EĞİTİM
2012 yılı öğretmen atamasındaki hükümsüz madde
Eski Milli Eğitim Bakanı Ömer DİNÇER döneminde, Şubat 2012'de Öğretmen olarak atananlara, atandıkları yerde adaylık süresi dahil en az dört yıl çalıştıktan sonra yer değiştirme isteğinde bulunabileceklerine dair imza attırılmıştı. 4 yıl yer değiştirmeyeceğine dair imza atan öğretmenlerden çoğu çeşitli form ve sosyal medya sitelerinde il içi veya il dışı atanabilmek için 4 yıl beklemek zorunda olup olmadıklarını merak edip, sormaktadırlar. Zira bu tür bir uygulama geçen yılların hiçbirinde mevcut değildir.
2012 Şubat öğretmen atamasında yayımlanan kılavuzun Genel Açıklamalar 2.11. maddesinde; "Öğretmen olarak atananlar, atandıkları yerde adaylık süresi dahil en az 4 yıl çalıştıktan sonra yer değiştirme isteğinde bulunabileceklerdir." ibaresi yer almaktadır. Bu atamada yerleşen adaylar bu yılın mayıs ayında il içi, haziran ayında ise il dışı tayin dönemlerinde takriben 3,5 yılını doldurmuş olacaklardır. Bu durumdaki birçok öğretmen mayıs-haziran aylarında tercihte bulunup bulunamayacaklarını merak etmektedir.
Bu duruma açıklık getirebilme adına konu ile ilgili kanun hükmünde kararname ve atama ve yer değiştirme yönetmeliklerinin ilgili maddelerini incelemek gerekmektedir:
14 Eylül 2011 Çarşamba Resmi Gazetede Yayınlanan 652 Sayılı Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat Ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'nin Atama başlığı olan 37. Maddenin 3 fıkrasında "Öğretmenlerin Bakanlıkça belirlenen hizmet bölge veya alanlarında en az üç eğitim öğretim yılı görev yapması esastır. Bunların yer değiştirme suretiyle atamaları her yıl yapılan atama plan ve programları çerçevesinde eğitim öğretim faaliyetlerini etkilemeyecek şekilde sonuçlandırılır..." şeklinde yer alan madde de il içi ve il dışı yer değiştirmelere başvurularda en az 3 yıl görev yapmanın yeterli olduğu görülmektedir.
Yine Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama Ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'nin Dördüncü Bölümünde;
İl içi ve iller arası isteğe bağlı yer değiştirmeler
MADDE 26
" (1) Zorunlu çalışma yükümlülüğü bulunmayanlar, bu yükümlülüğünü tamamlayanlar ya da muaf tutulanlar ile sağlık ve eş durumu özrü nedeniyle zorunlu çalışma yükümlülüğü ertelenmiş olanlardan bulundukları eğitim kurumunda en az 3 yıl süreyle çalışan öğretmenler il içinde yer değiştirme isteğinde bulunabilirler.
(2) Zorunlu çalışma yükümlülüğü bulunmayanlar, bu yükümlülüğünü tamamlayanlar ya da muaf olan öğretmenlerden bulundukları ilde en az üç yıllık çalışma süresini tamamlayanlar iller arasında yer değiştirme isteğinde bulunabilirler." İfadelerine yer verilmiştir.
Yukarıdaki kanun ve Yönetmeliklerde de belirtildiği üzere il içi ve il dışı yer değiştirmelerde 3 yıl şartı aranmaktadır. Dolayısıyla 4 yıl için atılan imzalar kanun ve yönetmeliklere aykırı olacağından yok hükmünde sayılmaktadır. Kılavuzda yer alan maddenin gerçekleştirilebilmesi için MEB' in kanun ve yönetmeliklerin ilgili maddelerinde değişiklik yapması gerekmektedir. Bu durum da birçok mağduriyet ve açılacak birçok davaya sebep olacaktır.
Milli Eğitim Bakanlığı hem yukarıda belirtilen duruma hem de rotasyon, eş durumunda 3 yıl kesintisiz sigorta gibi konulara açıklık getirme adına 20 Ekim 2014 de taslağını yayımladığı Yeni Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'ni bir an önce yayımlamalıdır...
Metin GÖKTÜRK
www.memurlar.net