EĞİTİM
2 bin 36 dershane dönüşecek
Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, dershanelerin özel okula dönüşümünü içeren Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un geçen yıl 14 Mart'ta Resmi Gazete'de yayımlandığını hatırlattı.
Özel okula dönüşmek isteyen dershaneler için başvuruları 2 Haziran 2014'ten itibaren almaya başladıklarını dile getiren Yelkenci, bu çerçevede 1 Eylül 2015'e kadar 7 başvuru dönemi belirlediklerini bildirdi.
İlk dönemde 327, ikincide 240, üçüncüde 182, dördüncüde ise 885 dershane başvurusunun kabul edildiğini belirten Yelkenci, şöyle devam etti:
"4’üncü başvuru döneminde sayının yükselmiş olması, bazı malum kesimlerin Anayasa Mahkemesinden ümidini kestiğini ve dönüşümün kabul gördüğünü gösteriyor. Şimdi 5’inci dönemdeyiz. Bu dönemde başvuran dershanelerin halihazırda 402'sinin başvurusu kabul edildi. Şu anda 3 bin 145 dershane bulunuyor. Bu başvuru dönemiyle, dershanelerin yüzde 60'ı dönüşüme başvurmuş oldu. Böylece dershanelerin dönüşümünde, başta söylediğimiz yüzde 60 hedefine ulaştık. Dershanelerin yüzde 60'ının, zihinsel olarak dönüşüme hazır bulunduğunu belirtmiştik. Bu tahminimiz tuttu."
Programa 2 bin 119 kurumun başvurduğunu, bu müracaatların 2 bin 36'sını kabul ettiklerini anlatan Yelkenci, "En çok dönüşüme alınan il, 217 başvurunun yapıldığı İstanbul oldu. İstanbul'u, 89 başvuruyla Ankara, 57 başvuruyla İzmir ve 52 başvuruyla Mersin izledi" dedi.
Dönüşümü tamamlanan 75 kurumun, özel okul olarak açılışını yaptığını belirten Yelkenci, bunların 63'ünün temel lise, 6'sının ortaokul, 3'ünün Anadolu lisesi, 2'sinin anaokulu ve 1'inin de ilkokul olduğunu söyledi.
Yelkenci, 2008-2009 eğitim-öğretim döneminde 4 bin 262 olan açık dershane sayısının 17 Kasım 2014 itibarıyla 3 bin 257'ye düştüğünü, yeni istatistiklere göre ise sayının 3 bin 145 olduğunu anlattı.
Temel liselere mevzuatta kolaylık sağlandı
Genel Müdür Yelkenci, istatistiklere göre, dershanelerin en çok temel liseye dönüşmek için başvurduğunu belirtti.
Bu okulların açılabilmesi için mevzuatta pek çok kolaylık getirdiklerini belirten Yelkenci, şunları söyledi:
"Temel liseler açılırken, fizik, kimya ve biyoloji dersleri için ayrı ayrı değil, tek bir laboratuvar kurabilecek. Bu liselerin açılabilmesi için oyun bahçesi şartı aranmıyor. Bu liseler, spor salonuna ilaveten, spor alanı olarak çevredeki halı saha dahil, diğer spor salonlarıyla da protokol yaparak beden eğitimi dersi verebilecek."
Dershanelerden özel okula dönüşüm sürecinde Bakanlığın pek çok kolaylık getirdiğini ancak bazı medya kuruluşlarında zihin karışıklığına yol açabilecek haberler çıktığını dile getiren Yelkenci, "Bu kadar kolaylık şimdiye kadar hiçbir eğitim kurumuna sağlanmadı" dedi.