20 Yılda 39 Atama Yapılan Branşın Öğretmenlerinin Feryadı
20 Yılda 39 atama yapılan branşın öğretmenlerinin sitemize göndermiş olduğu mektubu yorumsuz yayımlıyoruz.
23 Ocak 2014, Perşembe
Bizler, 20 yıldır ataması yapılmayan, yapılmak istenmeyen, görmezden gelinen, bazen yok sayılan ve atanmayan bir Fransızca Öğretmenleriyiz. Bu mektubu derin bir hayal kırıklığı ile size yazıyoruz. Şüphesiz her bölüm zaman zaman mağdur edilmiştir ama 20 yıldır mağdur edilen ve 20 yılda 40 atama bile verilmeyen (Toplam 39 atama oldu) başka bir bölüm var mı hiç bilmiyorum. Önümüz sonuna kadar kapanmış durumda. Hiçbir yan alan yada geçiş yapabileceğimiz hiçbir yer yok tek çaremizi özel sektör orada da yığılmalar söz konusu. Bir çok arkadaşımız belki işe yarar diye kıt kanat biriktirdiği paralarını İngilizce sertifikası almak için döktü ama 2010 yılındaki düzenlemeyle o hak da elimizden alındı. Bu sene bizim için bir milat olabilirdi. Öyle inandırmıştık kendimizi. Bunun için de bazı gelişmeler olmuştu şimdi müsaadenizle kısaca onlardan bahsedeyim: Öncelikle alan sınavının bizim bölüme getirilmesi ve sonra Milli eğitim bakanımız Nabi Avcının açıklamaları bizi oldukça umutlandırdı. Sayın Avcı geçen sene şubat ayındaki açıklamasında : “Alan sınavı için en çok alım yapacağımız 15 alan belirledik ve alımları bunlara göre yapıcağız.” Demişti. Bin bir zorlukla alan sınavına ve KPSS'ye çalıştık. Makûs talihimizi yenebiliriz zannedip, umutla Ağustos ayını bekledik ama o umutlu bekleyiş yerini karamsarlığa bıraktı ve bizim bölümden hiç atama olmadı…
Ama biz yılmadık ve çetin bir mücadeleye başladık. Kasım ayında bize sadece 2 kişilik sus payı ayırdılar. Bu durum mücadele hırsımızı arttırdı. Bundan sonra defalarca Ankara’ya gidip temaslarda bulunduk. Her defasında bize 18-20 arasında norm fazlalığımızın olduğunu söylediler. Peki madem neden alan sınavına tabi tutunuz diye sorunca da derin bir sessizliğe büründüler. Bir yandan biz mücadelemize devam ederken bir yandan da kötü haberler almaya devam ettik. Aldığımız 1. Kötü haber Alan değişikliğiyle zaten kapalı olan bölümüz iyiden iyiye tıkandı. Toplam 32 okulda 36 farklı branştan meslektaşımız bizim bölüme kaydırıldı. Biz onlara kızmıyoruz. Tabi ki haklarını kullanacaklar. Ama bizim kızgınlığımız Milli Eğitim Bakanlığı’na. Hani bizim bölümde 20 kişi fazlalığımız vardı ne oldu da 36 farklı branştan bizim bölüme aktarılma oldu. Onların yerine ağustos ayında yada Kasım ayında atama yapılamaz mıydı? Defalarca bu soruyu sorduk bakanlık yetkililerine aldığımız yanıt sadece haklısınız oldu.
Bu kötü gelişmenin ardından ikinci kötü sürprizde Fransızcanın alan sınavı yapılacak bölümlerden çıkarıldığı haberiydi. Yani bu demek oluyor ki artık bundan sonra Fransızca en azından seneye aynı sorunları yaşamaya devam edecek ve her geçen yıl üniversitelerden yeni mezunlar verdikçe mağdur olanların sayısı kat ve kat artacak. Bir sonraki kara haber ise formasyon kontenjanlarında atama yapılmayan bölüme, fazlalık olduğu öne sürülen bölüme 80 kişilik yer ayrılmasıdır. Bunun anlamı şudur: Mağdur edilen ve atanamayan 10.000 mağdura 80 kişi daha katılacak maalesef.
Neden atanamadığımıza gelirsek inanın onu bizde kestiremiyoruz. Dünyanın en yaygın dillerinden olan Fransızcanın ataması neden yapılmaz, neden ihtiyaç duyulmaz anlayamıyoruz sadece siyasi ve politik ilişkilerimizin kötü olduğu için böyle olduğunu düşünüyoruz. Hala inatla nede atama yapmadıklarını, bu kadar insanı (20 yılda 10.000 Fransızca Öğretmenini) mağdur etmekle ellerine ne geçeceğini de anlayamıyoruz. Anlayan birisi bize de anlatsın lütfen! Dünyada en yaygın dillerinden biri olmasının yanında Fransızca Türkçeye çok katkı yapmış da bir dil. Fransızcadan Türkçeye geçmiş on binlerce sözcük bulunmakta. Ayrıca Fransızca Avrupa Birliğinin 2 resmi dili ve hukuk dili, birçok uluslar arası kuruluşun resmi dili, bir çok spor, sanat, kültür, ticaret organizasyonlarında İngilizceden sonraki resmi dili. Ama buna rağmen Şubat atamalarında 10 kişilik bir kontenjan ayrıldı.
En son olarak sizlere okul müdürlerinden gelen cevaplardan bahsetmek istiyorum. Okul müdürlerinden bazıları bize 2. Yabancı dil tercihini öğrenci seçimlerine göre yapıldığını söylerken bir kısmı da bunların bakanlık tarafından yapıldığını söylüyor. Bazıları Fransızca öğretmeni bulamamaktan yakınıyor! Kimileri de Alman yetkililerle imzalanan Pache kültür ve iş birliği anlaşmasından dolayı atamamızın yapılmadığını söylemekteler.
Özetleyecek olursak önümüz tamamen kapalı, gidecek hiçbir yerimiz yok. Her geçen yıl mağdur edilmeye devam ediyoruz ver geçen yıl mağdur olanların sayısına yüzlerce yeni mezun eklenmekte. Ne olur artık bizim bu çığlığımızı duyun ve mağduriyetimizi çözün. Eğitime gönül vermiş ve yıllarını harcamış Fransızca Öğretmenlerinin hayalleri artık yıkılmasın. Atanmak herkes gibi bizim de hakkımız. Yetkililer bizim mağduriyetimize bir çözüm yolu bulsun… Saygılarımızla…
Ataması yapılamayan Fransızca Öğretmenleri… Hikmet AY
İnternet sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz ve internet sitemize yapacağınız ziyaretleri kişiselleştirebilmek için tanımlama bilgilerinden (cookies) faydalanıyoruz. Dilediğiniz zaman çerez ayarlarınızı değiştirebilirsiniz.