EĞİTİM
2013 yılında eğitimde neler oldu?
2013 yılı çok hareketli bir o kadar da çabuk gelip geçti dersek yanılmış olmayız herhalde. Şöyle bir takvim yapraklarını geriye doğru çevirip baktığımızda 2013 yılı Ocak ayından 2013 yılı Aralık ayına kadar ülkemizin hep yüksek tempolu bir gündem takip ettiğine şahit oluyoruz.
2013 yılı Ocak ayında Ömer Dinçer Milli Eğitim Bakanlığı görevini Nabi Avcı’ya devretti. Eski Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer döneminde Milli Eğitim’de çok köklü değişiklikler yapıldı. Okullarda Kur’an-ı Kerim, Peygamberimizin hayatı, siyer gibi seçmeli derslerin getirilmesi unutulmayan icraatlerindendir. Fakat Ömer Dinçer birinci sınıfa başlama yaşı, öğretmenlerle ilişkilerinin negatif olması gibi durumlardan olumsuz bir hava ile karşı karşıya kalmıştı. Bu nedenlerden dolayı 25 Ocak 2013 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı’na Nabi Avcı atanmıştır. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı hâlen görevinin başındadır.
2013 yılında eğitim gündeminin en önemli konularından biri de liselere geçiş sisteminin değiştirilmesidir. 2013-2014 eğitim öğretim yılının başlaması ile en çok konuşulan konulardan biri de TEOG (Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavı)’dur. Önceden tek bir LGS ile belirlenen liselere geçiş, ortaokulların 8. sınıfına devam eden öğrencilerin birinci dönem ve ikinci dönem Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük, Yabancı Dil ile Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi derslerinde; bir dönemde iki sınav yapılan derslerin ilk sınavı, bir dönemde üç sınav yapılan derslerin ise ikinci sınavı merkezi sistem ortak sınav şeklinde uygulanması yöntemi ile gerçekleştirilmeye başlanmıştır. Süreç içerisinde üniversite sınavlarının da kaldırılması ve liselerdeki sınavların da merkezi sistem ile yapılması plânlanmaktadır.
Kamuda başörtüsü artık serbest. Eğitim-Bir Sen 18.03.2013 tarihinden itibaren kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan görevlilerin, kamuda kılık kıyafet serbestliği için sorun çözülene kadar devam edeceğini ilân ettiği “Sivil İtaatsizlik Eylemi”ni başlatmıştı. Bu eylem çerçevesinde 12 milyon 300 bin imza toplanarak gerekli makamlara ulaştırılmıştı. 08.10.2013 tarih ve 28789 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan “Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik” ile; 2/9/1925 tarihli ve 2413 sayılı yönetmelikte değişiklik yapılması ile kamuda başörtüsü yasağı son bulmuştur. Bu yeni yönetmelikle kadınların kamu kurum ve kuruluşlarında başörtülü çalışmalarında bir engel kalmamıştır.
Andımız kaldırıldı. Andımız ile ilgili olarak 27.08.2003 tarihli ve 25212 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nin 12’nci maddesi yürürlükten kaldırıldı.
Okullarda serbest kıyafet uygulaması. 2013 yılının en çok konuşulan konularından biri de okullarda serbest kıyafet uygulamasının yürürlüğe girmesidir. Kıyafet üreten kuruluşların tepkileri kamuoyunda çok da ciddi bir karşılık bulmamıştır. Fakat velilerin kıyafet özgürlüğüne tepkilerine MEB uzun süre kulak tıkayamamıştır. Bu nedenle yönetmelikte yapılan düzeltme ile okullar yapacakları anket sonucuna göre velilerin %51’inin isteği üzerine okullarında forma veya serbest kıyafet uygulamasını belirleyebilecektir. Yapılan anket sonuçlarına göre okullar 4 eğitim öğretim yılı kılık kıyafetlerini belirlemektedir.
Dershaneler kapanıyor. Eğitimde uzun süredir konuştuğumuz konuların başında kuşkusuz dershanelerin kapanması meselesi gelmektedir. Geçtiğimiz yıl yazı konularına baktığımızda bizim de en çok dershaneler konusunda yazı kaleme aldığımız görülmektedir. Hükümet dershaneleri kesin olarak kapatacağını dile getirmiştir. Fakat dershane kesiminden gelen güçlü muhalefet sonucu dershanelerin kapatılması olayı bir yıl ötelenmiştir. Gündemin ısınmasının başlangıç noktası da dershanelerin kapatılması konusu olmuştur.
Ülkemiz eğitim-öğretiminin çok daha güzel yerlere geldiğini konuşacağımız bir yeni yıl dileyerek 2013 yılının son yazısına nihayet verelim. Hepinize iyi bir yıl diliyorum.
Ekrem Aytar