EĞİTİM
2014- 2015 yenilikleri
2014-2015 eğitim öğretim yılında okul öncesinde 1 milyon 65 bin, ilkokulda 5 milyon 645 bin, ortaokulda 5 milyon 90 bin, lise ve meslek lisesinde 4 milyon 600 bin öğrenci eğitim alacak. İlkokul birinci sınıfa ise, 1 milyon 290 bin 770 öğrencinin kayıt yaptırması bekleniyor. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) da birtakım değişikliklerle yeni eğitim öğretim yılını karşılıyor. Bunlar arasında en dikkat çekeni ise, performans ödevlerinin kaldırılması, okulöncesi kurumlarda, ikili eğitime geçilmesi, seçmeli derslerin notla değerlendirilmesi oldu.
Yenilikler şöyle:
Okulöncesinde ikili eğitim ve çocuk kulüpleri: Tüm okul öncesi kurumlarda ikili eğitim yapılacak. Sınıf mevcutları 10’un altına düşerse, kapatılmayacak, diğer gruplara aktarılacak ya da yıl sonuna kadar bu sınıflarda eğitim öğretime devam edilecek.
Okulöncesi ve ilkokullarda kulüpler açılacak. Öğrencilerin güzel sanatlar, beden eğitimi ve spor gibi konularda yeteneklerinin desteklenmesi sağlanacak. Kulübe katılım maliyeti aylık 43 ile 86 TL arasında olacak.
Performans yerine derse katılım: Performans ödevleri yerine, öğrencinin derse katılım puanı etkili olacak.
Seçmeli derslere not: Seçmeli dersler, puanla değerlendirilecek. Böylelikle derslerin öğrencilerde bıraktığı etkinin objektif olarak değerlendirilmesi hedefleniyor.
Haftalık ders saati azaldı: 9 ve 10’uncu sınıflarda uygulanacak ders çizelgeleri Talim ve Terbiye Kurulu’nun kararıyla kabul edildi. Buna göre, genel liselerde haftalık ders saati sayısı 37’den 35’e indirildi.
Kaliteli ve ücretsiz olmalı
Ayla Göksel- Anne Çocuk Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı: Okul öncesi eğitimde ikili eğitim daha önce de ihtiyaçlar ve uygun koşullar doğrultusunda görülebiliyordu. Bu yıl zorunluluk haline dönüştürülen uygulamalar için MEB’in söylemi ilköğretime başlamadan her çocuğun okul öncesi eğitim almasını sağlamak ve 4-5 yaş grubunda yüzde 70 okullaşma hedefi doğrultusunda hareket etmek. Dikkat çekmemiz gereken şey bu uygulamanın “kaliteli okul öncesi” eğitim hedefi doğrultusunda ve ücretsiz olarak yapılması, eğitimin her kademesinde olduğu gibi kalite konusuna özen gösterilmesi. Okul öncesi eğitimde yalnızca yeterli kaliteye sahip uygulamalar, çocukların farklı ihtiyaçlarını karşılamada, temel alışkanlıklar kazandırmada etkili olabiliyor. Tabii ki çalışan anneler ikili eğitimden olumsuz etkilenecek. Bakanlık tarafından Çocuk Kulüpleri ile oluşturulacak çözümlerin yanı sıra kadın istihdamını desteklemek için diğer bakanlıklar ile (Aile ve Sosyal Politikalar ve Çalışma Bakanlığı gibi) eşgüdüm halinde daha farklı politikaların da oluşturulması gerekiyor.
Doğruyu yanlışı bilemiyoruz
Dr. M. Alper Dinçer Eğitim Reformu Girişimi-ERG Araştırma Koordinatörü: Yaptığımız pek çok araştırmada okulda müfredat dışı etkinlerin yapılmasının öğrencinin okul sevgisini ve aidiyetini yükselttiğini, öğrenci devamsızlığının gerilediğini görüyoruz. Bu nedenle çocuk kulüplerinin olumlu sonuçları olabilir. Ancak dershanelerin dönüştürüldüğü bir ortamda çocuk kulüpleri test çözme merkezlerine döner mi? Bu olası riskin Bakanlık tarafından yakından izlenmesi önem taşıyor. Liselerde haftalık ders saatleri son yıllarda birçok kez değiştirildi. Eğitim politikalarının izleme ve değerlendirmesi yapılmadığı için neleri neden doğru veya yanlış yaptığımızı öğrenemiyoruz. Önemli olan bu değişikliğin MEB tarafından izlenip değerlendirilmesi. 4+4+4’ün ilk uygulama yılını izlediğimiz raporda, saha araştırmalarımızda seçmeli ders uygulamasında not verilmediği için öğrenci ve öğretmenlerin bu derslere gerekli özeni göstermekte eksik kaldığını görmüştük. Bu derslere not verilecek olması öğrenci ve öğretmenleri bu dersleri daha ciddi almaya yönlendirebilir.
HÜRRİYET