin veya normal karşılayanların sayısı da azımsanmayacak kadar fazladır.
5- Sınav Beklentilerinize Göre Nasıl Geçti
Akademikpersonel.org’un anketine göre yeni sistem Ales’e girenlerin çoğunluğu sınavlarının kötü geçtiğini düşünmekteler. Rakamsal kırılımları verecek olursak, sınavının kötü veya çok kötü geçtiğini düşünen kişi sayısı 1408 iken; aksini iddia eden katılımcı sayısı ise sadece 444. Yani sınava girenlerin 76%’sına göre sınav kötü geçmiş durumda.
Editörden Notlar:
Bilimsel projeler ve çalışmalar uzun vadede gerçekleşen ve kişinin belkide aylarca konsantre olmasını gerektiren araştırmalardır. Yüksek lisans ve doktora ise, kişilerin işte bu bilimsel hayata adım attıkları, önemli temel basamakları oluşturmaktadır.
Bu bakımdan, Ales sınavının kısa zaman içerisinde, bir yarış psikolojisiyle yapılması bilim açısından bazı sıkıntılar bulundurmaktadır. Nitekim, Akademikpersonel.org’un yaklaşık 80.000 kişi tarafından görüntülenmiş ve hakkında yaklaşık 700 yorum yapılmış “11 Mayıs 2014 Ales İlkbahar Sınavını Tartışıyoruz“ adlı haberinde veForumunda bu konunun sıklıkla dile getirildiği görülmektedir.
Forum ve yorumlarda temel olarak şu düşüncelerin çokluğu göze çarpmaktadır:
“Akademik hayata geçiş için önemli sınavlardan birisi olan Ales, kişinin akademik becerisini ne derece ölçmektedir.”
“Zamanla yarışarak sorulara hızlı cevap verebilmek gerçekten bilim insanı olmak için gerekli olan bir özellik midir”
Elbette ki, bu soruların cevabını verebilmek çok da kolay değil. İşin aslı herkes tarafından kabul gören ve aynı oranda olumlu karşılanan bir sınav geliştirebilmek de neredeyse imkansıza yakın.
Bu bilinçle yapılan bu çalışma, toplum ve kamuoyuna yeni Ales sistemi hakkında genel bazı fikirler ve ipuçları vermeyi amaçlamakta. Ayrıca, toplamda 1852 kişiye ulaşılması, sonuçların Türkiye’ye genellenmesinde hiçbir sakınca olmadığı manasına gelmekte. Dolayısıyla, bu sonuçlar, ÖSYM için önemli bir done niteliğinde.
Saygılarımızla,
Akademikpersonel.org