GÜNDEM
'12 Eylül AKP ile sürüyor'
Demokratik kitle örgüteri ve sendikalar 12 Eylül’ün 34’üncü yılında alanlara çıktı.
İstanbul’da 12 Eylül darbesinin 34.yıldönümünde Tünel’den Galatasaray Meydanı’na yürüyen kitle 12 Eylül faşizmini protesto etti. 12 Eylül’ün AKP ile sürdüğünü vurgulayan örgütler, eşit, özgür, demokratik bir Türkiye yaratana kadar mücadele edeceklerini vurguladılar. Aralarında, ADAM-DER, DBP, DİSK Emekli-Sen, ÖDP, İHD, EHP, HDP, TTB, EMEP, 78’liler Girişimi, Yeşiller ve Sol gelecek Partisi’nin katılımcı olarak yer aldığı eylemde, devletin katlettiği aydın ve devrimcilerin resimlerinin bulunduğu, “Eşit , Özgür, demokratik Türkiye için 12 Eylül kurum ve yasaları kaldırılsın” yazılı pankart yanı sıra “12 Eylül AKP ile sürüyor”, “Gerçeğin ve adaletin peşindeyiz” dövizleri taşındı. Yüzlerce insan, 12 Eylül faşizmini, “12 Eylül AKP ile sürüyor”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “ Bijî biratiya gelan”, “Gün gelecek devran dönecek darbeciler halka hesap verecek” sloganlarıyla protesto etti.
Sabah saatlerinde ise Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) bir eylem gerçekleştirdi. Bu eylemin merkezi yüzlerce DİSK yönetici ve üyesinin sorgulandığı, işkence gördüğü, bugün ise Yıldız Teknik Üniversitesi’nin kullandığı Davutpaşa Kışlası’ydı.
‘DARBE, SERMAYE SALDIRISIYDI’
Eyleme DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu ve DİSK’e bağlı sendikaların genel başkanlarının yanı sıra Davutpaşa’da kalan DİSK eski Genel Başkanı ve CHP Milletvekili Süleyman Çelebi, Doğan Halis ve Nurettin Çavdargil, grevdeki BELTAŞ işçileri de katıldı.
DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu burada yaptığı konuşmada “12 Eylül askeri darbesi öncelikle işçi sınıfına karşı bir sermaye saldırısıydı. 12 Eylül ile ‘24 Ocak Kararları’ olarak bilinen işçi düşmanı politikalar hayata geçirildi” dedi.
‘AİLELERİMİZ DE CEZALANDIRILDI’
Davutpaşa’da bizzat işkence görenler yaşadıklarını BirGün’e anlattı. 12 Eylül öncesi Maden İş Baş Temsilcisi olan TKP 1920’nin il başkanı Yusuf Türkoğlu “Darbeden bu yana 34 yıl geçti fakat hâlâ sürüyor. Kenan Evren sembolik olarak yargılandı. Bir gün hep beraber demokrasiyi getireceğimize inanıyorum” ifadelerini kullandı.
DİSK’in kurucularından 82 yaşındaki Nurettin Çavdar ise darbe sırasında ailelerin büyük zorluk yaşadığını ifade ederek “12 Eylül Darbesi’nde 4 kere yargılandım. 24 yıl aralıksız yargılandım. Bir günde beş defa evim basıldı, ailelerimiz daha çok cezalandırıldı” şeklinde konuştu.
“EVREN’İN FİKİRLERİ İKTİDARDA”
DİSK Ankara’da 12 Eylül darbesinin simgelerinden biri olan Ulucanlar Cezaevi Müzesi önünde protesto eylemi düzenledi. Burada da “12 Eylül AKP ile sürüyor! Susmayacağız, unutmayacağız, affetmeyeceğiz!” yazılı pankart açan DİSK üyeleri “Devrim şehitleri ölümsüzdür!”, “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganları attı. DİSK Genel Başkanı Kani Beko bir konuşmada 12 Eylül’ün askeri darbecilerinin fikirlerinin bugün iktidarda olduğunu söyledi. Beko şöyle konuştu: “12 Eylül ile yapılmak istenen, toplumun hakları için mücadele etmesinin önüne geçmekti. Bugün de AKP hükümeti en ufak bir hak arayışının, demokratik bir tepkinin karşısına ordu da dahil olmak üzere devletin zor aygıtlarını çıkarmaktan gencecik insanlarımızın ölümü pahasına vazgeçmemektedir. Elinde binlerce insanın kanı olan faşist cuntacı Kenan Evren’i göstermelik bir biçimde yargılandı. 12 Eylül’deki işkenceciler, katiller yargılanmadı. Yargı önünde dahi çıkarılmadı.”
Ardından da Nâzım Hikmet’in, Behice Boran’ın, Ahmet Say’ın uzun süre işkence gördüğü, 12 Eylül’ün ardından Necdet Adalı, Erdal Eren ile 1972 yılında Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın orta avlusunda idam edildiği Ulucanlar Cezaevi ziyaret edildi.
Zeynep Kuray-Hicran Karahan-Akif Ulutaş-Burcu Cansu-Yılmaz Demir
***
12 Eylül 1980 darbesinin bilançosu
650 bin kişi gözaltına alındı
230 bin kişi yargılandı
50 kişi idam edildi
171 kişinin işkenceden öldüğü belgelendi
299 kişi cezaevinde yaşamını yitirdi
95 kişi yargısız infazlarda öldü
1 milyon 683 bin kişi fişlendi
30 bin kişi sakıncalı olduğu gerekçesiyle işten çıkarıldı
14 bin kişi yurttaşlıktan çıkarıldı
30 bin kişi siyasi mülteci olarak yurtdışına gitti
Toplam 3 bin 315 yıl altı ay gazetecilere verilen hapis cezası verildi
3 bin 854 öğretmen, 120 öğretim üyesi işten çıkarıldı
39 ton gazete ve dergi imha edildi.
Birgün