EĞİTİM
100 bin üniversite adayına 'ek' şans
Üniversiteye yerleşemeyen 100 bin aday için yarın yeni bir şans doğacak. Üniversite ek yerleştirme başvuruları 18-25 Eylül tarihleri arasında yapılacak. Ek yerleştirme, bu yıl mutlaka bir bölüme girmeyi hedefleyen adaylar için büyük bir avantaj. Adayların bu fırsatı çok iyi değerlendirmesi gerekiyor. Ek yerleştirmede dikkat edilmesi gerekenleri Nişantaşı Üniversitesi Rehberlik Uzmanı Özlem Yılmaz SABAH okurları için sıraladı. İşte üniversiteli olmak için bu şanstan nasıl yararlanabileceğinizin püf noktaları:
Adaylar tercihlerini yalnızca ÖSYM'nin web sayfasından bireysel olarak yapacaklar.
10 TL olan ek yerleştirme tercih ücreti bankaların yanı sıra ÖSYM'nin internet sayfasında yer alan 'Ödemeler' alanına kredi kartı veya banka kartı ile de yapılacak.
2 yıllık bölümlerde 140 barajını geçen düz lise öğrencileri, 4 yıllık bölümlerde 180 barajını geçen öğrenciler tercih yapma hakkına sahip. Meslek lisesi öğrencileri kendi alanlarında bir bölüme yerleşeceklerse okul başarı puanları ile tercih yapacaklar. Bir alanda üniversiteye yerleşen adaylar ek tercih sürecinde sadece açık öğretimin kontenjansız bölümlerini tercih listesine yazabilirler.
PUANA GÖRE TERCİH YAPIN
30 tercih yapma hakkı var. Puanlarınıza ve başarı sıranıza bakarak mantıklı tercihler yapın. Tablo3A'dan tercih yapmayı düşünen genel lise mezunları ve alan dışı meslek liseliler, yerleşme önceliğinin programın alanı ile ilgili meslek liselerinden mezun olan adaylara ait olduğunu unutmamalıdırlar.
180 ve üzerinde puanı olan adaylar, lisans programları da dahil olmak üzere boş kontenjanı bulunan ve koşullarını karşıladıkları bütün yükseköğretim programlarını tercih edebilirler.
Puanı 140 ile 179,999 arasında olan adaylar, boş kontenjanı bulunan ve koşullarını karşıladıkları Tablo3A ve Tablo3B'deki 2 yıllık önlisans ve açıköğretim lisans programlarını tercih edebilirler.
Puanı 140"ın altında olan genel lise mezunları hiçbir tercih yapamazlarken, meslek lisesi mezunları boş kontenjan bulunması halinde alanları ile ilgili Tablo3A'daki 2 yıllık önlisans programlarına ve 2 yıllık açıköğretim programlarına sınavsız geçiş hakları ile müracaat edebilirler.
Kendi alanlarından 2 yıllık ön lisans programlarını tercih etmek için sınavsız geçiş hakkına başvurmaları yeterlidir. Sınava girmelerine gerek yok.
BURSLU VAKIF ÜNİVERSİTELERİ ÖN PLANDA
Bu süreçte vakıf üniversiteleri de burslu kontenjanları ile ön plana çıkacak. Vakıf Üniversiteleri Birliği Genel Sekreteri ve Nişantaşı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Levent Uysal "Vakıf üniversiteleri bugün lisans kontenjanların yüzde 17'sini, önlisans kontenjanlarının ise yüzde 16'sını sunuyor. Yani her 6 kontenjandan birini üretiyor. 2014'te vakıf kontenjanları 130 bin seviyesini aştı. Burada önemli olan sayının büyüklüğü değil, sağlanan burs oranının yüksekliği. Lisans programlarındaki yaklaşık 76 bin vakıf kontenjanının 53 bini tam ya da kısmi burslu kontenjanlar. F akültelerde bursluluk oranı yüzde 38'lerde" dedi.